Az USA tiltólistára tette az egyik legnagyobb kínai dróngyártó céget

2020 / 12 / 22 / Perei Dóra
Az USA tiltólistára tette az egyik legnagyobb kínai dróngyártó céget
Egyelőre még nem hoztak nyilvánosságra minden információt az üggyel kapcsolatban, de az biztos, hogy a döntés hideg zuhanyként érte a kínai DJI-t. Akárcsak azt a több tucat másik kínai vállalatot, amit az USA az utóbbi időben feketelistára tett.

A CNBC információi szerint az Egyesült Államok elhatározása régóta lógott a levegőben, tekintve, hogy a DJI (Da-Jiang Innovations) neve már 2017-ben felmerült a nem megbízható entitások között.

Van, ahol a rendőrök már önállóan működő drónokat küldenek ki a vészhelyzetekhez Egy kaliforniai városban már két éve működik ilyen program.

Azon a bizonyos tiltólistán már több tucat kínai cég neve szerepel, pár hete pedig újabb vállalatokkal, például a világhírű SMIC chipgyártóval gyarapodott.

A DJI sztorija ugyanakkor különösen kényes, mivel a cég drónjai számos információt összegyűjtenek repüléseik során, miközben folyamatosan fotózzák a környezetet. Sokan pedig attól tartanak, hogy a vállalat visszaél a megszerzett adatokkal. Az amerikai kormány egyébként már év elején kifejtette aggályait a DJI kapcsán, míg IT-s szakemberek azért kritizálták a céget, mert a drónokra kétes megítélésű feladatokat is rábíznak, ha a szükség éppen úgy hozza.

Az USA szerint Kína az elnyomásra játszik

Wilbur Ross, kereskedelmi titkár szerint a DJI drónjai a kínai elnyomásban is szerepet játszanak, mivel Kína feltett szándéka mindenütt korlátlan felügyeletet gyakorolni, és ezáltal elnyomni állampolgárait egyebek mellett például a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Tartományban. Az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium hivatalos indoklása szerint a DJI

„széleskörű emberi jogi visszaéléseket eszközölt Kína-szerte, többek között csúcstechnológiai felügyelet biztosításával”.

Az ügyben a DJI-n kívül további három vállalat is érintett, így az AGCU Scientech, a China National Scientific Instruments and Materials (CSIMC), és a Kuang-Chi Group. Az USA szerint ezen vállalatok vezetősége különféle módon segítette a kínai kormányt az állampolgárok meghurcolásában, elnyomásában. Sőt mi több, a kereskedelmi minisztérium úgy látja, hogy a kétes szándékú cégek fejlesztései világszerte lehetőséget nyújtanak a lakosság elnyomására, ami ütközik az Egyesült Államok külpolitikai érdekeivel.

Döntésük előszelének tekinthetjük akár azt is, hogy az USA belügyminisztériuma korábban leszerelte a nyolcszáztíz kínai drónból álló flottáját, és úgy határozott, hogy a továbbiakban nem rendel belőlük többet. Emellett pedig az Egyesült Államok belbiztonsági felelősei figyelmeztették az amerikai cégeket, hogy a kínai drónok alkalmazása kockázatos lehet. Nehéz megmondani, hogy mindez pontosan hogyan befolyásolja majd a DJI jövőjét, ahol egyelőre nem kommentálták részletesebben az ügyet. Azt mindenesetre leszögezték, hogy szó nincs arról, hogy termékeiket örökre száműzni kellene az amerikai polcokról, ergo azok továbbra is kereskedelmi forgalomban maradnak az Egyesült Államokban. A vállalat kiemelte, hogy a jövőben is elkötelezett az iparág leginnovatívabb termékeinek fejlesztése mellett, amelyek meghatározzák cégük jövőjét, és a világ javát szolgálják. Mindez arra utal, hogy amennyire lehet, ignorálják az amerikaiak döntését, és inkább a jövőbe tekintenek.

Ez is érdekelhet:

Vért és kávét is rendelhetünk már drónos szállítással, ha a megfelelő helyen élünk

Így festhet a világ 2050-ben

Egy egész drónhadsereg tűnt fel az antarktiszi jégtáblák felett

(Fotó: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
De elmondásuk szerint nem a világban zajló jelenlegi események miatt. A Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétát természetesen robbanófej nélkül indították.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.