Az iRobot megoldotta, hogy a robotporszívójuk ne tegye tönkre a karácsonyt

2021 / 12 / 02 / Bobák Zsófia
Az iRobot megoldotta, hogy a robotporszívójuk ne tegye tönkre a karácsonyt
Az ünnepi fa zóna felderítés nevű funkció a Roomba j7 és j7+ verzióihoz készült, és lehetővé teszi, hogy a gép a tűleveleket hatékonyan eltüntesse a feldíszített fa ledöntése nélkül.

Az iRobot Corporation 1990-es megalapítása idején a korábbi MIT diákok, Helen Greiner és Colin Angle még nem kifejezetten a háztartási robotok fejlesztésének vágyával kezdtek bele a munkába, eleinte a fogyasztói üzletáguk építése mellett még veszélyesebb területeken is kamatoztatták a képességeiket és a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) számára építettek innovatív gépeket, amelyek felderítették a taposóaknákat vagy hal módjára úsztak. Mikor a nem éppen bizalomgerjesztő, nagydarab felfújható kelttésztára hasonlító ChemBotot vagy a 9/11 tragédiájának idején a World Trade Centert átfésülő és később Afganisztánban is szolgálatot teljesítő PackBotot készítették a cég munkatársai, még az elsődleges céljuk az volt, hogy olyan sokoldalú robotokat alkossanak, amelyek leveszik a piszkos és monoton munka terhét az emberek válláról bármely területen.

A Roomba robotporszívó hatalmas sikerének köszönhetően azonban az iRobot 2016-ban eladta teljes védelmi részlegét az Arlington Capital Partnersnek, és immár egészen a háztartási robotok fejlesztésének irányába fordult, a Roomba mellé pedig felsorakozott a Braava felmosórobot és (még korábban) a Mirra medencetisztító gép is. A robotporszívó első modellje 2002-ben jelent meg, abban az évben, mikor a PackBotot először alkalmazta az Egyesült Államok Hadserege, és két évvel később már az egymilliomodik eladott példánynál tartottak, pedig akkoriban még újdonságnak számított a takarítórobot. A cég alapítójának elmondása szerint a porszívó képességeit a harcok során edzett gépek alapozták meg.

"Az iRobot robotjait Afganisztánban és Irakban alkalmazzák, ahol segítik a csapatainkat a bombák megsemmisítésével.

Sokat tanultunk a megbízhatóságról és minőségről miközben olyan robotokkal dolgoztunk, amelyek túlélik a harcokat. Ez a fajta tapasztalat felkészített minket arra, hogy olyan robotokat készítsünk, amelyek túlélik a kiszámíthatatlan otthoni környezetet is." - nyilatkozta Geiger 2004-ben.

A lakás pedig akkor tud a legkiszámíthatatlanabbá válni, mikor nemcsak a gép jelenlétéhez már hozzáedződött család, hanem vendégek és új berendezési elemek is nagy gyakorisággal feltűnnek benne, vagyis ünnepek idején, ilyenkor valóban szükség lehet a taposóaknák kutatása során elsajátított óvatosságra. A Roomba j7 és j7+ modelljéhez ebből a megfontolásból a cég most új alkalmazást adott ki, amely a karácsonyi körülményekhez adaptálja a gépet, és lehetővé teszi, hogy a szépen feldíszített fa is túlélje az ünnepi vendéghadjárat alatt szükséges gyakori takarítást.

  • Az ünnepi fa zóna felderítés (Holiday Tree Zone Detection) funkció nevéhez híven felderíti, hol is tartózkodik a karácsonyfa, a porszívó így biztonságosan körbe tudja takarítani a lehullott tüskéket, miközben nem tesz kárt a célszemélyben, vagyis a fában, mivel azt a program automatikusan a tiltott zónában (Keep Out Zone) helyezi el virtuálisan.
  • A cipő és zokni kockázat elkerülő (Shoes and Socks Hazard Avoidance) funkcióval a szanaszét hagyott lábbelik is nagyobb eséllyel menekülnek meg a robottal való találkozás következményeitől, ez a képesség a korábbi tárgyfelismerő program listájának bővítésével született meg.
  • Végül a térkép másolása (Map Copy) révén a robotporszívó sereg a közvetlen információmegosztást is gyakorolhatja, amellyel hatékony stratégiát dolgozhatnak ki az egymást leváltó generációk új porszívó vásárlása esetén, de az okostérkép (Smart Maps) nemcsak a többi Roombával, hanem a Braava jet M6 felmosórobottal is megosztható.

A Roomba j7 és j7+ modelleket Magyarországon novemberben mutatták be, a porszívók Precision Vision navigációs rendszerrel, háromfokozatú takarítórendszerrel, oldalkefékkel, Dirt Detect szennyeződésfelismerő technológiával és iRobot Genius applikációs vezérléssel rendelkeznek, valamint az Imprint Link révén a Braava jet m6-tal való együttműködésre is képesek.

(Fotó: iRobot)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Egészen apró, agyba ültethető érzékelőt fejlesztettek kínai kutatók, ami vezetékek nélkül működik és néhány hét alatt lebomlik a testben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.