Örülhet a NATO – az oroszok legfejlettebb elektronikai önvédelmi rendszerét szerezték meg az ukránok

2022 / 09 / 13 / Felkai Ádám
Örülhet a NATO – az oroszok legfejlettebb elektronikai önvédelmi rendszerét szerezték meg az ukránok
Titkosszolgálati szempontból ez a darab, amit a Szu–30SM Flanker-H-n használnak, talán a legértékesebb zsákmány a harkivi előrenyomulás során.

Az ukrán hadsereg az utóbbi napokban jelentős harci sikereket ér el az oroszok által eddig megszállt Harkiv-megyében. Az előrenyomulásnak nem csak stratégiai jelentősége van, de ritka orosz eszközök is kézre kerülnek – olyan modern technológiák, melyeket Oroszország eddig hét lakat alatt őrzött. Ha pedig valószínűsítjük a szoros együttműködést Ukrajna és az amerikai titkosszolgálatok között, akkor sejthető, hogy ezek a hadi titkok előbb-utóbb utat találnak maguknak a NATO-hoz. Előző hétvégén már összeállítottunk egy gyűjtést az addigi hadizsákmány legérdekesebb darabjairól (lentebb kattintható), de most talán a háború eddigi egyik legfontosabb és legfejlettebb technológiája került az ukránok kezére.

Okos tankcsapdát és ritka radarrendszert is zsákmányolt az előrenyomuló ukrán sereg az oroszoktól Az oroszok legújabb eszközeit Harkiv megyében találta meg az egyre sikeresebb ukrán hadsereg.

A mostani szerzemény egy vadászgépeken használatos RTU 518-PSM önvédelmi zavaró pod – számol be róla az Oryx, a nyílt forrásokkal dolgozó, holland hírszerzési és analitikai weboldal Twitter-bejegyzése nyomán a The Warzone. A pod a Szu–30SM (NATO jelölés: Flanker-H), negyedik generációs nehéz bombázó vadászgépen használt nagyobb Khibiny-U elektronikus hadviselési rendszer legújabb verziójához kapcsolódik, így a megszerzése potenciálisan nagy hírszerzési értékkel bír.

A podot egy Izium környékén lelőtt, orosz Szu–30SM roncsai közt találták meg. A fentebbi cikkünkben írtunk arról, hogy az az orosz 1L261 radarjármű, ami legutóbb az ukránok kezére került, negyedóra alatt mobilizálható, és kimenekíthető, azonban ezt ez ukrán erők elhagyatottan találták meg egy réten. Nem történt ez másként most a Szu–30SM-nél sem, aminek az esetén meg sem kísérelték az oroszok a roncsot megsemmisíteni, esetleg visszaszerezni az értékes darabokat – ami sokat elárul arról, hogy az ukrán támadás hatására mennyire hevesen menekülnek az övezetből.

A podra visszatérve: a Szu–30SM-ekre telepítve az RTU 518-PSM egy nagyobb, Khibiny-U rendszernek a része. A teljes „komplex” (ahogy ezt az oroszok nevezik), az SAP 518-SM-ből áll, amely része egy RTU 518-PSM pod a jobb szárnyvégen és egy RTU 518-LSM1 a bal szárnyvégen, valamint a belső KS REP rendszer. A komplexet a Kaluga Rádiótechnikai Tudományos-Kutató Intézet (vagy az ismertebb orosz betűszóval: KNIRTI) fejlesztette, amely egyébként a Khibiny elektronikai hadviselési komplexum-család összes változatának a gyártója is.

Az RTU 518-PSM aktív zavaró rendszert tartalmaz, míg a társított RTU 518-LSM1 passzív vevőegység, amely észleli a fenyegető elektromágneses spektrumkibocsátásokat, például az ellenséges radarok által kibocsátott jeleket. Az ellenséges légvédelem ellen kifejlesztett védelmi rendszerként betöltött elsődleges szerepében a teljes SAP 518-SM alrendszer, más néven Regata, képes észrevenni, majd különböző módokon összezavarni az ellenfél radarjait – beleértve az irányított rakétákat is. Ez magában foglalhatja a hamis jelkibocsátásokat, de a repülőgép „elrejtését” is a digitális rádiófrekvenciás memória (DRFM) technológiával.

A Khibiny–U igazi értékét ez az „U” betű adja, amely az orosz unifitsirovannyi (унифицированный) vagyis „egységes” szót jelöli. Ez ugyanis azt jelentheti, hogy ez már egy egységesített, új rendszer, amely többféle repülőgépre is felszerelhető. A Khibiny-nek egyébként három verziója van, és eddig mindből kerültek elő elemek az ukrajnai harcok során, a mostani zsákmány azonban azért kiemelkedően értékes, mert ez nagyon jó állapotban jutott az ukránok kezére. Ha pedig egy adattároló rendszer is épen maradt a Khibiny-U egyes részeinek futtatására használt szoftverrel együtt, az abból kinyert adatok még a fizikai eszközöknél is értékesebbek lehetnek – különösen az említett DRFM jelutánzó funkció miatt.

Tele van amerikai chipekkel az ukránok által lefoglalt orosz hadifelszerelés Ez az információ nem fest kedvező képet az orosz hadiipar jelenlegi helyzetéről, de egyben rámutat arra is, hogy mennyire nehéz a félvezetők piacán betartatni a szankciókat.

Az RTU 518-PSM-ben és a kapcsolódó elektronikus hadviselési komplexum bármely más elemében használt elektronikai részösszetevők – beleértve a számítógépes chipeket és egyéb elektronikai elemeket – pedig az orosz hadiipar állapotáról árulhatnak el sokat – erről korábban a fenti cikkünkben írtunk már részletesebben is.


Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Elektromos autók táplálták energiával az ausztrál villamosenergia-hálózatot egy áramszünet alatt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.