Az USA Szenátusa nyilvánosságra hozná az összes UFO-észlelésekkel kapcsolatos dokumentumot

2020 / 06 / 25 / Felkai Ádám
Az USA Szenátusa nyilvánosságra hozná az összes UFO-észlelésekkel kapcsolatos dokumentumot

Az Amerikai Egyesült Államok Szenátusának Hírszerzési Bizottsága azt szeretné, ha napvilágra kerülne minden olyan anyag, amit a Pentagon vagy a különböző titkosszolgálatok gyűjtöttek össze az azonosítatlan repülő tárgyakkal kapcsolatban.

Mindezen anyagokba természetesen beletartoznak azok a találkozások, és az azokról készült felvételek, melyek a beazonosítatlan légi jelenségek és az Egyesült Államok pilótái között történtek – számol be a fejleményekről a Politico.

Az utóbbiak azért különösen érdekesek, mert az elmúlt években az ezredforduló környékén történt észlelésekről több videó is napvilágot látott, amit az amerikai vadászgépek fedélzeti kamerái rögzítettek. Itt már beszámoltunk arról, hogy mik is pontosan ezek a videók, melyek hitelességét a Pentagon tavaly végül elismerte. A lényeg, hogy többek véleménye szerint a videónak létezik egy jóval hosszabb, sokkal jobb minőségű változata is – amit tehát szintén nyilvánosságra kellene hozni.

A bizottság Marco Rubio szenátor vezetésével megszavazott egy tervezetet, amely szerint nyilvános vita keretében kellene megtárgyalni, hogy az USA kormánya eddig miként kezelte az UFO-észlelésekkel kapcsolatos riportokat.

A tervezet az éves hírszerzési törvénytervezet része, és ezt még a Szenátus egészének is el kell fogadnia.

A bizottság indoklása szerint aggodalomra ad okot, hogy nincs egységes, átfogó ügymenet a szövetségi kormányon belül kialakítva azzal kapcsolatosan, hogy miként kell gyűjteni és vizsgálni a nem azonosított légi jelenségekkel kapcsolatos adatokat. Holott ezek a jelenségek potenciális veszélyforrások is lehetnek. A bizottság elismeri ezen anyagok érzékeny voltát is, ugyanakkor úgy találják, hogy az információ megosztása és koordinálása a különböző hivatalok között inkonzisztens, ráadásul ez a probléma nem kapott elég figyelmet a vezetés részéről sem.

A bizottságban ülésező szenátoroknak tavaly tartottak eligazítást az elmúlt évek jelentősebb észleléseiről, többek között arról a fentebb említett három videóról is, amely nemrég került nyilvánosságra. Az eligazításra azután került sor, hogy 2017 végén kiderült, hogy a hasonló eseteket a Pentagon évek óta kivizsgálja, kihallgatta az érintett pilótákat is, sőt még iránymutatást is kiadtak a hajózó személyzet részére, hogy miként kell beszámolni a hasonló incidensekről.


A 2004-es incidensben résztvevő vadászok a USS Nimitz anyahajóról szálltak fel

A bizottság azt szeretné elérni, ha sikerülne centralizálni minden, hasonló jelenségekkel kapcsolatos releváns információt, amely a legkülönbözőbb forrásokból származhat. Az említett forrás többek közt lehet: az Egyesült Államok haditengerészetének hírszerzése, az FBI, műholdak vagy egyéb technikai eszközök, illetve hírszerző ügynökök.

A bizottság felülvizsgálná az ügynökségek közötti információmegosztást, illetve tisztáznák, hogy ki az egész folyamat felelőse. Pontosítani kellene azt is, hogy a szóban forgó felvételeken látható jelenség nem-e egy nagyobb technológia áttörés, ami egy ellenséges nemzethez köthető. Ezen kívül a bizottság ajánlásokat is megfogalmazott az adatgyűjtés kiterjesztésére, kiterjedtebb kutatás és fejlesztésre, valamint extra finanszírozásra, illetve a szükséges egyéb, nem pénzügyi források bevonására.

Rubio szenátor egyébként nem nyilatkozott az ügyben.

A Politico-nak nyilatkozó Christopher Mellon, aki korábban a Pentagon magas rangú hírszerző tisztje volt, úgy kommentálta a történteket, hogy a tervezet által az egész jelenség szélesebb körben kerülhet elfogadásra. És önmagában már az is nagyon fontos eredmény, hogy az egész probléma a közbeszéd részévé válik, és nem fogják megszégyeníteni azt, aki erről beszél.

Mellon szerint pedig amennyiben a tervezet megfelel minden formai és egyéb követelménynek, a hatása beláthatatlan lehet: fény derülhet akár egy eddig még nem ismert, katonai fenyegetésre is, de akár arra is, hogy idegen civilizáció küldött felfedező egységeket/eszközöket a bolygónkra.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a Szenátus egésze miként fogadja majd a tervezetet, illetve a Trump-adminisztráció is keresztbe tehet még, akiknek különösen az adatok nyilvánosságra hozatalával lehet bajuk.

Az viszont biztos, hogy a jelenségről már legmagasabb politikai és katonai körökben beszélnek. Mellon szerint amúgy az évek alatt a katonailag lezárt légterekben hasonló incidensek tucatjaira került sor.

(Kép: Wikipedia)


Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Nagyon látványos lenne, igaz, a valóságban pontosan így egész biztosan nem jöhetne létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.