Rövidesen otthon, a saját szerszámainkkal fogjuk tudni cserélni a mobiljaink akksiját, erről döntött az Európai Parlament

2023 / 06 / 21 / Pőcze Balázs
Rövidesen otthon, a saját szerszámainkkal fogjuk tudni cserélni a mobiljaink akksiját, erről döntött az Európai Parlament
Döntött az Unió törvényhozásért felelős szerve: néhány éven belül a hordozható akkumulátorokkal rendelkező eszközöket úgy kell megtervezni, hogy az akksikat a vásárló otthon, hagyományos eszközökkel le tudja cserélni.

"Egy hordozható akkumulátort akkor lehet a végfelhasználó által eltávolíthatónak nevezni, ha kereskedelmileg elérhető eszközökkel el lehet távolítani azt, különleges szerszámok nélkül, kivéve, ha azokat ingyenesen biztosítják, illetve mindehhez nincs szükség szabadalmazott eszközökre, hőenergiára vagy oldószerekre" - idézi az irányelv szövegét a 9to5Mac. A Parlament azt is előírja, hogy a hordozható akkumulátoroknak idén a negyvenöt százalékát, de 2030-ra már közel a háromnegyedét be kell tudni gyűjteni, sőt, az egyes begyűjtendő anyagok, így a lítium vagy a kobalt mennyiségét is szabályozzák. Ha minden jól megy, akkor a törvény hatályba lépése után nyolc évvel például már nyolcvanöt százalékban újrahasznosított ólom lesz az akkumulátorokban.

Ahhoz, hogy mindez valóban megtörténjen, alaposan át kell alakítani a telefonjaink, számítógépeink tervezését, felépítését

Az Apple már akkor is panaszkodott, amikor a Lightning csatlakozóit kellett feladnia az USB-C szabványért cserébe, a fölösleges plusz töltők elleni harc jegyében; valószínűleg az iPhone-okon még többet változtat majd, ha különleges eszközök nélkül ki kell, hogy tudjuk nyitni azokat. A ragasztószerekkel, oldószerekkel kapcsolatos megjegyzések pedig a kütyük por- és vízállóságán is ronthatnak majd. Igaz, már léteznek olyan gyártók, például a holland Fairphone, amelyek kifejezetten a fenntarthatóságot, így az otthoni javíthatóságot is a zászlajukra tűzték.

Persze az Apple is tett már lépéseket ebbe az irányba: 2021 végén írtunk arról a Rakétán, hogy elindult a gyártó otthoni szervizelési programja. Ennek keretében Amerikában az iPhone 12, 13 és bizonyos Mac modellekhez bárki rendelhet alkatrészeket és szerszámokat, hogy azokat maga megjavítsa, igaz, ezzel a lehetőséggel valószínűleg inkább a kisebb, független szervizek élnek. A Samsungnak is van hasonló programja, amely a Galaxy S20, S21 és S22 telefonokra is kiterjed, és a 9to5Google szerint már több európai országban, még Lengyelországban is működik. Ez persze még messze van attól, hogy nagypapa csavarhúzójával kapjuk le a félmilliós mobilunk hátlapját, de legalább gyakorlottabbak lehetünk, mire 2027 után érvénybe lépnek a változások.

(Fotó: Kilian Seiler/Unsplash)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
A GymBars Pro a gyártó ígérete szerint egy komplett "hordozható okos konditermet" ad a felhasználók kezébe.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.