Az űrbeli gyártás pionírjai bemutatták, hogyan fog működni az űrnyomtató

2022 / 06 / 25 / Bobák Zsófia
Az űrbeli gyártás pionírjai bemutatták, hogyan fog működni az űrnyomtató
A Redwire cég olyan eszközt fejleszt, amellyel az űrben lehet összeállítani a struktúrákat, így a gyártást nem kell a Földön kivitelezni.

A Redwire vállalat az űrbeli gyártási megoldásokon dolgozó pionírok közé tartozik - ezek a cégek olyan technológiákat fejlesztenek, amelynek segítségével nem lesz szükség rá, hogy a Földön szereljék össze a nagyobb struktúrákat az űrállomásokat, űrhoteleket vagy teleszkópokat a cégek, hanem egyenesen az űrben lehet majd elkészíteni, majd összeállítani a különböző egységeket. Ennek egyik leggazdaságosabb formája a 3D nyomtatás, amellyel a Redwire mellett számos másik vállalat, például a Mitsubishi is aktívan foglalkozik: az ő elképzelésük szerint speciális gyantából lehet majd megalkotni az űreszközök antennáinak építőelemeit.

A Redwire a NASA-val együtt az úgynevezett OSAM-2 (On-Orbit Servicing, Assembly and Manufacturing) projekt keretében olyan berendezést fejleszt, amivel egészen nagy, több méteres struktúrákat is ki lehet nyomtatni az űrben, ezzel jelentősen csökkentve a szállítási költségeket. A földi vizsgálatok során a technológia már működőképesnek bizonyult, az űrbeli tesztelést 2023 végén vagy 2024-ben hajtják végre első ízben: ekkor az űreszköz egy 3D nyomtatóval két darab, tíz és hat méteres "gerendát" nyomtat majd ki, valamint egy napelemes rendszert telepít.

A sikeres kísérlet esetén a későbbiekben a Föld körüli pálya mellett akár a Holdon vagy a Marson is lehet alkalmazni a robotizált módszert, amivel az űrhajósok számára időt és fáradságot spórolnak az űrügynökségek, valamint az űrállomások javítási munkái során az űrséták kockázatait is elkerülhetővé teszik.

(Fotó: Redwire)

Ezt a három dolgot sokkal jobb az űrben gyártani, mint a Földön Ha a jövőben űrvárosok, és űrhotelek épülnek majd távol a Földtől, miért ne nyílhatának gyártósorok is, ahol made in space termékeket dobozolnának az asztronauták?


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az utolsó alkalom, amikor emberek látogatták meg az űrben a Hubble Űrteleszkópot
Az utolsó alkalom, amikor emberek látogatták meg az űrben a Hubble Űrteleszkópot
A Columbia űrsikló tragédiája után a Hubble utolsó javítási misszióját lefújták a kockázatok miatt, de 2009. május 11-én mégis legénység indult a teleszkóphoz a SM4 keretében az Atlantis űrsiklóval, ez alkalommal tényleg utoljára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.