Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa

2023 / 12 / 10 / Felkai Ádám
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Igazi fahorror: a banyánfa a hinduk szent fája, ám amellett, hogy képes a helyváltoztatásra, egyéb fákat is elfogyaszt, ha úgy adódik.

Sosem derült fény Pinokkió fóbiáinak a Top 10-es listájára, de a sétálgató, más fákkal táplálkozó fa valószínűleg előkelő helyen szerepelne rajta. Hiába nyugtatná ráadásul a pszichiáter azt nyomorult életre kelt fabábot, hogy az ilyesmi csak a képzeletben létezik, a valóság az, hogy mindez nem kitaláció – a banyánfa egy nagyon különleges fa, sötét múlttal.

A banyánfa eredeti előfordulási területe Ázsia déli és délkeleti része. Ez a különleges fafaj a “fojtófügék” közé tartozik – a barátságtalan név a kannibál életformából ered: a banyánfa kezdetben más fára kapaszkodik fel csemeteként, vagy leereszkedik róla, ha a mag már a gazdafának az ágára került például egy madár vagy kisemlős ürülékével. Amikor a fa magja beérik, szó szerint elfogyasztja a gazdafát, elburjánzik és maga is kialakítja a saját törzsét. A fa légzőgyökérrel és terjedelmes ágakkal rendelkezik, amelyek messzire, akár 200 méter távolságba is elérhetnek. Ha ezek megfelelő helyet találnak, önálló törzset növesztenek. Ennek a fának a magassága akár 30 méter is lehet.

Mivel pedig a fa gyökerei rugalmasak, így szinte másznak, hogy napfényt és tápanyagot találjanak maguknak. Emiatt egyébként ezek a fák a világon a legnagyobbak az egyedenként lefedett területet tekintve. Ez azt jelenti, hogy amikor besétálunk a banyánfák közé, azt hihetnénk, hogy egy erdőben járunk – pedig nem, az egész “erdő” valószínűleg csak egyetlen, de hatalmas organizmus. A legnagyobb példány, a Nagy Banyan néven ismert organizmus, 1347 négyzetmétert fed le.

Technikailag tehát a fa végez helyváltoztató mozgást, ez azonban sebességben értelemszerűen elmarad az állatvilág hasonló tevékenységétől: az ember számára nagyrészt észrevehetetlen tempóban navigálnak a gyökerek az erdő talaján, közben reagálnak a környezetre és alkalmazkodnak az ökoszisztémához. Így természetesen szegény Pinokkiónak is lenne esélye a megmenekülésre.

Habár mozgási képesség és a lassúság terén hasonlítanak Toklien entjeihez (például Szilszakáll), olyan komoly életkorra nem számíthatnak, mint a Gyűrűk Ura sétáló fái – 250-500 évig élnek mindössze.

A hinduizmus szerint Krisna a szent Bhagavad Gita prédikációját egy banyánfa alatt tartotta, és a hindu kozmikus “világfa” egy fejjel lefelé fordított banyánt ábrázol, amelynek gyökerei a mennyben vannak, és a Föld felé növekszik. Sajnos némileg beárnyékolja ezen fák múltját, hogy az Indiát megszálló britek ezekre a fákra akasztották fel a disszidenseket, de mióta elnyerte a függetlenséget, India nemzeti fájának választotta a banyánt.

(Forrás: IFLScience, Wiki, kép: Pixabay/xiSerge)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Különös időkristályok és Schrödinger kövér macskája egy kínai kvantumkísérletben
Különös időkristályok és Schrödinger kövér macskája egy kínai kvantumkísérletben
Megtalálhatták az első felhasználási területet az időkristályok számára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.