Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján

2023 / 09 / 30 / Bobák Áron
Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján
Jony Ive és az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman a hírek szerint olyan projekten dolgoznak, ami nyugdíjba küldhetné az okostelefonokat, a tervükre pedig már egymilliárd dolláros támogatást is sikerült szerezniük a japán SoftBanktől.

Valószínűleg kevesen vannak, akiknek ne csengene ismerősen Jony Ive neve, hiszen a legendás formatervező munkássága alapjaiban határozta meg az elmúlt évtizedek technológiai innovációit. Ive olyan készülékek megszületésénél bábáskodott, mint az iPhone, az iPad vagy az Apple Watch, 2019-ben viszont kisebb meglepetésre otthagyta az Apple-t és saját céget alapított. A LoveFrom azóta már olyan márkákkal működött együtt, mint a Ferrari, Ive viszont az elmúlt években külső tanácsadóként még az Apple-nél folyó munkában is részt vett. Bár a céggel való együttműködése tavaly júliusban véget ért, a dizájner a jelek szerint ezután sem fordít hátat a technológiai szektornak: a The New York Times információi szerint Ive a ChatGPT-t megalkotó OpenAI vezérigazgatójával, Sam Altmannel fogott közös projektbe, aminek célja nem kevesebb, mint egy olyan eszköz megalkotása, ami leválthatja a mai okostelefonokat.

A lap szerint a munka még a kezdeti fázisban jár, így értelemszerűen nem sokat lehet tudni arról, hogy pontosan mi is készül, de az biztos, hogy egy olyan eszközről van szó, ami jelentősen támaszkodik a mesterséges intelligenciára, emellett pedig a hírek szerint az okostelefonoknál megszokott, téglalap alakú kijelzőnek is búcsút inthetnénk. Ez a The New York Times információi szerint már önmagában elég volt ahhoz, hogy meggyőzze a japán SoftBankot, akik egymilliárd dolláros befektetéssel támogatták meg a projekt indulását. Szon Maszajosi vállalatától eddig sem állt távol a rizikós ötletek felkarolása, hiszen éveken keresztül ők voltak a tulajdonosai a különleges robotokat tervező Boston Dynamics-nak is, a jelenlegi projekt szempontjából viszont ennél sokkal lényegesebb, hogy 2016 óta az ő 90%-os tulajdonukban van az ARM Holdings is, amely az okostelefonok processzorainak az architektúráját tervezi.

Milliárdos támogatás ide vagy oda, az biztos, hogy ha Ive és Altman sikerre akarják vinni a tervüket, akkor nagyon komoly munka áll előttük, hiszen az OpenAI-nak és a LoveFromnak együttvéve is mindössze néhány száz alkalmazottja van, akiknek ráadásul nincs tapasztalatuk a hardverek tervezésében, vagyis a projekthez egy komplett infrastruktúrát kell felépíteni a semmiből.

Altman egyébként nemrég egy másik projektbe is beszállt, ami az okostelefonok leváltását tűzte a zászlajára: a korábbi Apple alkalmazottak által alapított Humane az ígéretek szerint még az idén bemutatja a forradalminak kikiáltott készülékét, ami egy néhány hónappal ezelőtt tartott bemutató alapján a hagyományos kijelző helyett kivetíti az információkat és szintén erősen támaszkodik a mesterséges intelligenciával kapcsolatos megoldásokra. Sokan ugyanakkor kétségbe vonták, hogy a ruhára rögzíthető eszköz a valóságban is képes mindazokra a dolgokra, amit a demóban bemutattak, és még ha így is lenne, a Humane Ai Pin a funkciói alapján inkább tűnik egy olyan eszköznek, ami kiegészítheti az okostelefonokat, mint egy olyan valaminek, ami teljesen leváltja a jelenlegi technológiát.

(Borítókép: Jony Ive (balra) és Tim Cook, az Apple vezérigazgatója az iPhone XR 2018-as bemutatóján, Fotó: Justin Sullivan/Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.