A lebegő városok a fantázia termékei, de a lebegő torony felépülhet Kínában

2021 / 06 / 20 / Bobák Zsófia
A lebegő városok a fantázia termékei, de a lebegő torony felépülhet Kínában
A jövő városainak látképéhez egyre gyakrabban tartozik valamilyen formában megvalósított lebegő építmény vagy jármű, legyen az vízen úszó városnegyed, autók helyett légi drónos közlekedés vagy lebegő hotel. Az Ethereal Tower természetesen nem a levegőben úszik, de a látvány mégis ezt a benyomást kelti.

Fudzsimoto Szószuke japán építész álmodta meg az Ethereal Tower (Légies Torony) különleges konstrukcióját, amely a tervek szerint Kína Sencsen városának Csienhaj-öblében épülne fel. Első látásra nem nyilvánvaló, de az inspirációt az Eiffel torony adta az építésznek, aki olyan felhőkarcolót szeretett volna tervezni, amely az idő múlásával sem veszít vonzerejéből és évtizedekig, vagy századokig lenyűgöző látványt nyújt.

A légies építmény tetején 99 sziget kínálja a "lebegés" élményét a látogatóknak, és minden egyes sziget különálló egységet jelent, amely minimális összeköttetéssel kapcsolódik csak a központi szerkezeti elemhez - írja a Designboom. A föld felé kinyúló kábelek, melyek a 268 méter magas építményt stabilan tartják az elképzelés szerint vízesés érzetét keltik, és még éteribbé teszik a tornyot. A kábeleken belül éttermek és kiállítási termek találhatóak, valamint innen tudnak majd a látogatók kitekinteni az öbölre.

Sencsent a kínai Szilícium-völgynek is szokták nevezni, mivel már az 1970-es évek óta a világ egyik legdinamikusabban fejlődő és gazdaságilag prosperáló városa, ahol a kutatás-fejlesztési projektek kiemelt szerepet játszanak. Kínában egy külön kifejezést is alkottak erről a gyors fejlődésről, ez a sencseni tempó és Hszi Jinping elnök tavaly a jövő gazdasági fejlődésének központjaként referált - Hongkong helyett - a 13 milliós megapoliszra, ami az ország digitális pénzének tesztelésére szolgáló egyik helyszín szerepét is megkapta. A Tencent tavaly bemutatta a Sencsenben felépítendő, Monaco méretű Net City terveit is, amely Kína első, teljesen mértékben önvezető autókra és gyalogosokra szabott városnegyede lenne.

Az Ethereal Tower konstrukciójának tervezett időpontjáról még nincsenek hírek, de tekintve a város futurisztikus jellegét, a látképbe mindenképpen illeszkedne egy valódi lebegő felhőkarcoló torony.

(Forrás, Fotó: Designboom, Sou Fujimoto Architects)

További cikkek a témában:

A Maldív-szigeteken épül a világ első úszó városa A kétszáz hektáron felépülő, mesterséges szigeteken álló város egy megoldás lehet arra, hogyan védekezhetnek a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedéssel szemben a szigetországok.
A szovjet lebegő város története - levitáló épületekkel oldották volna meg Oroszországban a túlnépesedés problémáját A történelem során kevés építész próbálkozott meg egy valódi, gravitációval dacoló város tervezésével, amely a levegőben adott volna otthont az emberiségnek, de a szovjet érában a jövő városa határozottan izgalmasnak ígérkezett.
Vízen lebegő buborék-irodákat álmodott meg egy tervező Krakkó szívébe Akár a jégkockák a limonádé tetején, úgy úszkálnának a jövő irodái, pontosabban lebegő kapszulái. Az úszó irodákat a folyó medréhez rögzítik, a platformok a növények leveleit, az ezekre helyezett, „enklávéként” funkcionáló gubók a tavirózsák virágait képezik le, a modulok pedig összekapcsolódnak a víz felszínén.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.