Az űrbeli gyártás pionírjai bemutatták, hogyan fog működni az űrnyomtató

2022 / 06 / 25 / Bobák Zsófia
Az űrbeli gyártás pionírjai bemutatták, hogyan fog működni az űrnyomtató
A Redwire cég olyan eszközt fejleszt, amellyel az űrben lehet összeállítani a struktúrákat, így a gyártást nem kell a Földön kivitelezni.

A Redwire vállalat az űrbeli gyártási megoldásokon dolgozó pionírok közé tartozik - ezek a cégek olyan technológiákat fejlesztenek, amelynek segítségével nem lesz szükség rá, hogy a Földön szereljék össze a nagyobb struktúrákat az űrállomásokat, űrhoteleket vagy teleszkópokat a cégek, hanem egyenesen az űrben lehet majd elkészíteni, majd összeállítani a különböző egységeket. Ennek egyik leggazdaságosabb formája a 3D nyomtatás, amellyel a Redwire mellett számos másik vállalat, például a Mitsubishi is aktívan foglalkozik: az ő elképzelésük szerint speciális gyantából lehet majd megalkotni az űreszközök antennáinak építőelemeit.

A Redwire a NASA-val együtt az úgynevezett OSAM-2 (On-Orbit Servicing, Assembly and Manufacturing) projekt keretében olyan berendezést fejleszt, amivel egészen nagy, több méteres struktúrákat is ki lehet nyomtatni az űrben, ezzel jelentősen csökkentve a szállítási költségeket. A földi vizsgálatok során a technológia már működőképesnek bizonyult, az űrbeli tesztelést 2023 végén vagy 2024-ben hajtják végre első ízben: ekkor az űreszköz egy 3D nyomtatóval két darab, tíz és hat méteres "gerendát" nyomtat majd ki, valamint egy napelemes rendszert telepít.

A sikeres kísérlet esetén a későbbiekben a Föld körüli pálya mellett akár a Holdon vagy a Marson is lehet alkalmazni a robotizált módszert, amivel az űrhajósok számára időt és fáradságot spórolnak az űrügynökségek, valamint az űrállomások javítási munkái során az űrséták kockázatait is elkerülhetővé teszik.

(Fotó: Redwire)

Ezt a három dolgot sokkal jobb az űrben gyártani, mint a Földön Ha a jövőben űrvárosok, és űrhotelek épülnek majd távol a Földtől, miért ne nyílhatának gyártósorok is, ahol made in space termékeket dobozolnának az asztronauták?


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.