Az űrből lőtt képről rögtön érthető, hogy miért volt olyan gyilkos a Semeru indonéz vulkán kitörése

2021 / 12 / 12 / Felkai Ádám
Az űrből lőtt képről rögtön érthető, hogy miért volt olyan gyilkos a Semeru indonéz vulkán kitörése
A felvételen láthatjuk a pusztító lávafolyamok romboló útját a hegyről, a kép alapján elmagyarázzuk, hogy miért volt ilyen halálos a kitörés.

A Semeru-hegy, az indonéz Jáva szigetének legmagasabb és legaktívabb vulkánja esetén évek óta mindössze a hamu és gázkitörések voltak rendszeresek. Mindez 2021. december 4-én megváltozott. Mint arról mi is beszámoltunk, a 3676 méter magas Semeru ezen a napon kitört, és a kelet-jávai Lumajang tartomány falvainak lakossága menekülni volt kénytelen. A vulkáni hamu vastag rétegben rakódott le, de ennél is veszélyesebb volt, hogy az sűrű, forró iszap lepte el az utcákat.

A Semeru indonéz vulkán további kitöréssel fenyeget A Semeru tűzhányó szombati kitörése óta már 34 halálos áldozatot követelt, Indonézia elnöke a mai napon bejelentette, 2000 otthont véglegesen át kell telepíteni biztonságosabb körzetekbe, mert a lakók visszatérése kockázatos lenne.

A Volcanological Survey of Indonesia (PVMBG) szerint a csúcs lávakupolájának december eleji részleges összeomlása után az érzékelők fokozott szeizmikus aktivitást észleltek. Miután pedig a Semeru lávakupoláinak több része engedett, a túlhevült hamu, talaj és egyéb törmelék gomolygó folyama száguldott le több „csatornán” keresztül a hegy délkeleti részén. A hasonló, úgynevezett piroklasztikus folyamok a vulkánok által jelentett legkomolyabb veszélyforrások közé tartoznak, mivel akár több száz kilométer per órás sebességgel lerobogva a hegy oldalán elpusztítanak szinte minden útjukba kerülő élőlényt.

Mivel heves esőzések előzték meg és kísérték a kitörést, a piroklasztikus folyamok nagy mennyiségű esővízzel keveredtek, és sáros lahárokká, vagyis iszapáradattá alakultak, amelyek aztán lefolytak a hegyről a lakott területekre. Ez az iszapárad az esővíz és vulkáni törmelék keveréke, és egyfajta „betonfolyókként” viselkedik.

A fenti képen a sötétvörös foltok jelentik a legsúlyosabb károsodást, míg a narancssárga és sárga területek mérsékelten vagy részben sérültek. Minden színes pixel 30×30 méteres területet jelent. A szingapúri Föld Obszervatórium – Távérzékelési Laboratórium (EOS-RS) kutatói úgy készítették el a térképeket, hogy összehasonlították a 2021. december 7-i kitörés utáni képeket a 2021. augusztus 9. és november 21. közötti, tehát még a kitörés előtti képekkel. A The Jakarta Post szerint legalább 39 ember meghalt, rengeteg ház megsemmisült vagy rongálódott meg, és sok állat is áldozatául esett a katasztrófának.

(Fotó: Füst száll a Semeru-ról 2013-ban, forrás: wikimedia commons/Chafidwahyu)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.