Az ITER még el sem készült, de a vákuumkamrát máris javítani kell

2023 / 07 / 14 / Bobák Zsófia
Az ITER még el sem készült, de a vákuumkamrát máris javítani kell
Kiemelték a leendő kísérleti fúziós reaktor vákuumkamrájának hatos szektorát, hogy megoldják a méretbeli hibákkal és a hőpajzs vezetékeivel kapcsolatos problémákat.

A Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor (ITER) régóta készül a franciaországi Cadarach-ban és az eredeti tervek szerint már két év múlva, 2025-ben sor került volna az első plazma begyújtására és 2035-ben a deutériummal és tríciummal zajló kísérletek kezdetére. Hogy sikerül-e tartani ezeket az időpontokat, az viszont kérdéses, mivel a bonyolult fejlesztési és építési munkák során időnként nem várt fennakadások és problémák merülnek fel, aminek korrigálása további halasztással jár.

Ez a helyzet a vákuumkamra egyik szegmensével is, amelyet már beemeltek abba az üregbe, ahol a tokamak végleges összeállítására kerül sor. A modullal kapcsolatban méretbeli hibák detektálása miatt indítottak vizsgálatokat, valamint a kamra védelmét ellátó hőpajzs állapota is aggodalomra adott okot, mivel egy, még nem beépített részén a borításnak korrózióra utaló jeleket fedeztek fel. Az ITER Szervezet főigazgatója, Pietro Barabaschi a szegmens kiemelése mellett döntött, hogy a potenciálisan károsodott részeket ki tudják cserélni rajta, ezért az eleve rendkívüli precizitást igénylő beemelési folyamatot "visszafelé" újra meg kellett ismételni.

Az ITER Szervezet beszámolója szerint egyáltalán nem úgy tervezték az összeszereléshez szükséges alkatrészeket, hogy egy ehhez hasonló emelési folyamatot is meg tudjanak valósítani velük, de ennek ellenére mégis sikerült ugyanazokkal az eszközökkel kivitelezni a munkát. Az emeléshez több mint 100 különböző lépésből álló folyamatot terveztek a mérnökök, aminek egyik legfontosabb része az 1350 tonnás struktúra tömegközéppontjának meghatározása volt, amit a vákuumkamra szektorának és a hozzá tartozó torodiális mágnesektekercsek kombinációjának a figyelembevételével számítottak ki.

A folyamatot végül július 4-én indították el és sikerült komolyabb gond nélkül kivitelezni, a modul pedig immár egy másik csarnokban várja a további sorsát. A szétszerelését már megkezdték, a későbbiekben pedig eltávolítják a torodiális tekercseket és a hővédő réteget is. A javítást csak ezután lehetséges elvégezni. A hatos szektor útját az ITER Szervezet videójában kísérhetjük végig.

(Fotó: ITER Organisation)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
A negyedévente megjelenő utazási és életmódmagazin, a Roadster, a Samsunggal együttműködve izgalmas kalandra vállalkozott. A kiadó Player Media Group csapata meginvitálta a dél-koreai gyártóóriást egy technológiai kihívásra, melyben arra a kérdésre keresték a választ, hogy napjaink mobiltelefonjai vajon professzionális fényképezőgépekként is megállják-e a helyüket.
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Önállóan mozgó és tájékozódó, alakváltó robotokat készítettek a kutatók a nyilvános helyek zajszűrésére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.