Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést

2024 / 04 / 25 / Pőcze Balázs
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, amely szerint a gyártó a jótállási időn túl is köteles megfizethető áron megjavítani a meghibásodott készülékeket. Weboldal is készül, amin könnyebb lesz szerelőt találnunk.

Az elmúlt két-három évben egyre gyakrabban bukkannak fel olyan törvényjavaslatok Európában, és időnként az Egyesült Államokban is, amelyek az elektromos szemét mennyiségét hivatottak visszaszorítani. Ezek tették kötelezővé az USB-C szabványnak megfelelő töltőket és csatlakozókat, ahogyan azt is, hogy rövidesen újra otthon, különleges szerszámok nélkül cserélhetünk akkumulátort a telefonjainkban. Az Európai Bizottság szerint évente 261 millió tonna a széndioxid-lábnyoma a fölöslegesen kidobott elektronikai eszközöknek, 35 millió tonna hulladékot termelnek így az EU polgárai.

Most az Európai Parlament egy újabb adag rendelkezéssel szeretné elérni, hogy az új termékek vásárlása helyett a javítást válasszuk.

Az EP közleménye szerint ezek értelmében "a gyártóknak időben és megfizethető áron kell gondoskodniuk a meghibásodott termékek javításáról, valamint tájékoztatniuk kell a fogyasztókat a javításhoz való jogukról. A garanciális időszakon belül megjavított termékekre további egy évvel meghosszabbodik a jótállás, ezzel is arra ösztönözve a fogyasztókat, hogy ne a cserét válasszák."

Vagyis hiába jár le a jótállás a "közhasználatú háztartási készülékeinkre", például a mosógépünkre, a hűtőnkre vagy az okostelefonunkra, a gyártó meg kell, hogy javítsa azokat, cserekészüléket kell, hogy biztosítson, ha pedig nem sikerülne a javítás, először egy felújított eszközt kell felajánlania a régi helyett. A sikeres javítások után egy évvel meghosszabbodik a jótállás. Hogy a szervizek közti verseny élénküljön, egy összeurópai portálon hasonlíthatjuk majd össze, hogy hol mennyibe kerül egy-egy ilyen művelet, illetve a gyártóknak szintén kötelező lesz megfelelő alkatrészeket biztosítani a független szervizeknek is.

Ugyanakkor a The Verge cikke szerint a javítás jogáért küzdő koalíció nem maradéktalanul elégedett: mindez csak azokra a termékekre vonatkozik, amiket magánszemélyek vásároltak meg; az, hogy egy javítás mikor "megfizethető", igencsak ködös; ráadásul az irányelv hatálya alá eső termékek kötelező javíthatósága eddig is öt és tíz év között mozgott. Vagyis szerintük "az amúgy is javítható termékek egy része talán kicsit valószínűbb", hogy szerelőhöz kerül.

Az irányelvet a Tanácsnak, azaz a tagországok szakminisztereinek is jóvá kell hagynia, a tagállamoknak pedig két évük lesz a szabályok átültetésére.

(Borítókép: Kilian Seiler/Unsplash)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.