Az online térbe költöztettük pénzügyeinket, de még mindig nem vigyázunk rá eléggé

2021 / 06 / 27 / Perei Dóra
Az online térbe költöztettük pénzügyeinket, de még mindig nem vigyázunk rá eléggé
A koronavírus-járvány következtében életünk számos pontján vagy jelentős lassulás, vagy teljes megszűnés történt - ugyanakkor bizonyos területek a vártnál sokkal gyorsabban fejlődtek: az egyik ilyen gyorsan fejlődő terület, a pénzügyi technológia, azaz a FinTech, amelyet az ESET nemrég alaposabban megvizsgált.

Felmérésük során több mint tízezer felhasználót és senior üzleti vezetőt kérdeztek az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Japánban, Mexikóban és Brazíliában. A kutatás a FinTech-kel kapcsolatos tapasztalatokat, a FinTech-megoldások jövőjét és a kiberbiztonsági szokásokat vizsgálta.

Már nem csak a nagyvállalatokat érdekli a FinTech

Mivel a lezárások hatására életünk számos területe átkerült az online térbe, így várható volt, hogy a FinTech alkalmazásokat is többen használják majd. Az ESET felmérésének fogyasztói szegmenséből kiderült, hogy globálisan a felnőtt fogyasztók ötvenegy százaléka minimum egy, maximum öt különböző FinTech alkalmazást használ, ideértve a digitális pénztárcákat, a költségvetés-tervező alkalmazásokat és a virtuális bankokat. A bankolási szokások a megkérdezettek mindössze egyharmadánál (harminchárom százalék) maradt változatlan a koronavírus miatti lezárások idején.

Vakcina féláron, adócsalás, hamis webshopok: az öt leggyakoribb netes átverés, amire érdemes odafigyelnünk 2021 átverései a vakcinával kapcsolatosak, tömeges terjedésük miatt az Interpol és az Europol is riasztást adott ki.

A kiberbiztonság háttérbe szorult

Noha a FinTech alkalmazások használata nőtt, világszerte azonban mindössze a fogyasztók fele (negyvenkilenc százalék) telepített minden eszközére biztonsági szoftvert, így a másik felük védtelen a pénzügyeiket célzó kibertámadásokkal szemben.

Negyvenkét százalékuk nem használ jelszókezelőt,

amely segítene az erős és egyedi jelszavak létrehozásában, illetve a hitelesítő adatok kitöltésének és a brute force-támadások megakadályozásában. A kiberbiztonság terén a fogyasztók továbbra sem elég tudatosak, így például nyilvános WiFi hotspotokhoz csatlakozva hajtanak végre pénzügyi tranzakciókat. A FinTech alkalmazások használatának elterjedésével azonban az is elengedhetetlen, hogy a kiberbiztonsági gyakorlatok lépést tartsanak ezzel – ellenkező esetben úgy a magánszemélyek, mint a vállalkozások is kiszolgáltatottá válnak a támadásoknak.

A cégek is érdekeltek a pénzügyi technológiában

A FinTech a vállalkozások mindennapjait is megkönnyíti, hiszen a technológia számos előnnyel jár: többek között kevesebb költséget, könnyű használatot és a piacra történő egyszerűbb belépést kínál. A vállalkozások döntő többsége (nyolcvanegy százalék) szerint a koronavírus-járvány még szükségesebbé tette a pénzügyek fokozott védelmét. Ennek ellenére csaknem egyharmaduk (huszonnyolc százalék) nem fektet be eleget a pénzügyek védelmének megerősítését célzó új technológiákba, vagy legalábbis nem tudatosan.

