Az összes megtakarítását elveszítette, mert rossz alkalmazást töltött le a telefonjára

2021 / 04 / 01 / Bobák Áron
Az összes megtakarítását elveszítette, mert rossz alkalmazást töltött le a telefonjára
Phillipe Christodoulou csak egy kriptotárcához tartozó alkalmazást töltött le az App Store-ból, de néhány pillanat alatt az összes bitcoinja felszívódott. A férfi 180 millió forintnak megfelelő összeget vesztett el, és nem ő volt mostanában az egyetlen, aki így járt.

A Washington Post cikke szerint Christodoulou az Apple hivatalos alkalmazásboltjából, az App Store-ból töltötte le a Trezor applikációját januárban. Bár a csehországi székhelyű SatoshiLabs által gyártott fizikai digitális pénztárcákhoz mindeddig nem adtak ki hivatalos alkalamazást, Christodoulou nem gyanakodott, hiszen az Apple szigorúan ellenőrzi az App Store-ba felkerülő alkalmazásokat a jóváhagyásuk előtt, a szóban forgó alkalmazás ráadásul majdnem ötcsillagos (vagyis a legmagasabb) értékeléssel rendelkezett. Azonban miután a férfi megadta az alkalmazásban az adatait, a 17,1 bitcoinja azonnal felszívódott, így Christodoulou szinte az összes megtakarítását - akkori értéken számítva nagyjából 180 millió forintot - elveszítette. A bitcoin árfolyama azóta ráadásul meredeken emelkedett, így ha idő közben nem ad túl rajtuk, Christodoulounak mostanra már több mint 300 millió forintja lenne bitcoinban. Nem meglepő, hogy a meglopott férfi igencsak felháborodottan nyilatkozott az újságnak, leginkább az Apple-t okolva az elszenvedett kártért, akik szerinte "visszaéltek a bizalmával".

A Washington Post szerint a csalók ebben az esetben úgy játszották ki a rendszert, hogy egy titkosítási szolgáltatást nyújtó alkalmazást engedélyeztettek az App Store-ban, ám miután megkapták a jóváhagyást, az alkalmazást egyszerűen megváltoztatták úgy, hogy az a Trezor applikációjának tűnjön. A lap szerint az Apple a jóváhagyás után már nem ellenőrzi az App Store-ba felkerült alkalmazásokat, így az adathalászoknak igencsak könnyű dolguk van, ha meg akarják kerülni a biztonsági ellenőrzést. A Coinfirm nevű, blokkláncra és kritpovalutákra szakosodott elemzőcég szerint a hamis Trezor alkalmazásról összesen nyolc bejelentés érkezett hozzájuk, ezek alapján a csalók 1,6 millió dollárt csaltak ki a gyanútlan felhasználóktól az iOS-es, és további 600 ezer dollárt a Google Playen elérhető verzió által. A WP igyekezett megszólaltatni a két érintett alkalmazásbolt tulajdonosát is, ám az Apple és a Google igen szűkszavúan csak annyit nyilatkoztak, hogy a problémás alkalmazásokat már eltávolították.

Ahogy arról már a Rakétán is többször írtunk, az adathalászat, a zsarolóalkalmazások és egyéb módszerek az elmúlt években egyre nagyobb méreteket öltenek, és a cégek, állami intézmények mellett az átlagos felhasználókra nézve is egyre nagyobb veszélyt jelentenek. Magyarországon a legújabb módszer a csomagküldő SMS-eknek álcázott csalás, amiről múlt héten számoltunk be részletesebben.

(Fotó: Getty Images, Trezor.io)

További cikkek a témában:

Vigyázat! Csomagküldő SMS-ekkel terjed a banki adatokat lenyúló vírus Így lehet felismerni a csaló üzeneteket.

21 milliárd forintot ajánlott fel egy városnak egy walesi férfi, ha segítenek megtalálni a kidobott merevlemezét A 2013-ban kidobott winchester ugyanis bitcoinnal volt tele, ami mai értéken nagyjából 81 milliárd forintot érne.

Kétszázmillió dollárja van Bitcoinban, de kiment a fejéből a jelszava Stefan Thomasnak még két lehetősége van beütni a jelszavát a privát kulcsát tároló rendszerbe - ha ezeket elvéti, az eszköz örökre hozzáférhetetlenné teszi azokat.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hárommillióan nézték meg a következő James Bond trailerét, ami nem is létezik
A KH Studio sokak vágyát testesítette meg a Henry Cavill főszereplésével készült kamutrailerrel, amit teljes egészében mesterséges intelligenciával hoztak létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.