Az USA jóváhagyta az első "digitális terápiás" játékot ADHD-s gyerekek számára

2020 / 06 / 19 / Perei Dóra
Az USA jóváhagyta az első
A kutatók évtizedek óta próbálják kitalálni a lehető legjobb módszereket a különböző ADHD-val kapcsolatos problémákkal küzdő gyerekeknek, a következő lépés pedig a telemedicina lehet, méghozzá egy telefonos játék formájában.

A koronavírus-járvány hatása következtében emberi kapcsolataink meghatározó része egyik pillanatról a másikra átkerült a fizikaiból az online térbe; ez történt a pszichológusokkal és betegeikkel is, akik személyes beszélgetés helyett online meetingek formájában tartották terápiájukat. A telemedicina népszerűsége azonban már a járvány előtt is nagy volt, mivel sokan úgy érzik, hogy a biztonságot jelentő képernyő mögül jobban megnyílhatnak és kifejezhetik érzelmeiket, mint szemtől szemben. Ennek kapcsán, na és persze számos tanulmány elemzése után az amerikai Akili Interactive teches startup úgy döntött elkészíti

az első, ADHD-vel kapcsolatos problémákkal küzdő gyerekeknek szóló játékot, az EndeavorRx-et.

Az FDA jóváhagyásával pedig most hétfőtől minden nyolc és tizenkét év közötti gyermek hozzájuthat az applikációhoz. Az FDA szerint ez az első, ADHD kezelésére tervezett digitális terápia, valamint az első játék alapú, általuk jóváhagyott gyógymód. A kognitív funkció javítását célzó játékot egy olyan program részeként tervezték, amely egyéb terápiás, gyógyszeres és oktatási programokat is tartalmazhat. "Az EndeavorRx gyógyszermentes megoldást kínál az ADHD-vel kapcsolatos tünetek enyhítésére gyermekeknél, egyúttal meghatározó példa a digitális terápia és a digitális gyógymódok egyre növekvő területén"-mondja Jeffrey Shuren, az FDA Eszközök és Radiológiai Egészségügyi Központ igazgatója. A digitális terápiákat bizonyos kezelésekre, például függőségi rendellenességekre már jóváhagyták, illetve jelenleg is zajlanak a tesztek más betegségeknél történő alkalmazásánál, a krónikus fájdalomtól kezdve a szorongásig.

Az EndeavorRX lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy rajzfilmszerű karaktereket vezessenek egy hoverboardon, a játék célja pedig az idegrendszerek célzása és aktiválása szenzoros ingerek és motoros kihívások révén a kognitív működés javítása érdekében.

"Büszkék vagyunk rá, hogy az FDA hozzájárulásával történelmet írtunk"-mondja Eddie Martucci, az Akili vezérigazgatója. Hozzátette: az EndeavorRx segítségével teljesen új oldalról közelítik meg az ADHD kezelését, mivel az idegrendszeri funkciók javítását egy szórakoztató eszközzel célozzák meg. Az EndeavorRx forgalmazása előtt a fejlesztők mintegy hatszáz, ADHD-val diagnosztizált gyermek részvételével tesztelték a játékot. Az eredmények alapján az EndeavorRx kezelés négy hete után a gyermekek egyharmadánál már nem volt mérhető figyelemhiány legalább egy objektív figyelemfelmérésnél, és a szülők nagyjából fele jelentős változást érzékelt gyermekük mindennapi életében.

Négy érdekesség a figyelemzavarról

A hiperaktív figyelemzavar, ismertebb nevén ADHD sok kisgyermekes család életét megnehezíti, a betegség előfordulása ráadásul évről évre nő, részben a fejlettebb diagnosztikai módszerek, részben a környezeti hatások miatt. Éppen ezért évek óta kutatások kereszttüzében áll, az alábbi négy dolgot azonban kevésbé köztudott róla:

Az alvászavarral is összefügghet

A sanghaji Fudan Egyetem vezette kutatócsoport ADHD-ban szenvedő gyerekeket vizsgált idén februárban, méghozzá olyanokat, akiknél gyakori, hogy a betegség alvászavarral társul. A kutatók a rendelkezésükre álló nagy adatmennyiségből állítottak fel statisztikai modelleket az esetleges kapcsolat felderítésére. Az ADHD-ban szenvedő gyerekek agyáról készült felvételek elemzésével arra jutottak, hogy

a figyelemzavaros tünetek és az alvászavar között idegrendszeri összefüggések vannak, melyek a szerkezeti változásokban és az agy elülső figyelmi rendszerében is kimutathatók.

A tudósok szerint az ADHD tünetei hozzájárulnak az alvászavar kialakulásához. Minél súlyosabbak a korai hiperaktivitási tünetek, annál több alvással kapcsolatos probléma merül fel.

Sokszor ki sem derül

Az ADHD diagnózisa könnyen rejtve maradhat, különösen ha az érintetteket környezetük egyszerűen beskatulyázza a "problémás" kategóriába, és ezzel lezártnak tekinti a dolgot. Kutatások szerint elsősorban a városi, hiperaktív figyelemzavaros fiúk esetében ismerik fel a legkönnyebben a problémát, a figyelemzavarnak azonban létezik hiperaktivitással nem járó formája is: amikor a gyermek nem rohangál a tanórán, csak ül a padban, folyamatosan elkalandoznak a gondolatai, és képtelen pár percnél tovább a tanárra vagy az adott feladatra figyelni.

Ez a probléma ugyanúgy rontja a tanulási képességet és az életminőséget, csak éppen kevésbé feltűnő.

Gyakran kísérik más problémák

Korábbi vizsgálatok szerint az ADHD-s gyerekeknél tizenkétszer gyakoribb az evészavar, de más pszichiátriai zavarok, sőt esetükben a korai elhalálozás kockázata is nagyobb. A szakemberek szerint ez gyakran annak köszönhető, hogy az ADHD-s gyerekek (és felnőttek) impulzívabbak, azaz hajlamosabbak pillanatnyi kedélyállapotuk szerint cselekedni, és többnyire nem mérlegelik hosszasan tetteik esetleges következményeit. (Utóbbi miatt például nagyobb eséllyel szenvedhetnek balesetet.)

Ha pedig az ADHD depresszióval társul, az önsértő cselekedetek veszélye is fennáll.

Nehezen mérhető

Meglepő módon az ADHD diagnosztizálására egészen 2015-ig nem léteztek sem laboros, sem egyéb vizsgálatok, helyette a tünetek és neuropszichológiai tesztek alapján állították fel a diagnózist. Az orvostársadalom 2015-ben fedezte fel, hogy az EEG használata segítheti a diagnózist, hamarosan pedig Amerikában hivatalosan is elfogadták az EEG-alapú diagnosztikus eszközt az ADHD vizsgálatában. A szakemberek ugyanakkor óvatosságra intenek, szerintük ugyanis sem az EEG, sem más nem képes teljes biztonsággal kimutatni az ADHD-t, ezért célszerűbb, ha a diagnózis a tüneteken és a figyelmet mérő pszichológiai teszteken alapul. A tüneteket természetesen alaposan kell elemezni, hiszen egy gyerek nemcsak emiatt lehet nyughatatlan vagy épp álmodozó.

(Fotó: Getty Images Hungary)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már közvetlenül weboldalakról is letölthetnek alkalmazásokat az iPhone-tulajdonosok
Már közvetlenül weboldalakról is letölthetnek alkalmazásokat az iPhone-tulajdonosok
A digitális piacokat szabályozó európai törvény miatt tette ezt lehetővé az Apple.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.