Az iskolakezdés margójára: észrevétlenül fertőző gyerekek, hiányzó fertőtlenítőszerek

2020 / 08 / 30 / Felkai Ádám
Az iskolakezdés margójára: észrevétlenül fertőző gyerekek, hiányzó fertőtlenítőszerek
Egy pénteken publikált dél-koreai tanulmány szerint a gyerekek légútjaiban sokáig kimutatható lehet a vírus, akkor is, ha nem mutatnak tüneteket. Közben pedig úgy tűnik, hogy Magyarországon az EMMI által az iskoláknak ígért fertőtlenítő- és takarítóeszközök csak a tanévkezdés után állnak majd rendelkezésre.

Dél-Korea és a tünetmentes hordozók

A CNN számolt be arról a dél-koreai tanulmányról, amely 91 fertőzött gyerek vizsgálatán alapul. A tanulmányt augusztus 28-án publikálták a JAMA Pediatrics felületén. A 91 gyerek 22 százaléka nem mutatott tüneteket, 8,5 százalékukat a szimptómák megjelenésekor diagnosztizálták a betegséggel, 66,2 százalékuk még a diagnózis előtt produkált tüneteket, de ezeket nem ismerték fel, és 25,4 százalékuknál a tünetek a diagnosztizálást követően jelentkeztek.

A tanulmány arra is rámutat, hogy a gyerekek légútjaiból, átlagosan 17,6 napon át kimutatható a vírus örökítőanyaga. A tünetmentes fertőzötteknél is észlelhető ez a jelenség, és náluk az örökítőanyag átlag 14 napig detektálható. Nem zárható ki az sem, hogy a vírus akár hosszabb ideig is jelen volt a gyerekek szervezetében, mivel a fertőzés pontos kezdete nehezen meghatározható. A CNN-nek nyilatkozó szakértők ugyanakkor hozzáteszik azt is, hogy az örökítőanyag jelenléte nem feltétlen jelenti azt, hogy a gyerek fertőz is ebben az időszakban, különösen ha a gyerek egyébként nem köhög vagy tüsszent. A mostani tesztek ráadásul nem csak a vírust, de akár azok – immár nem fertőző – részeit is kimutathatják.

A szerzők szerint ugyanakkor a tanulmányból az következik, hogy a tünetekre koncentráló vizsgálatok a legtöbb COVID-19 fertőzött gyereket nem tudják kiszűrni, miközben a vírus váratlanul sokáig jelen van a fiatalabbak szervezetében. Mindez pedig hozzájárulhat a vírus észrevétlen terjedéséhez a populációban.

Magyarországon jövő héten nyitnak az iskolák

Hazai szempontból mindez azért fontos, mert az EMMI által megfogalmazott irányelvek hangsúlyozzák, hogy beteg gyereket ne vigyünk a közösségbe. Ezt az intézményvezetők is tudatták körlevélben a szülőkkel. Azonban hiába akar adott esetben a szülő felelősen eljárni, ha a gyerek nem produkál tüneteket, akkor a betegséget ő sem fogja kiszűrni.

Másik probléma, hogy az EMMI által ígért fertőtlenítőszerek nem fognak megérkezni a tanévkezdésig – írja a Mérce a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetére hivatkozva. A PDSZ birtokába jutott ugyanis egy levél, amelyben Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár arról tájékoztatja az intézményeket, hogy “A fertőtlenítőszereket a fenntartók fogják megyénként átvenni 2020. augusztus 29. és 2020. szeptember 4. között, és ők fognak gondoskodni az intézményeik közötti kiosztásról.”

Ez alapján tehát a szükséges fertőtlenítőszereket, amelyekkel egyébként az EMMI által megfogalmazott irányelveknek, elsősorban az intézmény előzetes fertőtlenítésének lehetne eleget tenni, sok fenntartó csak szeptember 4-én, az első iskolai hét végén kapja csak meg. A minisztérium a tanévkezdésre felkészülés legelső pontjaként rögzítette, hogy "Minden köznevelési intézményben alapos, mindenre kiterjedő fertőtlenítő takarítást kell elvégezni."

A PDSZ szerint ráadásul ekkor sem terem ott csettintésre a fertőtlenítő az iskolákban, mivel a fenntartóknak ezeket még el kell juttatniuk az intézményekbe. A szakszervezet úgy kalkulál, hogy ezek alapján sok helyen az első fertőtlenítésre legkorábban csak a második tanítási héttől kerülhet sor. A szakszervezet hozzáteszi azt is, hogy a rendelkezésre álló személyzettel is gondok vannak, mivel sok helyen felmondtak a takarítást végző vállalkozásoknak, új személyzetet pedig senki sem vett fel. A PDSZ úgy értesült a tanároktól, hogy ennek megfelelően sok helyen sem személyzet, sem eszköz nem áll rendelkezésre, pedig ezek biztosításáról már hetekkel ezelőtt gondoskodni kellett volna.

A mai napon, augusztus 30-án egyébként rekordot döntött az ország: 292 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma – ez az érték pedig még sosem volt ennyire magas.

(Kép: Flickr/Black Tea)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
Budapest fenállásának 150. évfordulója alkalmából készült a látványos kisfilm, amelyben több mint 100 archív felvételt elevenítettek meg a különleges, úgynevezett parallax képalkotási technika segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.