Rövidesen otthon, a saját szerszámainkkal fogjuk tudni cserélni a mobiljaink akksiját, erről döntött az Európai Parlament

2023 / 06 / 21 / Pőcze Balázs
Rövidesen otthon, a saját szerszámainkkal fogjuk tudni cserélni a mobiljaink akksiját, erről döntött az Európai Parlament
Döntött az Unió törvényhozásért felelős szerve: néhány éven belül a hordozható akkumulátorokkal rendelkező eszközöket úgy kell megtervezni, hogy az akksikat a vásárló otthon, hagyományos eszközökkel le tudja cserélni.

"Egy hordozható akkumulátort akkor lehet a végfelhasználó által eltávolíthatónak nevezni, ha kereskedelmileg elérhető eszközökkel el lehet távolítani azt, különleges szerszámok nélkül, kivéve, ha azokat ingyenesen biztosítják, illetve mindehhez nincs szükség szabadalmazott eszközökre, hőenergiára vagy oldószerekre" - idézi az irányelv szövegét a 9to5Mac. A Parlament azt is előírja, hogy a hordozható akkumulátoroknak idén a negyvenöt százalékát, de 2030-ra már közel a háromnegyedét be kell tudni gyűjteni, sőt, az egyes begyűjtendő anyagok, így a lítium vagy a kobalt mennyiségét is szabályozzák. Ha minden jól megy, akkor a törvény hatályba lépése után nyolc évvel például már nyolcvanöt százalékban újrahasznosított ólom lesz az akkumulátorokban.

Ahhoz, hogy mindez valóban megtörténjen, alaposan át kell alakítani a telefonjaink, számítógépeink tervezését, felépítését

Az Apple már akkor is panaszkodott, amikor a Lightning csatlakozóit kellett feladnia az USB-C szabványért cserébe, a fölösleges plusz töltők elleni harc jegyében; valószínűleg az iPhone-okon még többet változtat majd, ha különleges eszközök nélkül ki kell, hogy tudjuk nyitni azokat. A ragasztószerekkel, oldószerekkel kapcsolatos megjegyzések pedig a kütyük por- és vízállóságán is ronthatnak majd. Igaz, már léteznek olyan gyártók, például a holland Fairphone, amelyek kifejezetten a fenntarthatóságot, így az otthoni javíthatóságot is a zászlajukra tűzték.

Persze az Apple is tett már lépéseket ebbe az irányba: 2021 végén írtunk arról a Rakétán, hogy elindult a gyártó otthoni szervizelési programja. Ennek keretében Amerikában az iPhone 12, 13 és bizonyos Mac modellekhez bárki rendelhet alkatrészeket és szerszámokat, hogy azokat maga megjavítsa, igaz, ezzel a lehetőséggel valószínűleg inkább a kisebb, független szervizek élnek. A Samsungnak is van hasonló programja, amely a Galaxy S20, S21 és S22 telefonokra is kiterjed, és a 9to5Google szerint már több európai országban, még Lengyelországban is működik. Ez persze még messze van attól, hogy nagypapa csavarhúzójával kapjuk le a félmilliós mobilunk hátlapját, de legalább gyakorlottabbak lehetünk, mire 2027 után érvénybe lépnek a változások.

(Fotó: Kilian Seiler/Unsplash)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
A Digit robotot gyártó Agility Robotics tavaly kezdte építeni a gyárat, ahol emberek és robotok együtt készítik el a humanoidokat.
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Az eszköz teljes sötétségben is képes az önálló repülésre, az akadályok elkerülésére, 5 kilométeres távolságból is beazonosít egy autót, 250 méterről pedig akár a rendszámot is leolvassa.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.