Az USA hírszerzési igazgatója szerint Kína génmódosított szuperkatonákat fejleszt

2020 / 12 / 05 / Felkai Ádám
Az USA hírszerzési igazgatója szerint Kína génmódosított szuperkatonákat fejleszt
Az amerikaiak szerint Kína CRISPR-technológia segítségével faragna szuperhőst a hadsereg katonáiból.

John Ratcliffe, az Egyesült Államok nemzeti hírszerzésének az igazgatója a Wall Street Journalban publikált egy véleménycikket, mely lényegében azt veszi sorra, hogy miért Kína jelenleg az USA-t fenyegető legnagyobb veszély. A cikk egy része szól arról, hogy Kína akár CRISPR technológiával, tehát génszerkesztéssel javítaná fel a katonáinak a képességeit.

Mi az a CRISPR?

A CRISPR/Cas rendszer a prokarióták (tehát a sejtmag nélküli egysejtűek) amolyan immunrendszere. „A Cas fehérjék a CRISPR-ek közötti helykitöltők alapján felismerik a baktériumsejtbe behatoló idegen nukleinsavakat (a DNS és az RNS egyaránt nukleinsavak), és darabokra vágják őket. Hasonló rendszer az eukariótákban (valódi sejtmaggal rendelkezők) is működik, ott RNS-interferenciának nevezik a jelenséget.” A laborokban pedig ezt a rendszert használják a DNS szerkesztésére: „a Cas9 enzim és a megfelelő RNS-szakasz sejtbe bevitelével, az enzim meghatározott helyen vágja el a sejt DNS-ét, amivel lehetővé válik a gének minden korábbinál pontosabb módosítása.”

Tavaly két amerikai kutató publikált egy írást, amely azt vette sorra, hogy Kína a biotechnológia miféle harci felhasználási lehetőségeit kutatja, ebben leírták azt is, hogy bizonyos jelek alapján az ázsiai ország génszerkesztéssel fokozná az emberi teljesítőképességet, amely kutatásokat talán a katonáikra is kiterjesztenének. A kutatók elismerték azonban, hogy a technológia jelen állása mellett ez csak egy jövőre vonatkozó lehetőség – számol be róla az NBC. Ebben a publikációban a kutatók kifejezetten a CRISPR génszerkesztési eljárásról írtak. Mint arról korábban írtunk, a CRISPR-technológia limitációi és veszélyei épp mostanában váltak nyilvánvalóvá, amikor a Francis Crick Intézet kísérletében a tervezett génmódosítások mellett egyáltalán nem szándékos génmódosulások is megjelentek a kísérletben részt vevő embriók felében.

Ratcliffe, aki egyébként korábban a Kongresszus republikánus, texasi delegáltja volt, a cikkében hírszerzési adatokra hivatkozva azt állítja, hogy Kína már a hadseregének tagjain végzett is kísérleteket, és Peking számára nincsenek etikai korlátok ezzel kapcsolatban. Az NBC beszámol arról is, hogy kínai katonai vezetők már korábban annak adtak hangot, hogy a biotechnológiának (egyéb új technológiák mellett) elképesztő hadi potenciálja van. Az NBC-nek nyilatkozó szakértő azonban jelenleg kevésbé tart attól, hogy milyen harctéri előnyt jelenthet ez a technológia, inkább amiatt aggódik, hogy a hasonló kísérletek milyen következményekkel járhatnak. Szerinte ugyanis a hasonló eljárások nem várt következményekkel járhatnak az élő szervezetek számára.

Az NBC megkereste a kínai kormány képviseletét is ezzel kapcsolatban, akik egyelőre nem kommentálták mindezt.

(Címlapkép/nyitókép: Pixabay)

További cikkek a Rakétán:

Már 'készülnek' a génmódosított, a klímaváltozásnak ellenálló tehenek Ausztrál zoológusok nemrégiben egyedülálló megközelítést alkalmaztak a probléma megoldására: génmódosítással próbálták megváltoztatni a tehénszőr színét, és ellenállóvá tenni az emlősöket a klímaváltozással szemben.

Áttörés jöhet a génszerkesztésben 2015-öt írtunk, amikor a Science az év tudományos áttörésének választotta a DNS szerkesztésére alkalmas molekuláris ollót, ismertebb nevén a CRISPR/Cas9 genomszerkesztési technológiát, ami sokkal hatékonyabbnak bizonyult a korábbi eljárásokhoz képest. Most pedig úgy tűnik, a kutatók hatásos módszert találtak a genomszerkesztési módszer biztonságosabbá tételére.

Magyar kutatók részvételével találtak rá egy ritka, súlyos betegség okaira A nemzetközi kutatócsoport több mint egy évtizeden át tartó genetikai nyomozással jutott el egy család férfi tagjait három generáció óta sújtó kórkép eredetéhez.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.