Az űrből lőtt képről rögtön érthető, hogy miért volt olyan gyilkos a Semeru indonéz vulkán kitörése

2021 / 12 / 12 / Felkai Ádám
Az űrből lőtt képről rögtön érthető, hogy miért volt olyan gyilkos a Semeru indonéz vulkán kitörése
A felvételen láthatjuk a pusztító lávafolyamok romboló útját a hegyről, a kép alapján elmagyarázzuk, hogy miért volt ilyen halálos a kitörés.

A Semeru-hegy, az indonéz Jáva szigetének legmagasabb és legaktívabb vulkánja esetén évek óta mindössze a hamu és gázkitörések voltak rendszeresek. Mindez 2021. december 4-én megváltozott. Mint arról mi is beszámoltunk, a 3676 méter magas Semeru ezen a napon kitört, és a kelet-jávai Lumajang tartomány falvainak lakossága menekülni volt kénytelen. A vulkáni hamu vastag rétegben rakódott le, de ennél is veszélyesebb volt, hogy az sűrű, forró iszap lepte el az utcákat.

A Semeru indonéz vulkán további kitöréssel fenyeget A Semeru tűzhányó szombati kitörése óta már 34 halálos áldozatot követelt, Indonézia elnöke a mai napon bejelentette, 2000 otthont véglegesen át kell telepíteni biztonságosabb körzetekbe, mert a lakók visszatérése kockázatos lenne.

A Volcanological Survey of Indonesia (PVMBG) szerint a csúcs lávakupolájának december eleji részleges összeomlása után az érzékelők fokozott szeizmikus aktivitást észleltek. Miután pedig a Semeru lávakupoláinak több része engedett, a túlhevült hamu, talaj és egyéb törmelék gomolygó folyama száguldott le több „csatornán” keresztül a hegy délkeleti részén. A hasonló, úgynevezett piroklasztikus folyamok a vulkánok által jelentett legkomolyabb veszélyforrások közé tartoznak, mivel akár több száz kilométer per órás sebességgel lerobogva a hegy oldalán elpusztítanak szinte minden útjukba kerülő élőlényt.

Mivel heves esőzések előzték meg és kísérték a kitörést, a piroklasztikus folyamok nagy mennyiségű esővízzel keveredtek, és sáros lahárokká, vagyis iszapáradattá alakultak, amelyek aztán lefolytak a hegyről a lakott területekre. Ez az iszapárad az esővíz és vulkáni törmelék keveréke, és egyfajta „betonfolyókként” viselkedik.

A fenti képen a sötétvörös foltok jelentik a legsúlyosabb károsodást, míg a narancssárga és sárga területek mérsékelten vagy részben sérültek. Minden színes pixel 30×30 méteres területet jelent. A szingapúri Föld Obszervatórium – Távérzékelési Laboratórium (EOS-RS) kutatói úgy készítették el a térképeket, hogy összehasonlították a 2021. december 7-i kitörés utáni képeket a 2021. augusztus 9. és november 21. közötti, tehát még a kitörés előtti képekkel. A The Jakarta Post szerint legalább 39 ember meghalt, rengeteg ház megsemmisült vagy rongálódott meg, és sok állat is áldozatául esett a katasztrófának.

(Fotó: Füst száll a Semeru-ról 2013-ban, forrás: wikimedia commons/Chafidwahyu)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Az 1991-es Robin Hood filmben is látható, a táj látképét több száz éve meghatározó fa kivágása sokkolta a helyi közösséget, szomorúságot és dühöt váltott ki az itt élőkből.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.