Az online térbe költöztettük pénzügyeinket, de még mindig nem vigyázunk rá eléggé

2021 / 06 / 27 / Perei Dóra
Az online térbe költöztettük pénzügyeinket, de még mindig nem vigyázunk rá eléggé
A koronavírus-járvány következtében életünk számos pontján vagy jelentős lassulás, vagy teljes megszűnés történt - ugyanakkor bizonyos területek a vártnál sokkal gyorsabban fejlődtek: az egyik ilyen gyorsan fejlődő terület, a pénzügyi technológia, azaz a FinTech, amelyet az ESET nemrég alaposabban megvizsgált.

Felmérésük során több mint tízezer felhasználót és senior üzleti vezetőt kérdeztek az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Japánban, Mexikóban és Brazíliában. A kutatás a FinTech-kel kapcsolatos tapasztalatokat, a FinTech-megoldások jövőjét és a kiberbiztonsági szokásokat vizsgálta.

Már nem csak a nagyvállalatokat érdekli a FinTech

Mivel a lezárások hatására életünk számos területe átkerült az online térbe, így várható volt, hogy a FinTech alkalmazásokat is többen használják majd. Az ESET felmérésének fogyasztói szegmenséből kiderült, hogy globálisan a felnőtt fogyasztók ötvenegy százaléka minimum egy, maximum öt különböző FinTech alkalmazást használ, ideértve a digitális pénztárcákat, a költségvetés-tervező alkalmazásokat és a virtuális bankokat. A bankolási szokások a megkérdezettek mindössze egyharmadánál (harminchárom százalék) maradt változatlan a koronavírus miatti lezárások idején.

Vakcina féláron, adócsalás, hamis webshopok: az öt leggyakoribb netes átverés, amire érdemes odafigyelnünk 2021 átverései a vakcinával kapcsolatosak, tömeges terjedésük miatt az Interpol és az Europol is riasztást adott ki.

A kiberbiztonság háttérbe szorult

Noha a FinTech alkalmazások használata nőtt, világszerte azonban mindössze a fogyasztók fele (negyvenkilenc százalék) telepített minden eszközére biztonsági szoftvert, így a másik felük védtelen a pénzügyeiket célzó kibertámadásokkal szemben.

Negyvenkét százalékuk nem használ jelszókezelőt,

amely segítene az erős és egyedi jelszavak létrehozásában, illetve a hitelesítő adatok kitöltésének és a brute force-támadások megakadályozásában. A kiberbiztonság terén a fogyasztók továbbra sem elég tudatosak, így például nyilvános WiFi hotspotokhoz csatlakozva hajtanak végre pénzügyi tranzakciókat. A FinTech alkalmazások használatának elterjedésével azonban az is elengedhetetlen, hogy a kiberbiztonsági gyakorlatok lépést tartsanak ezzel – ellenkező esetben úgy a magánszemélyek, mint a vállalkozások is kiszolgáltatottá válnak a támadásoknak.

A cégek is érdekeltek a pénzügyi technológiában

A FinTech a vállalkozások mindennapjait is megkönnyíti, hiszen a technológia számos előnnyel jár: többek között kevesebb költséget, könnyű használatot és a piacra történő egyszerűbb belépést kínál. A vállalkozások döntő többsége (nyolcvanegy százalék) szerint a koronavírus-járvány még szükségesebbé tette a pénzügyek fokozott védelmét. Ennek ellenére csaknem egyharmaduk (huszonnyolc százalék) nem fektet be eleget a pénzügyek védelmének megerősítését célzó új technológiákba, vagy legalábbis nem tudatosan.

