Az osztrák repülő autó Voith Schneider Propellerekkel működik

2023 / 10 / 08 / Bobák Zsófia
Az osztrák repülő autó Voith Schneider Propellerekkel működik
A Voith Schneider Propellereket hajókon használják, de egy cég légi járművet épített a technológia segítségével - elképzelésük szerint 2035-től már ezzel járhatnak az emberek autó helyett.

Az osztrák CycloTech tizenöt éve fejleszti a CycloRotorra keresztelt, légi járművekhez készített technológiáját, ami a hagyományos eVTOL (elektromos, egy helyből történő fel-, és leszállásra alkalmas jármű) megoldásoktól eltérő meghajtási rendszerrel üzemel. A cég a hajókon alkalmazott Voith Schneider Propellereket, illetve az ehhez nagyon hasonló rendszert használja a járműben, amelyben a lapátok nem csak forognak, hanem állásszögük is változik, ennek köszönhetően a gép nagyobb stabilitással működik, jobban tudja korrigálni a mozgását és manőverezőképessége kiemelkedően jó lesz, legalábbis az elképzelések szerint. A CycloTech az első beltéri teszteket már 2021-ben megkezdte, egy hónapja pedig bemutatták az első kültéri próbák felvételeit is, amelynek során még pilóta nélkül, távoli irányítással emelkedett a magasba a jármű.

Az erre az alapra építő leendő eVTOL-t, a CruiseUp-ot személyes használatra alkalmas repülő autónak szánja a cég, amivel a jövőben mindenki a garázsa előtt parkolhat majd. A hat rotorral felszerelt jármű maximum 150 km/h-ás sebességgel tud majd haladni és egy feltöltéssel 100 kilométert tesz meg. A New Atlas beszámolója szerint a CycloTech az eVTOL megjelenésével kapcsolatban meglehetősen reális célkitűzéssel számolt és csak 2035 környékére tervezik a CruiseUp kereskedelmi megjelenését.

(Fotó: CycloTech)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.