Az EU szerint egyféle töltővel kéne működnie minden kütyünknek

2021 / 09 / 24 / Pőcze Balázs
Az EU szerint egyféle töltővel kéne működnie minden kütyünknek
Az Európai Bizottság egységes töltőket javasol az okostelefonoknak, tableteknek, fényképezőgépeknek, fejhallgatóknak, hordozható hangszóróknak és konzoloknak - vagyis szinte az összes, népszerű hordozható elektronikai eszköznek. Néhányan, köztük az Apple, azt állítják, hogy az EU ezzel gátat szab az innovációnak.

"Nagyobb szabadság, kevesebb költség". "Abszurd, hogy az európaiaknak minden egyes eszközzel új töltőt kell venniük, miközben a fiókjaik tele vannak már velük". Így érvelnek európai politikusok az új szabályok mellett, amelyek nem csak az egységes csatlakozót, de azt is kikötnék, hogy minden eszköz megvásárolható legyen töltővel és anélkül is - írja a The New York Times. Az Unió hosszú ideje küzd az ellen, hogy az eltérő szabványok és a fölösleges kellékek miatt ok nélkül termeljük a hulladékot. Közleményük szerint évente negyedmilliárd eurót spórolhatnánk azzal, ha nem kéne megvásárolnunk minden eszközünkhöz a vele együtt szállított töltőt, sőt, így tizenegyezer tonnával kevesebb elektronikai hulladékot termelne a tömb.

2009 óta már elkönyvelhetett egy látványos részsikert Európa: egy önkéntes ágazati megállapodás segíthetett abban, hogy a korábbi, harmincféle csatlakozó száma mára gyakorlatilag háromra csökkenjen. Ezeket nem nevesítik, de valószínűleg az USB-C-re, a micro-USB-re és az Apple lightning-csatlakozójára gondolnak. Ha a javaslatból jogszabály lesz, akkor annak hatásait valószínűleg 2024-től tapasztalnák ez európaiak, és feltehetően mindenki más is.

"Rendkívül hülye megközelítés" - Így jellemzi Benedict Evans elemző a döntést, ugyanis szerinte egy ilyen termékfejlesztési és szabványosítási döntés ártani fog az új, jobb technológiák megjelenésének. "Mi történt volna, ha három éve az USB-t választották volna?" - teszi fel a kérdést. Az Apple ugyanígy érvel: közleményük szerint egy ilyen szabály árt az innovációnak és a világ összes fogyasztójának.

A cupertinói cég ugyanis néhány eszközén, így az iPhone-okon, az AirPodokon és az egyik iPaden még mindig kitart saját szabványa, a lightning mellett. Ezzel szemben az Android készülékek már gyakorlatilag mind a szimmetrikus, kerekített téglalap formájú USB-C csatlakozókkal érkeznek. Fontos tudni, hogy az Apple pénzt kér azért, hogy a fejlhallgatókat, billentyűzeteket vagy más kellékeket gyártók olyan kiegészítőket készíthessenek, amelyek az iPhone-ok lightning csatlakozójába illeszthetők. Az USB-C esetében nincs ilyen korlátozás.

Thierry Breton biztos cinikusan azt nyilatkozta, hogy ha egy gyártó akar, nyugodtan rakhat kétféle portot is az eszközeire, de ez a kütyük mérete miatt szinte elképzelhetetlen. Ha az Apple nem tudja kilobbizni a javaslat felhigítását, akkor lehetséges, hogy lightning - USB-C átalakítókkal érkeznek majd a későbbi iPhone-modellek. Tom Warren a The Verge-ön megjelent cikkében azt sem tartja kizártnak, hogy ez kényszeríti ki végül a régóta pletykált, portok nélküli, kizárólag vezeték nélkül tölthető iPhone-t. Így az Apple hiába panaszkodik az innováció ellehetetlenítésére - végül a cég maga innoválna, jobb híján.

Az Európai Unió nem először próbálkozik hasonló ötlettel: az egységes töltők ötlete legalább 2014 óta napirenden van, és azóta többször is nekiveselkedtek a szabályozásnak, a Lightning-csatlakozó viszont azóta is él és virul. Az elektronikus szemét elleni küzdelemre hivatkozva egyébként az Apple a tavalyi modellszéria, vagyis az iPhone 12 óta már nem is csomagol töltőt a telefonok mellé a dobozba, ezt a megközelítést pedig azóta több másik gyártó - például a Samsung - is átvette.

(Fotó: Denys Vitali/Pixabay, Tomek Walceki/Pixabay)

További cikkek a témában:

Mi vár az Apple Lightning csatlakozójára, ha bevezetik az egységes európai rendszert? Az Európai Parlament csökkentené a töltők ökológiai lábnyomát, az Apple azonban köszöni szépen, nem kérne belőle. De akkor hogyan tovább?

Tönkreteszi-e a telefont, ha nem a megfelelő töltővel töltjük? A Samsung legújabb telefonja, a Galaxy S21 az iPhone 12-höz hasonlóan már töltő nélkül érkezik, így jó tudni, hogy mivel érdemes tölteni és mivel nem a telefonunkat.

Több méteres távolságból is tölthetők lesznek a Xiaomi telefonjai A gyártó olyan technológiát mutatott be, amellyel akár a szoba másik feléből is tölthetők a telefonok, okosórák, fitneszkarkötők.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.