Az embriók visszafordíthatják az öregedést

2021 / 03 / 29 / Justin Viktor
Az embriók visszafordíthatják az öregedést
A kutatók nagy horderejű felfedezést tettek az embriófejlődés korai szakaszának tanulmányozása során. Feltárták azokat a mechanizmusokat, melyek lehetővé teszik az embriók számára az öregedés biológiai folyamatának megfordítását, fiatalabbá téve őket annál a megtermékenyített petesejtnél is, melyből kifejlődtek.

Öregedő sejtek

Sejtjeink azért öregszenek, mert a környezetünk és saját szervezetünk anyagcseréje károsítja őket, és ezek az ártalmak a korral felhalmozódnak. A testünk által termelt petesejtekből és spermiumokból mégis olyan csecsemők születnek, akik biológiailag fiatalabbak, mint a szüleik.

A biológusok arra a következtetésre jutottak, hogy azok a csíravonalak, a sejtek melyek a petéket és a spermiumokat létrehozzák és átadják a következő generációnak, immunisak az öregedéssel szemben. A legújabb kutatások azonban azt mutatták, hogy a csíravonalak nem csak hogy öregednek, de az öregedésük már akkor megkezdődik, amikor az embrió még az anyaméhben fejlődik, vagyis sokkal korábban, mint eddig gondoltuk. 

”A kérdés tehát az: ha az öregedés korábban kezdődik, akkor valójában mikor kezdődik?"

"Az életkorral összefüggő károsodás a DNS-metilációs jelek szerkezetének változásával nyilvánul meg a sejtgenomokban. Ezek az „epigenetikus órák” megbízható korrelációt mutatnak a kronológiai korral, és felhasználhatók a sejtek és szövetek öregedésének nyomon követésére” - magyarázta Vadim Gladyshev, a bostoni Womens Hospital orvosa.

Blasztociszta

Gladyshev és munkatársai egérkísérletekben vizsgálták ezeket az epigenetikai változásokat a sejtekben és szövetekben az egerek fejlődésének korai szakaszában. Megállapították, hogy az öregedés mértéke akkor kezdett el csökkenni, amikor a korai embrió átalakult egy blasztocisztának nevezett „üreges gömbbé” (5-6 napos embrió), és a méhbe történő beültetés után érte el a legalacsonyabb értéket. Ezután a fejlődés előrehaladtával ismét gyorsulni kezdett.

A kutatók az emberi embriók adatait elemezve hasonló mintázatot találtak, bár a laboratóriumban 14 napon túli emberi embriók növesztésének etikai korlátozása miatt nem tudták tanulmányozni a fejlődés minden szakaszát.

Gladišev szerint ez a felfedezés leleplezett egy fiatalító mechanizmust, mely az öregedést olyan minimális szintre redukálja, melyen egy új élet elkezdődhet.

Őssejtek

Az öregedés a felnőtt sejtekben is megfordítható, ha átprogramozzuk őket kevésbé érett sejtekké, melyeket pluripotens őssejteknek nevezünk. Ezek a sejtek ugyanakkor a folyamat során elveszítik speciális felnőttkori funkcióikat, így kevésbé hasznosak az életkorral összefüggő károsodások helyrehozásában. Gladišev azt reméli, hogy a további kutatások során szétválaszthatják majd ezt a két folyamatot. 

”Ez a megfigyelés lenyűgöző, mivel egy lehetséges és természetes módon bekövetkező fiatalodásra utal, ami visszaállítja a csírasejtek biológiai idejét a fejlődés első napjaira” - summázta Juan Carlos Izpisúa Belmonte, a kaliforniai La Jolla Salk Intézet munkatársa. Az eredményeket a bioRxiv folyóiratban tették közzé.

(Forrás: NewScientist Kép: Unsplash, Wikipédia)

Ez is érdekelhet:

Közelednek a halál utolsó órái Az emberiség legnagyobb álma a halhatatlanság, nem csoda hát, hogy a történelem során számtalan formában kereste, kutatta a gyorsan amortizálódó emberi test megóvásának legkülönfélébb módjait, a halál előtt és után egyaránt.

Egymillió dollár a halál utáni élet titkáért Robert Bigelow, a Bigelow Aerospace űrállomás-modulokkal foglalkozó startup CEO-ja és Las Vegasi ingatlanmogul, 1 millió dolláros sikerdíjat kínált fel annak, aki bizonyítani képes a tudat túlélését a test állandósult halálát követően.

Valójában mi a halál? Ennek eredtek a nyomába a Yale orvosi iskolájának tudósai Egy tavalyi kutatás során a Yale egyetem tudósai halott sertések agyszövetének újraélesztésével kísérleteztek, és egy kicsivel többet is elértek, mint amit eredetileg megcéloztak. A nap végén még a halálról alkotott fogalmunkat is át kellett értékelni.


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.