Az év természetfotósa 2020 díjazott képei

2020 / 10 / 20 / Justin Viktor
Az év természetfotósa 2020 díjazott képei
Egy tigrisről készült kép nyerte az Év természetfotósa 2020 versenyt. Szergej Gorskov képének címe “Az ölelés”, a díjat pedig London Természettudományi Múzeumában adták át.

Rejtett kamera

A 16 kategóriában meghirdetett verseny 56. alkalommal zajlott le, a győzteseket Katalin Cambridge-i hercegnő hirdette ki. Gorskov rejtett kamerával készítette a győztes felvételt, a fotón a veszélyeztetett fajnak számító tigris a hátsó lábain áll, elülső lábaival egy mandzsúriai jegenyefenyőt ölelve. A nagymacska arca békés, éppen megjelöli a fát az illatával.

"A jelenet páratlan, egyedülálló bepillantás egy intim pillanatba a varázslatos erdő mélyén" - írta Roz Kidman Cox, a bírálóbizottság elnöke október 13-i nyilatkozatában. "Az alacsony álló téli nap kiemeli az ősi fenyőt és a hatalmas nőstény tigris bundáját, ahogy nyilvánvaló extázisban markolja a törzset, és magába szívja a gyantáról párolgó tigrisillatot, üzenetként otthagyva a saját nyomát."

A londoni Természettudományi Múzeum által rendezett rangos versenyre több mint 49 ezer pályázat érkezett. "Ez a dicsőséges színekkel textúrákkal elmesélt történet az orosz pusztaság jelképének számító amúr tigris visszatérésének története" - mondta Cox.

Állatportrék kategória

A verseny “állati portré”kategóriájában Mogens Trolle fotós nyert egy veszélyeztetett ormánymajom sütkérezését megörökítő képpel. A fotó a borneói Sabah-ban készült.

Váratlan halványkék szemhéjak egészítik ki a „leglazább fickó”makulátlan, ápolt gesztenyebarna szőrét, egy fiatal hím majom fotóján Sabahban, Borneóban. Gratulálunk Mogens Trolle-nak, az Állatportrék idei kategóriagyőztesének! 

"Viselkedés" kategória

Ezt a Manduriacu üvegbékát Jaime Culebras kapta lencsevégre, amint csak lógott és uzsonnázott az Andok lábánál Ecuadorban. "Gratulálok az idei “Viselkedés: kétéltűek és hüllők” kategória győztesének, a spanyolországi  @Jaime_Culebras-nak az ecuadori Andok lábánál pókot rágcsáló Manduriacu üvegbékáról készített képéhez."

A szibériai vagy amur tigris egy olyan alfaj, mely nemrég tért vissza a kihalás széléről. Az 1940-es évek végére vadászatuk megtizedelte az állományt. Elterjedési területe az Orosz Távol-Kelet, Kína északkeleti része és a Koreai-félsziget. Ekkorra csupán 20-30 egyed maradt életben a vadonban.

1947-ben Oroszország jogi védelmet garantált a tigriseknek, ma az orvvadászok és a fakitermelés jelentette fenyegetés ellenére már akár 550 amúri tigris is lehet odakint.

Szergej Gorskov Szibériában született, és a vadonban nőtt fel. Eleinte vadászott a vadon állataira, mígnem egy afrikai utazás során egy leopárddal történt találkozás megváltoztatta a fiatalembert. Gorskov, aki az Orosz Természetfotósok Szövetségének alapító tagja, mozgásérzékelő kameráival 11 hónapig dolgozott, és az elkészült hatalmas fényképmennyiségből került ki a Nikon Z7 fényképezőgéppel, és 50 milliméteres, f/1,8 fényértékű objektívvel készített kép.

Az állat- és növényfajok fele is kipusztulhat a következő ötven évben a klímaváltozás miatt Az Arizonai Egyetem frissen megjelent tanulmánya elég borús képet fest a jövőről.

Az év fiatal természetfotósa

Az év fiatal természetfotósa Liina Heikkinen egy vicsorgó, vörös róka fényképéért vette át a díját. Az állat  éppen egy libát zsákmányolt, mellyel igyekszik elrejtőzni egy hasadékban.

"A varázslatos dráma és az eszeveszett sürgősség érzése járja át ezt a képet" - mondta Shekar Dattatri, a természetfotós, filmrendező, a bírálótestület másik tagja. "Egy nagyszerű természettudományos pillanat tökéletesen megörökítve."

További díjak, képek

A "Két darázs meséje" című képért a francia Frank Deschandol vehette át a a gerinctelenek viselkedését bemutató kategória díját. A vörös sávos homokdarázs és a kakukkdarázs a képen fészeklyukakba igyekeznek behatolni Normandiában, a két faj nagyon ritkán látható együtt.

Az indonéziai Sulawesiben Sam Sloss fotózott le néhány bohóchalat egy szellőrózsa körül. Csak a fényképek letöltése után vette észre, hogy olyan, a halak nyelvén élősködő tetűket is lencsevégre kapott, melyekről már mi is írtunk a rakétán. Az élősködők kopoltyúkon úsznak be, a nyelv tövéhez tapadnak, és lerágják azt, hogy végül maguk váljanak az állat élő nyelvévé.

(Forrás: Wildlife Photographer of the Year Kép: WWOTY)


 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.