Az oroszok turistákat vinnének a Nemzetközi Űrállomásra

2020 / 06 / 27 / Felkai Ádám
Az oroszok turistákat vinnének a Nemzetközi Űrállomásra
Az Orosz Szövetségi Űrügynökség egy ideje fontolgatja, hogy ismét fizető vendégeket szállítanának a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. A hasonló szolgáltatást 2010-ben függesztették fel, mivel az ISS legénysége eléggé feldúsult addigra, így nem lett volna hely.

Az elképzelések szerint a nem is olyan távoli jövőben – 2023-ban egész pontosan – Szojuz űrrakétával két turistát is feljuttatnának az Űrállomásra. A turisták egyike még űrsétára is indulna. Ez utóbbi pedig olyasmi, ami eddig terv szinten sem került elő, hiszen egy űrsétához költséges és alapos kiképzésre is szükség van.

A Roszkoszmosz eddig már hét civil személyt juttatott fel az űrállomásra, ami szolgáltatásban az amerikai Space Adventures cég volt a társuk. A turisták feljuttatásában, valamint a szervezési munkálatokban ismételten ez a cég segítené az oroszokat.

A Space Adventures vezérigazgatója szerint a turisták űrsétája egy újabb hatalmas lépés lenne a magán űrutazás irányába. A cég örül annak is, hogy a Roszkoszmosszal való két évtizedes együttműködésük ennek az új élménynek a bevezetésével ünnepelhetik.

A SpaceX, amely első magánvállalatként a múlt hónap végén sikeresen szállított asztronautákat az ISS-re, szintén a Space Adventures vállalattal működik együtt, amit idén februárban jelentettek be. Az űrturizmus irányába ugyanis a Tesla is tapogatózik.

A mostani bejelentés tehát annyiban is érdekes, hogy nemrég kisebb verbális csörtére került sor Elon Musk és a Roszkoszmosz vezetője között. Dmitry Rogozin akkor lényegében úgy nyilatkozott, hogy ők olcsóbban tudnak embert feljuttatni az űrbe, mint akár a SpaceX, akár a NASA másik társult vállalata, a Boeing.

Úgy tűnik tehát, hogy a költségkülönbség, ha létezik, hamarosan a két cég jegyárán pontosan látható lesz mindenki számára. Nem csak az űrturizmus korszaka jött el tehát, de a verseny is a fizető vendégekért.

(Kép: Wikipedia)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A most felfedezett fekete lyuk nem csak jóval nagyobb az eddig ismert legnagyobb tömegű lyuknál, a Cygnus X-1-nél, de csillagászati léptékben a Földhöz is nagyon közel helyezkedik el.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.