Az ukránok által elfogott, teljesen ép T–90M tank leleplezheti a T–14 Armata titkait is

2022 / 09 / 23 / Felkai Ádám
Az ukránok által elfogott, teljesen ép T–90M tank leleplezheti a T–14 Armata titkait is
Nem csak az a gond, hogy a T–90M Proryv harckocsi jelenleg az oroszok legfejlettebb tankja, de nagyon sok kritikus rendszere azonos a T–14 Armata tankéval – amelynek titkai így szintén a NATO-nál köthetnek ki.

A Harkivban történ ukrán előrenyomulásnak a stratégiai jelentőségen túli hasznos vonzata, hogy rengeteg orosz katonai technológia jutott az ukránok, és nem kizárt, hogy a NATO kezére. Ezek egy részéről már korábban is írtunk:

Örülhet a NATO – az oroszok legfejlettebb elektronikai önvédelmi rendszerét szerezték meg az ukránok Titkosszolgálati szempontból ez a darab, amit a Szu–30SM Flanker-H-n használnak, talán a legértékesebb zsákmány a harkivi előrenyomulás során.

A legnagyobb fogás azonban nem egy jármű vagy kommunikációs rendszer, esetleg fejlesztési tervek a jövő rendszereivel kapcsolatban – hanem mindez egyben, egyetlen kompakt csomagban, ezt jelenti ugyanis hogy az ukránok kezére került egy teljesen ép T–90M Proryv harckocsi.

A T–90M olyannyira friss és ropogós technológia, hogy csak 2020 áprilisában állt szolgálatba az orosz hadseregben, de nagyon jelentős előnyökkel rendelkezik az összes többi orosz harckocsiosztályhoz képest – a becslések szerint technológiailag akár 10 évvel is beelőzi ezeket. Először áprilisban lehetett arról hallani, hogy ilyen harckocsit bevetettek Ukrajnában is az oroszok, igaz, csak nagyon korlátozott számban. Kisebb szenzáció volt az is, amikor a rettegett T–90-esek közül egyet kilőtt az ellenálló ukrán hadsereg – el kell viszont ismerni azt is, hogy egyfelől csak egyetlen ilyen tank semmisült meg eddig (tudomásunk szerint), másfelől a roncson az is látható, hogy szemben a többi harckocsival a lőszerkészlete valószínűleg nem robbant fel, amire utal, hogy nem robbant le a torony a tank testéről – ez összességében jelentősen növeli a legénység túlélési esélyét. Az ukrán hadsereg által használt T–64-es és T–72-es harckocsik lövedékei nem tudták volna egyébként átlőni a T–90 páncélzatát, más kérdés azonban az olyan tankelhárító, gyalogos katonák által üzemeltethető rendszerek, mint a Javelinek, amelyek nyugatról érkeztek a hadszíntérre.

Arról több teória is született, hogy Oroszország miért nem vetett be több ilyen harckocsit Ukrajnában – egyes vélemények szerint a T–90-ek jelentős része azért sorakozott fel Oroszország nyugati határsávja mentén, de nem gördült át azon, mivel az oroszok ezeket a tankokat arra tartogatják, ha az ukrán helyzet eszkalálódna, és kialakulna egy konfliktus a NATO-val (magyarán: kitörne a harmadik világháború). Egy másik ok lehet, hogy az oroszok nagyon nem szerették volna, ha az történik, ami most meg is történt – tehát egy ilyen tank ellenséges kézre kerül.

A helyzet pedig olyannyira komoly, hogy orosz szakemberek is azon aggodalmuknak adtak hangot, hogy ez a harckocsi végül az amerikaiknál köthet ki, akik majd kedvükre tanulmányozhatják – számol be róla a BulgarianMilitary.com.

Ezek a félelmek tehát olyan szempontból megalapozottak, hogy a T–90 az oroszok jelenlegi legfejlettebb és legveszélyesebb harckocsija, amelyet olyan technológiákkal szereltek fel, mint a teljesen új Kalina tüzelés irányítási rendszer, az Afghanit aktív védelmi rendszer, valamint a Relikt reaktív páncélzat. De megemlíthető még a GLONASS űrnavigációs rendszer is többek közt. Ez már önmagában sem túl jó hír az orosz hadseregnek, de ami ennél is rosszabb, hogy a T–90 több rendszere is azonos az oroszok jövőbeli fő harckocsijával, a T–14 Armatáéval, amely az oroszok szerint a világ legjobb tankja lesz. Hogy miért marad távol az Armata a mostani háborútól, ha lényegében épp erre fejlesztették ki, arról lentebb írtunk:

T–14 Armata, az orosz szupertank, amelyet arra terveztek, hogy megnyerje ezt a háborút Ukrajnában alapvetések kezdenek megdőlni haditechnikai értelemben, de milyen szerephez jut az újgenerációs orosz tank, melyet kifejezetten az ilyen konfliktusokra terveztek?

A T–90M és az Armata közötti legfontosabb hasonlóság, hogy ugyanazzal a kommunikációs és parancsnoki csomagokkal rendelkeznek – így éppen a digitális kommunikációs rendszer az, ami miatt ez a tank rendkívüli fogás lehet a NATO számára. Így aztán az Armata legféltettebb titkai még azelőtt a NATO kezére kerülhetnek, hogy akár egyetlen ilyen tank is ténylegesen a csatatérre gurult volna.

Kép: Twitter


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.