Az OpenAI cáfolja, hogy áttörést ért volna el az általános mesterséges intelligenciával kapcsolatban

2023 / 11 / 24 / Pőcze Balázs
Az OpenAI cáfolja, hogy áttörést ért volna el az általános mesterséges intelligenciával kapcsolatban
Egy hét telt el azóta, hogy elkezdődött a világ legismertebb mesterséges intelligencia vállalata körüli felfordulás, de a történet még mindig nem ért véget. Egy napig úgy tűnt, hogy egy fejlődési szintlépés miatt kellett mennie Sam Altman vezérigazgatónak, de azóta ezt cáfolta az OpenAI.

A Rakétán az elmúlt héten kénytelenek voltunk többször beszámolni a szappanoperákat megszégyenítő eseménysorozatról, hiszen gyakorlatilag nem telt el úgy huszonnégy óra, hogy ugyanaz lett volna a szereplők helyzete, mint egy nappal korábban. Mint emlékezetes, magyar idő szerint péntek éjjel az OpenAI igazgatótanácsa bármiféle előzetes jelzés nélkül megvált a szervezet arcaként működő Sam Altmantól. A dolgozók egy szombati, majd vasárnapi határidőt szabtak az igazgatótanács tagjainak, hogy mondjanak le, és ültessék vissza a társalapítót a vezérigazgatói székbe. Ez nem történt meg, helyette egy kevésbé ismert ideiglenes vezetőt neveztek ki, miközben az OpenAI legfontosabb partnere és befektetője, a Microsoft bejelentette, hogy állást ajánlott Altmannek, és a vele szintén felmondott Greg Brockmannek. Ezzel együtt a dolgozók kilencvenöt százaléka jelezte, hogy a Microsofthoz távozik, ha az OpenAI nem veszi vissza Altmant. A cég végül szerdán bejelentette, hogy visszatér az egykori CEO, és az igazgatótanács összetétele is alaposan megváltozik.

Mindeközben folyamatosan zajlott a találgatás, hogy mi áll az események hátterében

Az igazgatótanács csak annyit nyilatkozott, hogy Altman "nem volt következetesen őszinte" a velük folytatott kommunikációjában, ami "akadályozta őket a feladataik gyakorlásában", de hogy ez pontosan mit jelent, nem részletezték. Felmerült, hogy az irányító testület úgy látta, hogy Altman túlságosan komolyan veszi a kereskedelmi területet a kutatóival szemben, ahogyan az is, hogy olyan szintlépés előtt vagy után áll a GPT program, amely veszélyes lehet. A Reuters csütörtöki írása utóbbit látszott alátámasztani: a magyar orgánumok által is idézett cikk szerint kutatók figyelmeztették az igazgatótanácsot egy "áttörésre", ami "veszélyeztetheti az emberiséget", és ez lett a kirúgás kiváltó oka.

A Q* nevű projekt ugyanis a kutatók állítása szerint eljutott oda, hogy általános iskolai matematika feladatokat oldjon meg. Ez elsőre nem tűnik hatalmas teljesítménynek, de az általános mesterséges intelligenciához (AGI) vezető úton fontos lépés, hogy a szoftver ne csak valószínűség-számítási alapokon írjon szövegeket vagy alkosson képeket, hanem, hogy megértsen és megoldjon problémákat. Állítólag ennek a veszélyeire figyelmeztették a meg nem nevezett kutatók az igazgatótanácsot, ám a cég a levél tényét is vitatja, ahogyan azt is, hogy Altman kirúgásának bármilyen köze lett volna kutatási előrelépésekhez, vagy egyéb, biztonsági kérdésekhez - számolt be a The Verge. Ezt az új ideiglenes vezérigazgató is aláhúzta még múlt héten, az egyik első, a témával kapcsolatos X-bejegyzésében, illetve az OpenAI operatív vezetője is hangsúlyozta akkor. Ezzel szemben Altman és Ilya Sutskever vezető kutató is utaltak arra az elmúlt hetekben, hogy egy szintlépésnek lehettek, lehetnek tanúi.

A kirúgás valódi okát tehát csak az igazgatótanács egykori, azóta sem nyilatkozó tagjai tudják, mi pedig csak bízhatunk abban, hogy valóban nem született meg egy, az emberiséget veszélyeztető technológia az OpenAI-nál.

(Fotó: Justin Sullivan/Getty Images)

Nem várt fordulat az OpenAI-sagában: Sam Altman öt nappal a kirúgása után máris visszatér a ChatGPT-t fejlesztő cég élére Az OpenAI szerdán jelentette be, hogy visszatér a cég élére Sam Altman, akit múlt pénteken az igazgatótanács menesztett a posztjáról.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Idén is próbára tehetik a programozói-, és koncentrálóképességüket a hazai IT-tehetségek az ArubaCloud versenyén, ahol a nyertesek a saját startupjuk beindításához kapnak támogatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.