Az ősi űrbeli maradványokat vizsgáló szonda küldetésének sikere múlhat a NASA beavatkozásán

2022 / 05 / 15 / Bobák Zsófia
Az ősi űrbeli maradványokat vizsgáló szonda küldetésének sikere múlhat a NASA beavatkozásán
Évtizedes küldetése alatt a Naprendszer evolúciójának kezdeteit vizsgálja a Lucy szonda - de a napelemekkel gondok adódtak.

A NASA Lucy szondája tavaly októberben indult hosszú útjára a Jupiterrel egy keringési pályán haladó kisbolygókhoz, a trójai aszteroidákhoz, hogy közvetlen közelről figyelje meg a Naprendszer bolygóinak keletkezése idejéből származó ősi maradványokat. Az aszteroidák azokból az anyagokból épülnek fel, amelyek annak idején például a Jupiter első építőköveit is jelentették, azonban a bolygók formálódása közben olyan folyamatok zajlottak le, amelyek változtattak az eredeti összetételükön, míg a trójai aszteroidák közel abban a formában maradtak fenn, amelyben a bolygókeletkezési időszakban is voltak.

A Lucy ezeket az égi fossziliákat fogja vizsgálni, mikor valamikor 2027-ben eléri a küldetési helyét, de a 12 évre tervezett misszió során még egy alkalommal gyors kitérőt tesz a Föld felé, hogy a gravitációs erő hatásának lendületét felhasználva visszatérjen a trójai aszteroidák második csoportjához, amelyek a Jupitert követik pályáján. A hosszú utazás közben két hatalmas, legyezőszerű napelemstruktúra látja el energiával a szondát, azonban ezek egyike, ahogy az a misszió indításának elején kiderült, nem került a megfelelő pozícióba és nem tudott teljesen lezárni. Időközben a NASA megállapította, hogy a szerkezet majdnem teljesen kinyílt (a 360 fokból 345-re), így elvileg el tudja látni a feladatát a küldetés alatt, de a bizonytalan pozíciója miatt lehetséges, hogy a hajtómű beindítása, amire a manőverek miatt időnként szükség lesz, kárt tehet az eszközben.

A probléma megoldására a NASA egy kétlépcsős folyamatot tervezett, ennek első fázisára május 9-én került sor. A szerkezetet megfeszítő kábeleket behúzták, majd ellenőrizték, hogy a művelet eredménye az előzetes földi tesztek során mért értékekkel összhangban van-e. Az adatok ellenőrzése még zajlik, de ha mindent rendben találnak, a napelem teljes nyitásával is megpróbálkoznak körülbelül egy hónap múlva, ekkor derül majd ki, hogy a tervek szerint sikerül-e stabil állapotba hozni a szonda létfontosságú kiegészítőjét, vagy a Lucy továbbra is bizonytalan helyzetben száguld a Földtől több mint 700 millió kilométerre található úticélja felé.

(Fotó: NASA)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Milyen lenne átélni egy marsrengést a vörös bolygón?
Milyen lenne átélni egy marsrengést a vörös bolygón?
A bolygónkon egy nagyobb földrengés és annak következményei potenciálisan katasztrofális hatást gyakorolhatnak az emberek életére, de kell-e félnie a jövőbeli telepeseknek hasonló veszélyektől, mikor majd reng alattuk a Mars?
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.