Az újonnan felfedezett szupermasszív fekete lyuk még növésben van, de a tömege egy galaxiséval vetekszik

2023 / 11 / 07 / Bobák Zsófia
Az újonnan felfedezett szupermasszív fekete lyuk még növésben van, de a tömege egy galaxiséval vetekszik
Bogdán Ákos asztrofizikus vezetésével zajló kutatás során a csillagászok olyan fekete lyukat fedeztek fel, ami az ősrobbanás után 470 millió évvel keletkezett és tömege ugyanakkora, mint a körülötte lévő galaxisnak.

A James Webb Űrteleszkóp és a Chandra űrtávcső felvételeinek elemzése során a csillagászok felfedezték az UHZ1 galaxisban rejlő szupermasszív fekete lyukat - ennél távolabbi fekete lyukat röntgenteleszkóppal még sosem sikerült detektálni. Az objektum az ősrobbanás után mindössze 470 millió évvel keletkezhetett, de a tömege rendkívüli, megközelíti az otthonául szolgáló galaxis csillagainak össztömegét.

A kutatást Bogdán Ákos, a Harvard & Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa vezette, aki a Chandra űrtávcső (Chandra X-ray Observatory) működtetésében is részt vesz és a régóta vizsgálja a nagytömegű fekete lyukak fejlődésének jelenségét. Az UHZ1 megfigyelését a nemzetközi kutatócsoport a Chandra röntgenfelvételei mellett a James Webb Űrteleszkóp infravörös képei segítségével végezte el és az adatok alapján meglepő eredményre jutottak a galaxis elhelyezkedését illetően: kiderült, hogy az először az Abell 2744 galaxiscsoport szomszédjának hitt (legalábbis abban az irányban elhelyezkedő) UHZ1 valójában sokkal messzebb található, körülbelül 13,2 milliárd fényév választja el a Földtől. A Chandra űrtávcsővel a gravitációs lencsehatás révén detektált rendkívül halvány röntgensugárzás arra utal, hogy a galaxis belsejében egy szupermasszív fekete lyuk rejtőzik, ami még növésben van.


Így alakul ki gázfelhőből egy szupermasszív fekete lyuk (Kép: NASA/STScI/Leah Hustak)

A kutatók az UHZ1-ban lévő fekete lyuk vizsgálatának segítségével elsősorban azt a kérdést igyekeznek megválaszolni, hogy az ehhez hasonló szupermasszív fekete lyukak hogyan tudnak ilyen hatalmas tömegre szert tenni már kevés idővel az ősrobbanás után. Az "új" fekete lyuk tömegét 10 és 100 millió naptömegűre becsülik és az elemzések arra engednek következtetni, hogy az objektum óriási gázfelhők összeütközése során született. A gázokból formálódó fekete lyukak elméletet már korábban is felvetették a csillagászok és az UHZ1 megfigyelése alátámasztja az úgynevezett Outsize Black Hole Galaxies elméleti modelljét. Az erről szóló tanulmány még a csillagászok felülvizsgálatára vár, de preprint verzióban már elérhető.

(Fotó: Chandra & JWST)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
A JWST infravörös tartományban mérő műszerei által a Hubble képein jóformán láthatatlan galaxisok is megfigyelhetővé válnak.
Első alkalommal készült fotó a teljesen kiépült kínai űrállomásról
Első alkalommal készült fotó a teljesen kiépült kínai űrállomásról
A kínai űrügynökség a napokban tette közzé a fotókat, amelyeken már a teljesen kiépült, három modulból álló Tienkung űrállomás látható.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.