Az óceánban álló vízilakásokban a természettel harmóniában élhetnek a lakók

2022 / 08 / 06 / Bobák Zsófia
Az óceánban álló vízilakásokban a természettel harmóniában élhetnek a lakók
A Seapodokat csak hajóval lehet megközelíteni és egy viselhető gyűrű irányítja a lakások teljes rendszerét.

A panamai Ocean Builders cég Seapod nevű lakásai a vízparti életmódot teszik lehetővé, anélkül, hogy nagyobb területeket vennének el az óceáni élővilágtól, a házak ugyanis egyenesen a vízbe épülnek és a vízi élőlények számára a ház alsó területén külön lakóhelyet biztosítanak. A különleges lakásokat a vállalat azzal a céllal tervezte meg, hogy a jelenlegi trendeknek megfelelő, de mégsem a környezetet károsító alternatívát nyújtsanak azok számára, akik a partok közelében szeretnének élni és valamit vissza is adjanak a környezetnek, miközben a lakosoknak luxuséletmódot kínálnak - mondta el az Ocean Builders vezérigazgatója, Grant Romundt.

A Seapodok két és fél méterre emelkednek a víz fölé és az átlagos nagyságuk 80 négyzetméter körül van: ebbe három szinten elhelyezve egy hálószoba, nappali, konyha, fürdőszoba és tárolóhelyiség is beletartozik. Az okosotthonok rendszerét egy, a tulajdonos által viselt gyűrűvel lehet vezérelni, így a világítás, a fűtés, a zuhany hőmérséklete és minden más kontakt nélkül irányítható. A kabinokat nem köti össze híd vagy más átjáró a parttal, ezért csak csónakkal/hajóval lehet megközelíteni és a rendelt ételek és termékek szállítása is ilyen módon történik.

Az Ocean Builders arra is figyelmet fordított, hogy az átlagosnál természetközelibb és elhelyezkedésük miatt esetleg veszélyeket tartogató lakóhelyeken ne essen baja a lakóknak, vagy ha mégis problémákkal szembesülnek, akkor legyen elérhető közelségben a segítség, emiatt olyan automata vízijárműveket építenek, amelyek a lakók által viselt karkötő segélyhívójának jelzésére azonnal a helyszínre száguldanak, illetve egy mesterséges intelligencia vezérelte kamerás megfigyelési hálózat adataira támaszkodva jelzés nélkül is a bajbajutottak, például a vízbe esők, segítségére sietnek. A Podwatch drónok első, még egyelőre nem automatizált, hanem távolról irányítható verzióját a cég nemrégen kezdte vízen tesztelni.

Hasonló, vízen lebegő épületek koncepcióival más cégek tervei között is lehetett már korábban találkozni, a Seapodok viszont valamivel előrébb járnak a megvalósulásban, mint sok más elképzelés: az Ocean Builders szeptemberben kezdi az értékesítést és 2023-ra elérhetővé teszi a lakásokat az első vásárlók számára. A Seapodok és a két másik, nem vízben felépülő, de majdnem egyező kialakítású verziók, az Ecopodok és a Greenpodok első példányai jelenleg is készülnek a cég gyárában, így a prototípusok hamarosan fel is épülnek. A cég azonban első körben csak Panamában installálja majd az óceáni házakat, a világ többi részére csak később érkeznek meg a speciális luxuslakóhelyek.

(Fotó: Grant Romundt/Ocean Builders)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.