Az év természetfotósa 2020 díjazott képei

2020 / 10 / 20 / Justin Viktor
Az év természetfotósa 2020 díjazott képei
Egy tigrisről készült kép nyerte az Év természetfotósa 2020 versenyt. Szergej Gorskov képének címe “Az ölelés”, a díjat pedig London Természettudományi Múzeumában adták át.

Rejtett kamera

A 16 kategóriában meghirdetett verseny 56. alkalommal zajlott le, a győzteseket Katalin Cambridge-i hercegnő hirdette ki. Gorskov rejtett kamerával készítette a győztes felvételt, a fotón a veszélyeztetett fajnak számító tigris a hátsó lábain áll, elülső lábaival egy mandzsúriai jegenyefenyőt ölelve. A nagymacska arca békés, éppen megjelöli a fát az illatával.

"A jelenet páratlan, egyedülálló bepillantás egy intim pillanatba a varázslatos erdő mélyén" - írta Roz Kidman Cox, a bírálóbizottság elnöke október 13-i nyilatkozatában. "Az alacsony álló téli nap kiemeli az ősi fenyőt és a hatalmas nőstény tigris bundáját, ahogy nyilvánvaló extázisban markolja a törzset, és magába szívja a gyantáról párolgó tigrisillatot, üzenetként otthagyva a saját nyomát."

A londoni Természettudományi Múzeum által rendezett rangos versenyre több mint 49 ezer pályázat érkezett. "Ez a dicsőséges színekkel textúrákkal elmesélt történet az orosz pusztaság jelképének számító amúr tigris visszatérésének története" - mondta Cox.

Állatportrék kategória

A verseny “állati portré”kategóriájában Mogens Trolle fotós nyert egy veszélyeztetett ormánymajom sütkérezését megörökítő képpel. A fotó a borneói Sabah-ban készült.

Váratlan halványkék szemhéjak egészítik ki a „leglazább fickó”makulátlan, ápolt gesztenyebarna szőrét, egy fiatal hím majom fotóján Sabahban, Borneóban. Gratulálunk Mogens Trolle-nak, az Állatportrék idei kategóriagyőztesének! 

"Viselkedés" kategória

Ezt a Manduriacu üvegbékát Jaime Culebras kapta lencsevégre, amint csak lógott és uzsonnázott az Andok lábánál Ecuadorban. "Gratulálok az idei “Viselkedés: kétéltűek és hüllők” kategória győztesének, a spanyolországi  @Jaime_Culebras-nak az ecuadori Andok lábánál pókot rágcsáló Manduriacu üvegbékáról készített képéhez."

A szibériai vagy amur tigris egy olyan alfaj, mely nemrég tért vissza a kihalás széléről. Az 1940-es évek végére vadászatuk megtizedelte az állományt. Elterjedési területe az Orosz Távol-Kelet, Kína északkeleti része és a Koreai-félsziget. Ekkorra csupán 20-30 egyed maradt életben a vadonban.

1947-ben Oroszország jogi védelmet garantált a tigriseknek, ma az orvvadászok és a fakitermelés jelentette fenyegetés ellenére már akár 550 amúri tigris is lehet odakint.

Szergej Gorskov Szibériában született, és a vadonban nőtt fel. Eleinte vadászott a vadon állataira, mígnem egy afrikai utazás során egy leopárddal történt találkozás megváltoztatta a fiatalembert. Gorskov, aki az Orosz Természetfotósok Szövetségének alapító tagja, mozgásérzékelő kameráival 11 hónapig dolgozott, és az elkészült hatalmas fényképmennyiségből került ki a Nikon Z7 fényképezőgéppel, és 50 milliméteres, f/1,8 fényértékű objektívvel készített kép.

Az állat- és növényfajok fele is kipusztulhat a következő ötven évben a klímaváltozás miatt Az Arizonai Egyetem frissen megjelent tanulmánya elég borús képet fest a jövőről.

Az év fiatal természetfotósa

Az év fiatal természetfotósa Liina Heikkinen egy vicsorgó, vörös róka fényképéért vette át a díját. Az állat  éppen egy libát zsákmányolt, mellyel igyekszik elrejtőzni egy hasadékban.

"A varázslatos dráma és az eszeveszett sürgősség érzése járja át ezt a képet" - mondta Shekar Dattatri, a természetfotós, filmrendező, a bírálótestület másik tagja. "Egy nagyszerű természettudományos pillanat tökéletesen megörökítve."

További díjak, képek

A "Két darázs meséje" című képért a francia Frank Deschandol vehette át a a gerinctelenek viselkedését bemutató kategória díját. A vörös sávos homokdarázs és a kakukkdarázs a képen fészeklyukakba igyekeznek behatolni Normandiában, a két faj nagyon ritkán látható együtt.

Az indonéziai Sulawesiben Sam Sloss fotózott le néhány bohóchalat egy szellőrózsa körül. Csak a fényképek letöltése után vette észre, hogy olyan, a halak nyelvén élősködő tetűket is lencsevégre kapott, melyekről már mi is írtunk a rakétán. Az élősködők kopoltyúkon úsznak be, a nyelv tövéhez tapadnak, és lerágják azt, hogy végül maguk váljanak az állat élő nyelvévé.

(Forrás: Wildlife Photographer of the Year Kép: WWOTY)


 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.