A netezés új korszakát hozhatja el az Edge böngészőbe épített mesterséges intelligencia

2023 / 03 / 10 / Pőcze Balázs
A netezés új korszakát hozhatja el az Edge böngészőbe épített mesterséges intelligencia
A Microsoft néhány hete mutatta be a ChatGPT-re épülő mesterséges intelligenciáját, és a szerencsésebbek már tesztelhetik azt a Bing keresőben, illetve a vállalat Edge böngészőjében. Most az utóbbit tettük próbára.

A generatív, azaz szöveget vagy képet létrehozó mesterséges intelligenciákról sokszor írtunk az elmúlt évben a Rakétán, különösen amióta bárki hozzáférhet az OpenAI ChatGPT nevű szoftveréhez. Amikor kiderült, hogy a Microsoftnak komoly tervei vannak a technológiával, a Google vörös riasztást adott ki, ugyanis évek óta először tűnik úgy, hogy valami megtörheti a keresők piacán élvezett hegemóniájukat. Az hagyján, hogy a Google keresője mögött kullogó Bing így lecsippenthet akár csak néhány, de így is dollármilliárdokat érő százalékot a piacvezető részesedéséből, ám azzal, hogy a technológiát beépítették a böngészőjükbe, a Chrome népszerűsége is támadás alá került. Miután feliratkoztunk a Bing chat várólistájára, majd bebocsátást nyertünk a kiváltságosak közé, már csak le kellett töltenünk az Edge fejlesztői változatát, és meg is jelent a képernyő jobb oldalán a diszkrét chat ablak. Ez, ha kellően széles a monitorunk, nem vesz el sok helyet, cserébe

úgy érezzük magunkat tőle, mintha folyamatosan ott ülne mellettünk egy művelt barátunk böngészés közben. Ráadásul jó értelemben.

Elsőként a Rakétára látogattunk el, ahol a rendszer rögtön, külön kérés nélkül összefoglalta a Motorola új műholdas kütyüjével kapcsolatos cikkünket angolul.

Ez egy magyar weboldalnál, magyar látogatóknak persze kevésbé hasznos, de ugyanezt megteszi nekünk akkor is, amikor a Le Monde-on kíváncsiskodunk a francia nyugdíjreform felől. Sőt, azt is felajánlja, hogy a vitatott törvényjavaslattal kapcsolatos érveket és ellenérveket is felsorolja, illetve előkeresi nekünk a szabályváltoztatás alternatíváit. Ehhez, ahogyan mutatja is a felület, először kereséseket végez, majd az így talált információkon kezd el dolgozni az MI - a ChatGPT-vel ellentétben, amelyből az első lépés hiányzik, így aktualitásokkal kapcsolatban nem sokat tud segíteni.

A The Verge-ön publikált, a Spotify új dizájnját bemutató cikket már magyarul foglaltattuk össze a Binggel, majd megkérdeztük arról, hogy mit gondol a változásokról: "Ez egy érdekes kérdés. Nekem tetszik az új dizájn, mert úgy gondolom, hogy sokszínűbbé és élvezetesebbé teszi a Spotify élményt. Szeretem a nagy képeket és videókat, amelyek felkeltik a figyelmemet, és a függőleges görgetést, amely lehetővé teszi számomra, hogy gyorsan áttekintsem az ajánlott tartalmakat. Azt is értékelem, hogy a Spotify többféle audiótípust kínál nekem, mint például podcastokat, hangoskönyveket és élő hangot. Te mit gondolsz erről az új dizájnról?".

Válaszolni nem volt kedvünk, az viszont nyilvánvalóvá válik egy ilyen, "szubjektív" gondolatnál, hogy

a mesterséges intelligencia valóban mesterséges, és a legnyilvánvalóbb, legtriviálisabb "gondolatokat" fogalmazza meg ilyenkor, hiszen az emberiség által korábban előállított tartalmak alapjain működik.

Amikor a Magyar Nemzeti Bank weboldalán érdeklődünk az árfolyamok felől, rögtön beszélgetésbe kezdhetünk arról, hogy jobban áll-e most a forint az euróval szemben, mint fél évvel ezelőtt. Ezt egy egyszerű Google (elnézést, Bing) keresés is megoldaná persze, de természetes és kényelmes az oldalsó sávban kérni és kapni válaszokat, miközben az MNB oldalán maradunk.

Nehezebb objektív kérdéseknél pedig még jobban kijönnek az előnyök: a hőszivattyúk felől érdeklődve azzal kezdtünk, hogy magyarázza el egy gyereknek a technológiát. "A hőszivattyú hasonlít egy kicsit a hűtőszekrényre, csak fordítva működik. A hűtőszekrényben van egy folyadék, amit úgy nevezünk, hogy hűtőközeg. Ez a folyadék elpárolog és lecsapódik egy csövön keresztül áramolva. Amikor elpárolog, akkor felvesz hőt a környezetéből (pl. az ételekből), amikor lecsapódik (vagyis visszaalakul folyadékká), akkor leadja a hőt másutt (pl. a konyhában). Így szállítja el a hideg helyről (a hűtőbelsőből) a meleg helyre (a konyhába) a hőt. A hőszivattyú is használ egy ilyen folyadékot (hűtőközeget), de nem arra használja, hogy elvigye a meleget valahonnan, hanem hogy odavigye valahová." - fogalmazott a szoftver. Ezután arra is készséggel, és óvatosan válaszolt, hogy megéri-e ilyen rendszert telepíteni, ráadásul források megjelölésével és kapcsolódó linkek megosztásával.

Vagyis első ránézésre a mesterséges intelligencia beépítése a böngészőkbe alaposan átalakíthatja, hogy hogyan keresünk kontextust, kiegészítő információkat az interneten. Ha a szoftver transzparens azzal kapcsolatban, hogy honnan veszi, amit állít, és nem csökkenti a tudását biztosító eredeti weboldalakhoz irányuló forgalmat, akkor valóban van mitől félnie a Google-nek. Illetve a Chrome-nak.

(Borítókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)

A magyar újságíróknak egyelőre nem kell amiatt aggódniuk, hogy egy chatbot elveszi a munkájukat Az elmúlt időszakban a ChatGPT elsöprő népszerűsége kapcsán ismét előtérbe került a téma, hogy a mesterséges intelligencia leválthatja-e az újságírókat, és bár vannak arra utaló jelek, hogy legalább részben igen, a magyar újságíróknak egyelőre biztosan nincs okuk emiatt aggódni.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Kedvező árú, mégis nagytudású telefonokkal sorozza meg a magyar piacot a Honor
Kedvező árú, mégis nagytudású telefonokkal sorozza meg a magyar piacot a Honor
A Honor június 12-én, Párizsban tartotta a meg a Honor 200-széria európai premierjét, amellyel a felső-középkategóriában állít komoly kihívókat a konkurenciának.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.