Ami a jövőbeli terveiket illeti, a senior üzleti vezetők több mint kétharmada (hatvannyolc százalék) arra számít, hogy vállalataik FinTech-befektetései növekedni fognak a 2021-es és 2022-es évben. A vállalkozások több mint fele már online fizetésfeldolgozó és könyvelési megoldásokat használ pénzügyeinek kezeléséhez, harmaduk pedig fontolgatja a szabályozási technológia (RegTech), a bankfiók nélküli bankok és a biztosítási technológia (InsurTech) alkalmazását. A kutatása egyúttal összegzi az üzleti működést világszinten átalakító különböző pénzügyi technológiákat:

  • Online fizetésfeldolgozók: a vállalatok által legnagyobb mértékben (ötvenhat százalékban) használt pénzügyi technológia. A fizetésfeldolgozók irányítják a hitel- vagy bankkártya tranzakció folyamatát, továbbítják az ügyfelek kártyaadatait a vállalkozások bankjainak.
  • Online határokon átnyúló fizetés: Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a tranzakció címzettje és kedvezményezettje külön országokban tartózkodnak, ezért fontos, hogy a vállalkozások képesek legyenek határokon átívelve utalni – ez egyike a megannyi területnek, ahol a FinTech egyre gyorsabbá és biztonságosabbá teszi a pénzügyi folyamatokat.
  • Online számlázás: a világ vállalatainak csaknem fele (negyvennégy százaléka) használ online számlázást. Ez a technológia leegyszerűsíti a számlázási folyamatot, lehetővé téve a vállalkozások számára a pénzforgalom hatékonyabb nyomon követését.
  • Biztosítási technológia (InsurTech): az InsurTech egy rendkívüli gyorsasággal növekvő szektor, a felmérés alapján a vállalkozások harmicnhárom százaléka használja, harminckét százalékuk pedig fontolgatja a jövőbeni alkalmazását. Az új típusú – például az intelligens eszközök által gyűjtött – adatok felhasználásával az InsurTech lehetővé teszi a cégeknek a testreszabott biztosítási irányelvek megalkotását.
  • Szabályozási technológia (RegTech): a RegTech automatizálással oldaná meg a szabályozással kapcsolatos vállalati kihívásokat. A szektor úttörői arra használják ezt a technológiát, hogy a szabályozásokkal kapcsolatos monitoringot, riportálást és megfelelőséget biztosítsanak a cégek számára.

A senior üzleti vezetők negyvenöt százaléka szerint az online fizetésfeldolgozók hozzájárulhatnak a profitnöveléshez, ezáltal segítve a vállalatokat a talpra állásban egy kedvezőtlen, megpróbáltatásokkal teli év után. A fogyasztók a világjárványt követően is többet vásárolnak majd online, vagyis a kiskereskedőknek több pénzügyi tranzakciót kell feldolgozni, amihez megfelelő és biztonságos technológiára lesz szükségük.

A fenti példák jól szemléltetik, hogy a világon egyre több helyütt, és egyre többféleképpen alkalmaznak pénzügyi technológiát, ez a tendencia a globális üzleti életben pedig tovább növekszik majd az elkövetkező években, ezért minden eddiginél fontosabbá válik ezen pénzügyi megoldások megfelelő védelme.

(Forrás: ESET, fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Ezúttal 'szexi videókkal' zsarolják a magyar felhasználókat A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NSZNKI) az elmúlt hetekben többször figyelmeztetett a „sextortion” témájú, zsaroló hangvételű e-mailekre, és egy infografikát is készített arról, hogy mit tehetünk abban az esetben, ha egy ilyen landol a postafiókunkban.

"A fél- és hatéves kor közötti gyerekek fotói napok alatt felkerülnek a darkwebre" "Az internet nem felejt, vagyis amit egyszer feltöltöttünk, azt soha többé nem tudjuk letörölni." Csizmazia-Darab Istvánnal, az ESET kiberbiztonsági szakértőjével beszélgettünk a gyerekekre - és a felnőttekre - leselkedő internetes veszélyekről.

Az összes megtakarítását elveszítette, mert rossz alkalmazást töltött le a telefonjára Phillipe Christodoulou csak egy kriptotárcához tartozó alkalmazást töltött le az App Store-ból, de néhány pillanat alatt az összes bitcoinja felszívódott. A férfi 180 millió forintnak megfelelő összeget vesztett el, és nem ő volt mostanában az egyetlen, aki így járt.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
A BASE TTS-t százezer órányi nyilvánosan elérhető beszédfelvételen gyakorlatoztatták és minden eddiginél természetesebb hangot tudnak létrehozni a segítségével.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.