Az MI-kisgömböc tovább hízik: alaposan megváltozik a Chrome, a Gmail és az Android

2024 / 05 / 15 / Pőcze Balázs
Az MI-kisgömböc tovább hízik: alaposan megváltozik a Chrome, a Gmail és az Android
A Google az éves fejlesztői konferenciáján, az I/O-n nem is bejelentett, hanem a közönségre borított annyi, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos innovációt, hogy nem hogy megérteni, még felsorolni is nehéz. Megpróbáltuk összegyűjteni azokat a megoldásokat, amelyek a leghasznosabbak és a legérdekesebbek.

Az esemény sztárja természetesen a jövő AI-asszisztense, az Astra volt, de ahogyan a technológiát bemutató cikkünkben is írtuk, azt egyelőre nem tudni, hogy a videóalapú digitális asszisztenst mikor próbálhatjuk ki először. Ezzel szemben a Google sok olyan változást jelentett be a világ legnépszerűbb számítógépes rendszereiben, amelyekkel már a közeljövőben találkozhatunk.

Chrome

A cég böngészője, a világ legtöbbet használt ilyen szoftvere, nem úszhatta meg, hogy közvetlenül beépítsen egy generatív mesterséges intelligenciát. A The Verge-ön olvasható cikk szerint a Google a Gemini Nano nevű modelljét fogja erre használni; ez az a nagy nyelvi modell, ami egy mobiltelefonon is el tud futni, helyben, vagyis gyors és viszonylag egyszerű feladatokra optimalizálták. Az asztali számítógépeken és laptopokon működő, 126-os verziószámú Chrome-ban a Gemini már segíthet nekünk megfogalmazni a közösségi média bejegyzéseinket, vagy összefoglalhatja egy idegen nyelvű weboldal tartalmát. Hasonló képességeket tavaly már próbálgattunk a Microsoft Edge böngészőjében, de az a modell nem a számítógépünkön, hanem az OpenAI és a Microsoft szerverein, a felhőben futott.

Android

Az MI fejlődésével természetesen a Google mobil operációs rendszere, az Android is sok helyen változik kisebbeket-nagyobbakat, két újdonságot azonban érdemes kiemelni. Az egyszerűbb, és talán hasznosabb változás, hogy a Google Fotóktól mostantól kérdezni is tudunk. Ez elsőre furcsán hangzik, de a cég által hozott példák máris rávilágítanak néhány érdekes felhasználási módra: például ha eláruljuk a rendszámunkat a szoftvernek, az máris össze tud szedni minden képet, amit az autónkról készítettünk; vagy ha nem emlékszünk, hogy a gyerekünk előző születésnapi bulijain hány meghívott volt, vagy hogy mi volt a tematika, szintén utánanéz nekünk. Mindezt úgy, hogy a képeinket nem használják a modell továbbfejlesztésére. Ez a megoldás idén nyáron érkezik.

Ezzel szemben egy vitatható újdonságot is bejelentett a cég: az Android mostantól bele tud hallgatni a telefonhívásainkba, és jelezni tudja, ha épp át akarnak minket verni. Ez az MI-generálta hangokkal működő banki vagy nagymamás csalások burjánzása közben időszerű ugyan, és a funkció helyben működik, nem továbbít adatokat a Google-höz, de hogy hányan engedik majd meg a cégnek, hogy hallgatózzon, kérdésesnek tűnik.

Kereső

A cég legfontosabb, ikonikus terméke, a keresője is alaposan meg fog változni. Nyugodtan kérdezhetünk majd hosszabbakat a rendszertől, ahogyan a fotóink, vagy a kameránk képe alapján is egyszerűbben fog menni a keresés. Bizonyos esetekben el sem kell navigálnunk a találati oldalról, mert a Google a kért információkat már ki is gyűjti nekünk. Hogy ezért hogyan kompenzálja a forrásul szolgáló weboldalak tulajdonosait, az egyelőre nem világos. Amikor egy témát szeretnénk mélyebben megérteni, akkor a Google emlékezni fog a kontextusra, nem kell nulláról kezdenünk a keresést - vagyis ha egy balatoni nyaraláshoz nézünk szállást, programokat és étterem-javaslatokat, akkor végig tudni fogja, hogy abból a régióból várunk ajánlásokat.

Workspace

A munkahelyekre szánt, de diákok és családok által is használt programok, mint a Gmail, a Dokumentumok, a Táblázatok vagy a Diák, szintén okosabbak lesznek a jövőben. A Gemini beépülésével egyszerűbben tudunk létrehozni, szerkeszteni vagy összefoglalni anyagokat, de még egy szabadon elnevezhető, a munkahelyi feladatokban segítő digitális asszisztenst is bemutatott a cég. Akiknek gyakran kell ismétlődő feladatokat elvégezniük, például bizonyos információkat lekérni dokumentumokból, vagy információkat továbbítani, azok az úgynevezett Gemek segítségével automatizálhatják ezeket.

Az, hogy a kreatív iparágakban dolgozók nagy örömére vagy bánatára a cég bejelentett még egy fejlett videó- és hanggenerátort, már talán meg sem lepett senkit. Ahogyan az sem, hogy a Google MI-kisgömböce gyakorlatilag a cég összes termékét bekebelezte. Szűk egy hónap múlva kiderül, hogy képes-e erre bármit válaszolni az MI-versenyben komoly hátrányban lévő Apple.

A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Forradalminak szánt holografikus szobabicikli lehet az otthoni edzés jövője
Forradalminak szánt holografikus szobabicikli lehet az otthoni edzés jövője
A HoloBike-kal olyan érzés edzeni négy fal között is, mintha a szabadban tekernénk, legalábbis a gyártó elképzelése szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.