Az utcák felett lebegő épületekkel újítaná meg a városi építészetet egy norvég tervező

2022 / 04 / 19 / Bobák Áron
Az utcák felett lebegő épületekkel újítaná meg a városi építészetet egy norvég tervező
Az Oversky egyelőre csak koncepció szintjén létezik, de Andreas Tjeldflaat szerint a megvalósítása a mai technológiával sem lenne lehetetlen.

A Framlab alapítójának elképzelése az utcák feletti üres területek kihasználását tenné lehetővé olyan moduláris elemekkel, amelyek a házakhoz rögzítve gyakorlatilag maguktól lebegnének. Tjeldflaat ehhez héliummal töltött, szénszálas cellákból felépülő modulokat képzelt el, amelyek egyszerre lennének rendkívül könnyűek, mégis merevek, a modularitásuknak köszönhetően pedig irodákat, boltokat vagy akár lakásokat is ki lehetne alakítani belőlük.

A norvég építész szerint a javaslata sokat lendíthetne a klímaváltozás elleni harcon, hiszen az így létrehozott új épületek a légkondicionálók használatát is visszaszoríthatnák némileg. A városokban a rengeteg beton és aszfalt kiválóan képes megkötni a hőt, ami akár több fokkal is megemelheti a hőmérsékletet. Ennek eredményeképpen a lakosok egyre több légkondicionálót használnak, amelyekhez az energia jellemzően még ma is fosszilis energiahordozókból származik, ezzel pedig az épületek hűtése közvetetten a klímaváltozás súlyosbodásához vezet. Az Oversky lebegő épületei viszont a borításuknak köszönhetően visszavernék az őket érő napfény nagy részét, ráadásul kellemes árnyékot is biztosítanának az alattuk lévő területeken. Tjeldflaat elképzelései szerint az épületek csak az utca egy része felett húzódnának végig, így nem zárnák el teljesen a természetes napfényt a városlakóktól.

Bár nem tudni, hogy az Oversky valaha is megvalósul-e, tervezője szerint maguk az épületek hagyományosabb környezetben is használhatóak lennének, így nem feltétlenül kell megvárni, amíg valamelyik város vezetése meglátja a fantáziát az utcák felett lebegő irodákban és boltokban. A Framlabnak emellett is van néhány extravagáns ötlete arra, hogyan lehetne élhetőbbé tenni a városokat: New Yorkba például már fához hasonlóan felépülő városi kertészetet és moduláris hajléktalanszállót is terveztek, de kétségkívül az Oversky az eddigi legfuturisztikusabb elképzelésük.

(Fast Company, Fotó: Framlab, Borítókép (illusztráció): Andreas Opitz/EyeEm/Getty Images)

Lebegő városokban élhetnének az emberek, ha a Föld tartalékai kimerülnek Százéves szovjet koncepció éled újra a világ újratervezésére kiírt versenyen.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
A tervek szerint 2040-ig három, összesen 9 GW kapacitású atomerőművet építenek majd az Európa vezető széntermelőjének számító országban.
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.