Az otthonról dolgozóknak nem jár előléptetés májustól a világ egyik legismertebb technológiai vállalatánál

2024 / 03 / 20 / Pőcze Balázs
Az otthonról dolgozóknak nem jár előléptetés májustól a világ egyik legismertebb technológiai vállalatánál
A Dell sokáig kifejezetten támogatta a távolról végzett munkát, de most meggondolták magukat: aki nem jár be legalább heti három napot, az nem pályázhat új pozícióra és nem kap magasabb beosztást.

Kevés olyan technológiai nagyvállalat létezik, amelyet négy évtizeddel az indulása után is az alapító vezet. Olyan talán még kevesebb, amelyet róla is neveztek el. A Dellt, amelyet a legtöbben a népszerű laptopjairól ismernek, 1984-ben alapította Michael Dell, aki elnök-vezérigazgatóként irányítja a több mint százharmincezer alkalmazottal dolgozó céget. Ezek az emberek pedig az Ars Technicán olvasható cikk szerint alapvetően két csoportba tartoznak: "remote", azaz távoli dolgozók, illetve "hibrid" modellben működő alkalmazottak. Utóbbiak negyedévente harminckilenc napot kell, hogy valamelyik Dell irodában töltsenek, ami hatvan munkanapos negyedévekkel számolva a munkanapok körülbelül kétharmada, azaz valamivel több, mint három nap hetente.

"A távoli csapattagok fontos, hogy értsék a kompromisszumokat: az előrelépéshez a karrierjükben, ide értve a cégen belüli új szerepeket is, hibrid munkavégzésre kell váltaniuk"

- írták most a Dellnél a munkatársaikkal megosztott dokumentumban. Mindez ugyan tökéletesen beleillik az irodába visszatérő-visszarángatott hétköznapokkal kapcsolatos hírekbe, két szempontból mégis különleges. Egyrészt a Dellnél nem a koronavírus-járvány alatt kezdtek el otthonról dolgozni: több mint tíz éve lehet a cégnél távolról részt venni a munkában, ami ha nem is példa nélküli, de nem volt jellemző még a szektor óriásaira sem. Egy névtelenül nyilatkozó munkatársuk szerint a csapatok tíz-tizenöt százaléka működött így. Michael Dell egyenesen úgy nyilatkozott korábban, hogy "ha abban bízol, hogy a kikényszerített irodai órák hozzák el az együttműködést és az összetartozás érzését a szervezetedben, akkor rosszul teszed a dolgod". Sőt, azt is írta, hogy "nem találtunk számottevő különbséget a távolról és az irodában dolgozók közt", illetve hangsúlyozták, hogy "elhivatottak amellett, hogy mindenki az életstílusához igazítsa a munkavégzését". Ehhez képest a mostani szabály ha nem is száznyolcvan, de legalább kilencven fokos fordulat.

Másrészt az iparágon végigsöprő "visszatérés-hullám" nem biztos, hogy az egyetlen magyarázata a bejelentésnek. Korábban írtunk arról a Rakétán, amikor Elon Musk ultimátumot adott a Twitternél dolgozóknak, vagy amikor a Salesforce napi tíz dollárt adományozott a visszatérők nevében, ám közben az Ars Technica egy olyan kutatást emleget, amely szerint az S&P 500-ba tartozó cégek nem járnak igazán jól ezekkel a változásokkal. Kivéve, ha valójában arról van szó, hogy így akarják a dolgozók egy részét rábírni arra, hogy felmondjon - ami sokkal olcsóbb, mint a szektorban szintén megsokasodott leépítések levezénylése.

(Borítókép: Heiko Rebsch/picture alliance via Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.