Ami a jövőbeli terveiket illeti, a senior üzleti vezetők több mint kétharmada (hatvannyolc százalék) arra számít, hogy vállalataik FinTech-befektetései növekedni fognak a 2021-es és 2022-es évben. A vállalkozások több mint fele már online fizetésfeldolgozó és könyvelési megoldásokat használ pénzügyeinek kezeléséhez, harmaduk pedig fontolgatja a szabályozási technológia (RegTech), a bankfiók nélküli bankok és a biztosítási technológia (InsurTech) alkalmazását. A kutatása egyúttal összegzi az üzleti működést világszinten átalakító különböző pénzügyi technológiákat:

  • Online fizetésfeldolgozók: a vállalatok által legnagyobb mértékben (ötvenhat százalékban) használt pénzügyi technológia. A fizetésfeldolgozók irányítják a hitel- vagy bankkártya tranzakció folyamatát, továbbítják az ügyfelek kártyaadatait a vállalkozások bankjainak.
  • Online határokon átnyúló fizetés: Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a tranzakció címzettje és kedvezményezettje külön országokban tartózkodnak, ezért fontos, hogy a vállalkozások képesek legyenek határokon átívelve utalni – ez egyike a megannyi területnek, ahol a FinTech egyre gyorsabbá és biztonságosabbá teszi a pénzügyi folyamatokat.
  • Online számlázás: a világ vállalatainak csaknem fele (negyvennégy százaléka) használ online számlázást. Ez a technológia leegyszerűsíti a számlázási folyamatot, lehetővé téve a vállalkozások számára a pénzforgalom hatékonyabb nyomon követését.
  • Biztosítási technológia (InsurTech): az InsurTech egy rendkívüli gyorsasággal növekvő szektor, a felmérés alapján a vállalkozások harmicnhárom százaléka használja, harminckét százalékuk pedig fontolgatja a jövőbeni alkalmazását. Az új típusú – például az intelligens eszközök által gyűjtött – adatok felhasználásával az InsurTech lehetővé teszi a cégeknek a testreszabott biztosítási irányelvek megalkotását.
  • Szabályozási technológia (RegTech): a RegTech automatizálással oldaná meg a szabályozással kapcsolatos vállalati kihívásokat. A szektor úttörői arra használják ezt a technológiát, hogy a szabályozásokkal kapcsolatos monitoringot, riportálást és megfelelőséget biztosítsanak a cégek számára.

A senior üzleti vezetők negyvenöt százaléka szerint az online fizetésfeldolgozók hozzájárulhatnak a profitnöveléshez, ezáltal segítve a vállalatokat a talpra állásban egy kedvezőtlen, megpróbáltatásokkal teli év után. A fogyasztók a világjárványt követően is többet vásárolnak majd online, vagyis a kiskereskedőknek több pénzügyi tranzakciót kell feldolgozni, amihez megfelelő és biztonságos technológiára lesz szükségük.

A fenti példák jól szemléltetik, hogy a világon egyre több helyütt, és egyre többféleképpen alkalmaznak pénzügyi technológiát, ez a tendencia a globális üzleti életben pedig tovább növekszik majd az elkövetkező években, ezért minden eddiginél fontosabbá válik ezen pénzügyi megoldások megfelelő védelme.

(Forrás: ESET, fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Ezúttal 'szexi videókkal' zsarolják a magyar felhasználókat A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NSZNKI) az elmúlt hetekben többször figyelmeztetett a „sextortion” témájú, zsaroló hangvételű e-mailekre, és egy infografikát is készített arról, hogy mit tehetünk abban az esetben, ha egy ilyen landol a postafiókunkban.

"A fél- és hatéves kor közötti gyerekek fotói napok alatt felkerülnek a darkwebre" "Az internet nem felejt, vagyis amit egyszer feltöltöttünk, azt soha többé nem tudjuk letörölni." Csizmazia-Darab Istvánnal, az ESET kiberbiztonsági szakértőjével beszélgettünk a gyerekekre - és a felnőttekre - leselkedő internetes veszélyekről.

Az összes megtakarítását elveszítette, mert rossz alkalmazást töltött le a telefonjára Phillipe Christodoulou csak egy kriptotárcához tartozó alkalmazást töltött le az App Store-ból, de néhány pillanat alatt az összes bitcoinja felszívódott. A férfi 180 millió forintnak megfelelő összeget vesztett el, és nem ő volt mostanában az egyetlen, aki így járt.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Ne használj mesterséges intelligenciát, ha nincs szükség mesterséges intelligenciára - javasolja Szertics Gergely - de nagyon sok esetben szükség van rá. Mit jelent a mesterséges intelligencia, miért fontos a gépi tanulás és mikor érdemes használni az ipari szereplőknek? Ezekre a kérdésekre kaphattunk választ a Smart Factory ConnAction Konferencián.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.