Az év közepére már India lesz a világ legnépesebb országa, ez pedig a belátható időn belül nem is fog változni

2023 / 04 / 20 / Bobák Áron
Az év közepére már India lesz a világ legnépesebb országa, ez pedig a belátható időn belül nem is fog változni
Amióta az ENSZ statisztikát vezet az országok lakosságszámáról, Kína mindig az első helyen állt, azonban a világszervezet legfrissebb jelentése szerint ez 2023 közepére megváltozik, és hosszú évtizedekig (ha nem örökre) így is marad.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Népesedési Alapja szerdán adta ki a világ népességéről szóló 2023-as jelentését, amelynek legfontosabb megállapítása, hogy a statisztikák 2050-es kezdete óta idén első alkalommal már nem Kína lesz a világ legnépesebb országa. A világszervezet becslései szerint a távol-keleti országban az év közepére 1,4257 milliárd ember fog élni, és bár ez összességében még mindig csaknem a világ lakosságának 18%-a, Kína ezzel együtt a második helyre szorul India mögött: utóbbi ország lakosságszáma a jelentés szerint 2023 közepére eléri az 1,4286 milliárdot, vagyis mintegy 2,9 millió fővel előzik meg Kínát.

Fontos megjegyezni, hogy az ENSZ statisztikái nem veszik figyelembe a különleges közigazgatású területeket, Makaót és Hongkongot, ahol összességében több mint hétmillió ember él, valószínűleg ezért is lehetséges, hogy például a Worldometer (szintén az ENSZ-re hivatkozó) statisztikái egészen más számokat tartalmaznak, mint a Népesedési Alap jelentése.

Abban, hogy India ilyen gyorsan át tudja venni az első helyet, komoly szerepet játszik, hogy Kínában tavaly - hat évtizede először - csökkent a népességszám. Míg Indiában a statisztikák szerint 23 millióan születtek 2022-ben, addig Kínában mindössze 9,5 millióan, ez a trend pedig azt is jelenti, hogy India "hatalomátvétele" minden bizonnyal tartós lesz. Az ENSZ előrejelzése szerint amíg Kína lakosságszáma a jövőben folyamatosan csökkenni fog, addig Indiában a növekedés a következő évtizedekben is rendületlenül folytatódik majd, így a népességszám 2050-re megközelítheti az 1,7 milliárdot.

Indiában a dolgozó korú népesség száma már most is meghaladja a 900 milliót, ami szakértők szerint egyszerre lehet áldás és átok az ország számára: miközben a munkavállalók számának növekedése nyilvánvalóan tovább pörgetheti a gazdasági növekedést, a statisztikák azt mutatják, hogy a munkalehetőségek relatíve csekély száma és az alacsony bérek miatt Indiában már így is rendkívül alacsony az aktív munkakeresők száma. Az Indian School of Business üzleti főiskola viselkedéstudományi professzora nemrég a CNN-nek úgy nyilatkozott, hogy emiatt az ország egy "időzített bombán ül", hiszen ha a kormánynak nem sikerül elegendő munkahelyet teremtenie a közeljövőben, az országszerte zavargásokhoz vezethet.

(Bloomberg, CNN, Borítókép: Peter Adams/Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.