Az űrből lőtt képről rögtön érthető, hogy miért volt olyan gyilkos a Semeru indonéz vulkán kitörése

2021 / 12 / 12 / Felkai Ádám
Az űrből lőtt képről rögtön érthető, hogy miért volt olyan gyilkos a Semeru indonéz vulkán kitörése
A felvételen láthatjuk a pusztító lávafolyamok romboló útját a hegyről, a kép alapján elmagyarázzuk, hogy miért volt ilyen halálos a kitörés.

A Semeru-hegy, az indonéz Jáva szigetének legmagasabb és legaktívabb vulkánja esetén évek óta mindössze a hamu és gázkitörések voltak rendszeresek. Mindez 2021. december 4-én megváltozott. Mint arról mi is beszámoltunk, a 3676 méter magas Semeru ezen a napon kitört, és a kelet-jávai Lumajang tartomány falvainak lakossága menekülni volt kénytelen. A vulkáni hamu vastag rétegben rakódott le, de ennél is veszélyesebb volt, hogy az sűrű, forró iszap lepte el az utcákat.

A Semeru indonéz vulkán további kitöréssel fenyeget A Semeru tűzhányó szombati kitörése óta már 34 halálos áldozatot követelt, Indonézia elnöke a mai napon bejelentette, 2000 otthont véglegesen át kell telepíteni biztonságosabb körzetekbe, mert a lakók visszatérése kockázatos lenne.

A Volcanological Survey of Indonesia (PVMBG) szerint a csúcs lávakupolájának december eleji részleges összeomlása után az érzékelők fokozott szeizmikus aktivitást észleltek. Miután pedig a Semeru lávakupoláinak több része engedett, a túlhevült hamu, talaj és egyéb törmelék gomolygó folyama száguldott le több „csatornán” keresztül a hegy délkeleti részén. A hasonló, úgynevezett piroklasztikus folyamok a vulkánok által jelentett legkomolyabb veszélyforrások közé tartoznak, mivel akár több száz kilométer per órás sebességgel lerobogva a hegy oldalán elpusztítanak szinte minden útjukba kerülő élőlényt.

Mivel heves esőzések előzték meg és kísérték a kitörést, a piroklasztikus folyamok nagy mennyiségű esővízzel keveredtek, és sáros lahárokká, vagyis iszapáradattá alakultak, amelyek aztán lefolytak a hegyről a lakott területekre. Ez az iszapárad az esővíz és vulkáni törmelék keveréke, és egyfajta „betonfolyókként” viselkedik.

A fenti képen a sötétvörös foltok jelentik a legsúlyosabb károsodást, míg a narancssárga és sárga területek mérsékelten vagy részben sérültek. Minden színes pixel 30×30 méteres területet jelent. A szingapúri Föld Obszervatórium – Távérzékelési Laboratórium (EOS-RS) kutatói úgy készítették el a térképeket, hogy összehasonlították a 2021. december 7-i kitörés utáni képeket a 2021. augusztus 9. és november 21. közötti, tehát még a kitörés előtti képekkel. A The Jakarta Post szerint legalább 39 ember meghalt, rengeteg ház megsemmisült vagy rongálódott meg, és sok állat is áldozatául esett a katasztrófának.

(Fotó: Füst száll a Semeru-ról 2013-ban, forrás: wikimedia commons/Chafidwahyu)


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.