Az USA hírszerzési igazgatója szerint Kína génmódosított szuperkatonákat fejleszt

2020 / 12 / 05 / Felkai Ádám
Az USA hírszerzési igazgatója szerint Kína génmódosított szuperkatonákat fejleszt
Az amerikaiak szerint Kína CRISPR-technológia segítségével faragna szuperhőst a hadsereg katonáiból.

John Ratcliffe, az Egyesült Államok nemzeti hírszerzésének az igazgatója a Wall Street Journalban publikált egy véleménycikket, mely lényegében azt veszi sorra, hogy miért Kína jelenleg az USA-t fenyegető legnagyobb veszély. A cikk egy része szól arról, hogy Kína akár CRISPR technológiával, tehát génszerkesztéssel javítaná fel a katonáinak a képességeit.

Mi az a CRISPR?

A CRISPR/Cas rendszer a prokarióták (tehát a sejtmag nélküli egysejtűek) amolyan immunrendszere. „A Cas fehérjék a CRISPR-ek közötti helykitöltők alapján felismerik a baktériumsejtbe behatoló idegen nukleinsavakat (a DNS és az RNS egyaránt nukleinsavak), és darabokra vágják őket. Hasonló rendszer az eukariótákban (valódi sejtmaggal rendelkezők) is működik, ott RNS-interferenciának nevezik a jelenséget.” A laborokban pedig ezt a rendszert használják a DNS szerkesztésére: „a Cas9 enzim és a megfelelő RNS-szakasz sejtbe bevitelével, az enzim meghatározott helyen vágja el a sejt DNS-ét, amivel lehetővé válik a gének minden korábbinál pontosabb módosítása.”

Tavaly két amerikai kutató publikált egy írást, amely azt vette sorra, hogy Kína a biotechnológia miféle harci felhasználási lehetőségeit kutatja, ebben leírták azt is, hogy bizonyos jelek alapján az ázsiai ország génszerkesztéssel fokozná az emberi teljesítőképességet, amely kutatásokat talán a katonáikra is kiterjesztenének. A kutatók elismerték azonban, hogy a technológia jelen állása mellett ez csak egy jövőre vonatkozó lehetőség – számol be róla az NBC. Ebben a publikációban a kutatók kifejezetten a CRISPR génszerkesztési eljárásról írtak. Mint arról korábban írtunk, a CRISPR-technológia limitációi és veszélyei épp mostanában váltak nyilvánvalóvá, amikor a Francis Crick Intézet kísérletében a tervezett génmódosítások mellett egyáltalán nem szándékos génmódosulások is megjelentek a kísérletben részt vevő embriók felében.

Ratcliffe, aki egyébként korábban a Kongresszus republikánus, texasi delegáltja volt, a cikkében hírszerzési adatokra hivatkozva azt állítja, hogy Kína már a hadseregének tagjain végzett is kísérleteket, és Peking számára nincsenek etikai korlátok ezzel kapcsolatban. Az NBC beszámol arról is, hogy kínai katonai vezetők már korábban annak adtak hangot, hogy a biotechnológiának (egyéb új technológiák mellett) elképesztő hadi potenciálja van. Az NBC-nek nyilatkozó szakértő azonban jelenleg kevésbé tart attól, hogy milyen harctéri előnyt jelenthet ez a technológia, inkább amiatt aggódik, hogy a hasonló kísérletek milyen következményekkel járhatnak. Szerinte ugyanis a hasonló eljárások nem várt következményekkel járhatnak az élő szervezetek számára.

Az NBC megkereste a kínai kormány képviseletét is ezzel kapcsolatban, akik egyelőre nem kommentálták mindezt.

(Címlapkép/nyitókép: Pixabay)

További cikkek a Rakétán:

Már 'készülnek' a génmódosított, a klímaváltozásnak ellenálló tehenek Ausztrál zoológusok nemrégiben egyedülálló megközelítést alkalmaztak a probléma megoldására: génmódosítással próbálták megváltoztatni a tehénszőr színét, és ellenállóvá tenni az emlősöket a klímaváltozással szemben.

Áttörés jöhet a génszerkesztésben 2015-öt írtunk, amikor a Science az év tudományos áttörésének választotta a DNS szerkesztésére alkalmas molekuláris ollót, ismertebb nevén a CRISPR/Cas9 genomszerkesztési technológiát, ami sokkal hatékonyabbnak bizonyult a korábbi eljárásokhoz képest. Most pedig úgy tűnik, a kutatók hatásos módszert találtak a genomszerkesztési módszer biztonságosabbá tételére.

Magyar kutatók részvételével találtak rá egy ritka, súlyos betegség okaira A nemzetközi kutatócsoport több mint egy évtizeden át tartó genetikai nyomozással jutott el egy család férfi tagjait három generáció óta sújtó kórkép eredetéhez.


Egyszerű kísérlet szemlélteti, miért nem érnek semmit a legújabb antibiotikumok sem idővel
Egyszerű kísérlet szemlélteti, miért nem érnek semmit a legújabb antibiotikumok sem idővel
A baktériumok véletlenszerű mutációja az oka annak, hogy elkerülhetetlenül rezisztenssé váljanak a jövőben fejlesztett antibiotikumokkal szemben is. Mindezt egy könnyen megérthető kísérlet szemlélteti.
Az Egyesült Államok halálzónájában jogilag megúszható lehet egy gyilkosság
Az Egyesült Államok halálzónájában jogilag megúszható lehet egy gyilkosság
Egy jogi kiskapu miatt elméletileg lehetséges súlyos bűncselekményt elkövetni, majd per nélkül megúszni a dolgot a Yellowstone egy elhagyatott pontján.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.