Hatalmas ballonokkal szállítana embereket a sztratoszférába egy arizoniai cég

2021 / 10 / 07 / Bobák Áron
Hatalmas ballonokkal szállítana embereket a sztratoszférába egy arizoniai cég
Bár ezzel a módszerrel csak harminc kilométeres magasságig juthatnának az utasok, de jóval olcsóbb is lenne, mint egy valódi űrutazás.

Ha a cím ismerősnek tűnik, az nem véletlen, hiszen a World View Enterprises az elmúlt években már a harmadik olyan cég, ami a magaslégköri utazást ballonokkal oldaná meg. Korábban a Zero 2 Infinity és a Space Perspective is bejelentett már hasonló terveket, a World View Enterprises viszont állítja, hogy ezeknek a cégeknek is messze alul tud licitálni: náluk egy út ötvenezer dollárba, vagyis körülbelül 15 millió forintba fog kerülni, ami feleannyi, mint a riválisok jegyárai, és csupán töredéke a Blue Origin vagy a Virgin Galactic által kínált utaknak.

Bár az utasok nem érik el a világűr határát (ami különböző definíciók szerint 80-100 kilométeres magasságban húzódik), de a harminc kilométeres magasságig emelkedő ballonnal így is olyan szemszögből csodálhatják meg a Földet, ahogy csak nagyon kevesen látták. A World View Enterprises tervei szerint egy út 6-12 óráig fog tartani, így az utasoknak bőven lesz idejük kiélvezni a bolygónk látványát, amit a felszállás helyétől függően olyan látványosságok tesznek teljessé, mint a Grand Canyon, a sarki fény, a Serengeti, a Nagy-korallzátony, az amazonasi esőerdő, a gízai piramisok vagy a kínai nagy fal.

A nyomás alá helyezett Explore Space Capsule utaskabinban az utazások során a kétfős személyzet mellett nyolc utas tartózkodhat egyszerre, akik az űrutazásokhoz képest igazi luxuskörülmények között nézhetik meg a Földet, hiszen a kapszulát többek között bárral, mosdóval, dönthető, érintőképernyőt is tartalmazó ülésekkel is felszerelik, emellett lesz benne internethozzáférés és teleszkópok is.

A cég 2024-re tervezi az első utat, 500 dolláros foglalóért cserébe viszont már most bárki biztosíthatja a helyét az első járatokon.

További cikkek a témában:

Stadion méretű léghajók vihetnek közelebb a mindenki számára elérhető űrutazáshoz Az elmúlt években számtalanszor hallhattunk arról, hogyan fogják a a SpaceX, a Virgin Galactic és más cégek forradalmasítani az űrturizmust, de olyan ötlettel még nem találkoztunk, mint amilyet a Space Perspective most bejelentett.

Három év múlva indulhat az első léghajójárat az Északi-sarkra Az OceanSky Cruises legalábbis ezt ígéri, és a jelek szerint már a járművük is megvan hozzá.

Az űrturizmus nem olcsó mulatság, de cserébe lenyűgöző látványban részesül az ember - főleg, ha a Dragon űrkapszulájában utazik Elon Musk szerint a kupolában érezhetik magukat a legközelebb a világűrhöz az emberek, a különleges "ablakról" és az általa nyújtott látványról felvétel is készült.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.