Az épületek oldalára tapadva dokkolhatnak a jövő személyi szállítóeszközei

2022 / 09 / 06 / Bobák Zsófia
Az épületek oldalára tapadva dokkolhatnak a jövő személyi szállítóeszközei
A csészealj-járművet gyártó cég legújabb fejlesztése még különlegesebb külsőt kapott.

A Zeva Aero által fejlesztett eVTOL-t, a Zerót elsősorban nem a gyorsasága vagy a nagy hatótávja emeli ki a személyi szállítóeszközök sorából, hanem a külseje: az eVTOL repülő csészealjra hasonlít és a benne elhelyezkedő utas az út során a talaj felé néző, horizontális pozícióban helyezkedik el. A Zerót a cég a Boeing GoFly versenyén való indulásra készítette, ahol valóban a levegőbe is emelkedett, de a versenykövetelmények olyan dizájn kialakítását tették szükségessé, ami a hétköznapokban nem feltétlenül a leghatékonyabb megoldást jelenti.

Emiatt a Zeva egy újabb verziót tervezett, ami a gyakorlati felhasználásra alkalmasabb - ez a Z2, ami nagyobb propellerekkel és mesterséges intelligencia vezérelte automatizált rendszerrel lesz ellátva a stabilitás és a kényelem biztosítására. A Z2-ben helyet foglaló utas ugyanúgy, ahogy a Zeróban, repülés közben lefelé néz, így egyfajta Superman pozícióban haladhat a járművel. A Z2 is csak egy személy befogadására alkalmas, de a cég már készíti a kétszemélyes verzió terveit is.

A járművek az elképzelés szerint a Skydock nevű égi leszállóhelyeken dokkolnak majd, amelyek az épületek oldalán lesznek kialakítva. Az utas érkezéskor egyszerűen kiléphet az eVTOL-ból és besétálhat az épületbe, anélkül, hogy a liftet kellene használnia. Az egyedi parkolási módszerre a Zeva Aero szerint azért lesz szükség az eVTOL-okkal benépesített városokban, mert a házak és felhőkarcolók tetejét a légitaxiknak fenntartott dokkolók foglalják majd le, ezért azoknak, akik csak saját magáncélokra használják a repülő járműveiket, más helyszínek után kell nézniük. A Z2-t még nem kezdték el gyártani, de az első prototípus elkészülését a cég az év vége előtt ígéri.

(Fotó: Zeva Aero)

Az egyik legszokatlanabb alakú eVTOL levegőbe emelkedett A ZEVA Aero csészealjszerű járművel törne be a légi közlekedési eszközök piacára, hogy egyszemélyes repülő kapszulára cserélhessük az autókat.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
A szovjet nukleáris hajtású szárazföldi “tengeralattjáró”, amely a föld alól támadt
A szovjet nukleáris hajtású szárazföldi “tengeralattjáró”, amely a föld alól támadt
A Harci Vakond nevű szerkezetet a szovjetek azért fejlesztették, hogy a föld alól támadják vele az USA katonai létesítményeit, akár rakétasilóit is. Miért nem lett semmi a dologból? Állítólag egy “kis üzemi baleset” miatt, ami alatt egy nukleáris robbanást kell érteni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.