Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja

2023 / 12 / 06 / Bodnár Barna
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében. A műhold több műszerrel rendelkezik majd, amely lehetővé teszi a szén-dioxid kibocsátás rendkívül pontos mérését az űrből, ezzel globálisan is jól összehasonlítható adatokat szolgáltatva.

A CO2M nevű küldetés a Copernicus Sentinel Expansion misszió része, amelyen az ESA az Európai Unió (EU) megbízásából dolgozik. A két CO2M műhold egy-egy közeli infravörös és rövidhullámú infravörös spektrométert visz majd magával a légköri szén-dioxid nagy felbontású mérésére. Ezeket az adatokat az új CO2M megfigyelési és ellenőrzési funkció fogja elemezni, amelyet a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) fejleszt. A szakemberek ettől azt remélik, hogy a pontos és részletes adatok csökkentik majd a szén-dioxid-kibocsátás mértéke körüli kételyeket és bizonytalanságot helyi, nemzeti és globális léptékben is. A földi mérések ugyanis lehetővé tették a légkör szén-dioxid-tartalmának általános változásainak nyomon követését, az egyes országok vagy akár egyes régiók és városok antropogén eredetű kibocsátását azonban ezzel a módszerrel nem lehet objektív, megbízható módon megállapítani.

Az új, űrbe telepített eszközök és műszerek globálisan is összehasonlítható adatokat szolgáltatnak majd az emberi szén-dioxid-kibocsátásról.

A két CO2M műholdat a tervek szerint 2026-ban indítják el egymás után, és legalább 7,5 évig dolgoznak majd együtt napszinkron pályán, körübelül 735 kilométeres magasságban. Az űreszközök 12 évre elegendő üzemanyaggal rendelkeznek majd, tehát ideális esetben jó pár évvel meghosszabbítható az üzemidejük.


A Berlinből és a közeli erőművekből származó szén-dioxid-oszlopok műholdas ábrája 2015. július 2-án. Az adatokat az Empa hozta létre az ESA által finanszírozott Smartcarb tanulmány részeként (forrás: Empa, Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology).

Az uniós országok - a Párizsi Megállapodást ratifikáló összes többi országhoz hasonlóan - nemzeti szinten meghatározott hozzájárulást vállaltak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Ezeket a vállalásokat az ötévente elvégzendő globális felmérés keretében értékelik. A Copernicus küldetés ehhez fog megfigyelésen alapuló információkat nyújtani, hogy az értékelések világszerte átfogóbbá és következetesebbé váljanak.

Simonetta Cheli, az ESA Föld-megfigyelési programokért felelős igazgatója szerint az európai Green Deal célkitűzései és az Európa 2050-ig történő szén-dioxid-mentesítésének célkitűzései miatt nagy a nyomás, hogy drasztikusan csökkentsük a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok mennyiségét. A CO2M lesz az első olyan küldetés, amely az emberi tevékenységből származó szén-dioxid-kibocsátás nyomon követésére szolgál, és támogatja a globális szén-dioxid-kibocsátás felmérését. Cheli hozzátette, hogy a CO2M egyedülálló és független információforrást biztosít e szakpolitikai intézkedések hatékonyságának értékeléséhez és a szén-dioxid-mentesítésre gyakorolt hatásuk nyomon követéséhez. A nemzetek világszerte képesek lesznek arra, hogy átlátható módon értékeljék és összehasonlítsák, hogyan teljesítik célkitűzéseiket.

A tervek szerint a műholdak fellövésére 2026 előtt nem kerül sor, azonban a projekt már most is fontos lépéseken van túl. 2021 végén például az ESA hollandiai létesítményeiben tesztelték a műhold szerkezeti modelljét, hogy megbizonyosodjanak arról, az kellő szilárdsággal rendelkezik, hogy elviselje a kilövéskor fellépő rezgéseket. 2022 márciusában pedig befejeződött a küldetés előzetes tervezési felülvizsgálata, valamint a szerkezet kritikus tervezési ellenőrzése is, amely engedélyezte az egyes alkatrészek gyártását.

(A borítókép illusztráció. Forrás: ESA)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Elon Musk szerint megoldható az emberiséget fenyegető vízhiány
Musk szerint a probléma “nagyon is megoldható”, és úgy tűnik, hogy a lényeget tekintve igaza van. Egy bökkenő azonban akad.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.