Az Európai Parlament megszavazta, jöhet az egységes mobiltöltő

2020 / 02 / 02 / Bobák Áron
Az Európai Parlament megszavazta, jöhet az egységes mobiltöltő
Lehet, hogy hamarosan nem kell minden telefonnal új töltőt is vennünk, de az is lehet, hogy ennek már nem is nagyon van jelentősége.

Az Európai Parlament január 30-án nagy többséggel, 582 igen, 40 nem és 37 tartózkodás mellett szavazta meg azt az indítványt, aminek értelmében az EU-ban forgalmazott telefonoknak egységes, USB-C típusú töltővel kell piacra kerülniük. Az Európai Tanácsnak ezután júliusig lesz rá ideje, hogy törvénybe foglalja az EP határozatát.

A döntés elsősorban az Apple-t érinti érzékenyen, akik a Lightning-csatlakozóval mindig is különutasnak számítottak, és korábban hevesen tiltakoztak is a javaslat ellen. Szerintük az EP döntése rengeteg fölösleges elektronikus hulladékot termel, rontja a felhasználói élményt és ellehetetleníti a jövőbeli innovációt.

Az érvelésük azért érdekes, mert az EP elsősorban éppen az elektronikus szemét megfékezése érdekében szavazott az egységes töltők mellett. A határozat magyarázatában kifejtik, hogy az EU-ban 2016-ban 12,3 millió tonna elektronikus hulladék termelődött, ami átlagban 16,6 kilogramm e-hulladékot jelent lakosonként (ebből 51 ezer tonnát tesznek ki csak a kidobott mobiltöltők). Az új szabálytól azt várják, hogy az embereknek nem kell minden telefonnal új töltőt is venniük, ezzel pedig jelentősen csökkenhet az e-szemét mértéke.

Évtizedes harc az egységes töltőért

Az EU eddig is sokat tett az egységes töltők elterjedéséért. A 2009 júliusában aláírt "Harmonization of a charging capability of a common charger for mobile phones" (vagyis az egységes töltőről szóló) egyetértési megállapodásban a nagy gyártók, mint a Nokia, az Apple, a Samsung és még további hét cég önként vállalták, hogy egységesítik a töltési szabványokat. A megállapodás 2014-ben érvényét vesztette, de az EU-nak nagyjából így is sikerült elérnie a célját, hiszen a 2009-ben létező harminc (!) különböző töltési technológiából mára mindössze három maradt: az újfajta USB-C, az Apple Lightningja valamint a régebbi micro-USB 2.0.

A töltők egységesítéséről 2018-ban újabb megállapodást írtak alá, ebben viszont csak annyit kötöttek ki, hogy minden adapternek USB-C-kompatibilisnek kell lennie, így az Apple továbbra is használhatta a Lightning-portot az iPhone-okban, a többi gyártó pedig rakhatott régebbi típusú USB 2.0 csatlakozót a nem csúcskategóriás telefonokba.

Lehet, hogy már mindegy

A mostani határozat megszüntetné ezt az állapotot, de kérdés, hogy vajon milyen hatást ér el a gyakorlatban. A mai telefonok jelentős része például valamilyen gyorstöltő technológiával érkezik, amihez speciális adapterre van szükség, így ezeknél a telefonoknál legfeljebb a kábelt lehetne kispórolni a dobozból.

Szintén jó kérdés, hogy egyáltalán meddig lesz szükség effajta szabályozásra. Bár a Meizu első próbálkozásra nagyon elhasalt a port nélküli telefon ötletével, de tény, hogy az újabb csúcstelefonok már vezeték nélkül is elég gyorsan tölthetőek, és mivel ma már a nagyobb fájlok átvitelét is könnyebb a felhőn keresztül intézni, mint rákötni a telefont a gépünkre, így elképzelhető, hogy az USB-port napjai is hamarosan leáldoznak.

Az EP által elfogadott javaslat amúgy a vezeték nélküli töltés egységesítéséről is rendelkezik, ám ez a Qi-szabvány elterjedésével igazából már külön szabályozás nélkül is megvalósult, hiszen a Huaweitől az Apple-ig minden gyártó ezt a szabványt használja.

(Borítókép: Pxfuel)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
A kecskeméti Neumann János Egyetem az eddig online ChatGPT-kurzusokat kínáló magyar startuppal, a Promptmasterrel együtt indítja a szabadon választható képzést 2024 tavaszán.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.