Bármiből kijelzőt csinálhatunk ezzel a kicsi szenzorral

2019 / 12 / 29 / Bobák Zsófia
Bármiből kijelzőt csinálhatunk ezzel a kicsi szenzorral
A nyomógombokat végleg magunk mögött hagyhatjuk az évtized végére, 2020-tól az érintőkijelzőké lesz a világ.

„Megváltozott a módja, ahogyan az eszközeinkkel kommunikálunk, a mechanikusat felváltotta a digitális, és az elmozdulás a gombok nélküli, érintés nélküli, mozdulatokkal irányított interakció felé egyre gyorsul.”

- mondja Mo Maghsoudnia, az UltraSense alapítója, és ő már csak tudja. Nem most kezdte a szakmát, a cég megalapítása előtt az InvenSense szenzoros chipeket gyártó startup aligazgatója volt. Ha valaki játszott már a Nintendo Wii-vel vagy használt már Oculust Rift DK1-es szemüveget, de ha Samsung Galaxy vagy Apple iPhone 6-os telefonja van, akkor is találkozott már az InvenSense mozgásérzékelő chipjeivel, még ha nem is tud róla, a beépített szenzorok segítik többek között az okostelefonok kamerájának stabilizálását is, ha remeg a kezünk.

Maghsoudnia új vállalatának terméke, a TouchPoint szenzor ennél jóval látványosabb megoldást tesz majd lehetővé, lényegében bármilyen felületből kijelzőt tud varázsolni.

Az egész kicsi chip (akkora, mint egy toll hegye) az eszközbe helyezve az eredeti „gazdatest” processzorától függetlenül tud működni, mivel minden szükséges számítási algoritmust és elektronikai komponenst tartalmaz, vagyis ún. System-on-Chip integrált áramkörös rendszer. Tartalmaz beépített mikrokontrollert, memóriát és transzduktort (elektroakusztikus átalakító). A működési elve ugyan nem újdonság, más szenzoroknál is használják, de határozottan ez lesz a jövő tendenciája. A chipből induló ultrahang hullámok szonár módjára folyamatosan pásztázzák a felületet, és érzékelik a legapróbb mozgást is. Az érintésünk ütközik a hanghullámokkal és a rendszer a másodperc tört része alatt kiszámolja az ujjunk pontos helyzetét, a nyomás erősségét, különbséget tud tenni az eltérő érintéstípusok között, megnyitva az utat a multifunkciós gesztikuláció irányába. Bármilyen, hagyományosan nem elektronikus eszközökhöz használt anyagon alkalmazható, beleértve a fát, kerámiát, üveget.

Az ultrahangos technikát rengeteg formában alkalmazzák különböző iparágak, egy időben még a tévétávirányítók is ezzel a módszerrel működtek. A Zenith cég mérnöke, Robert Adler fejlesztette ki még az ötvenes években a Space Commandot, a nagyon drága lézeres Flashmatic helyett, mely már az emberi fül számára nem hallható frekvencián működött, bár a történet szerint a laborban dolgozó egyik női kolléga mindig összerezzent az eszköz tesztelése során, a túl jó hallásának köszönhetően. Mivel a világban nagyjából mindenhol találkozhatunk ultrahang alapú berendezésekkel, az automata ajtókon át, a pályaudvarok hangosbeszélőig, a túlérzékeny fülűeknek ez problémát okozhat.

Az emberi hallás legjobban az ezer és ötezer hertzes tartomány között működik,

a húszezres frekvencián felül már csak a gyerekek hallanak általában, mivel az ő érzékelésük még kifinomultabb a sok évi károsító tényezőknek kitett felnőttekénél. Egy kutatás szerint a most használatos ultrahangos eszközök szabályozása még a hatvanas években készült, így most, főként azt figyelembe véve, hogy a technika mennyire terjedőben van, ideje lenne a megállapított határértékeket újrakalibrálni. Az alábbi videóval letesztelhetjük, milyen frekvenciát tud érzékelni a fülünk, de mindenképpen vigyázzunk a hangerő beállításával, nehogy pont a tesztnek köszönhetően károsodjon a hallásunk. A kutyákat és macskákat pedig küldjük ki a szobából.

Az érintőkijelzőkkel szerencsére nem merül fel ez a probléma, bár a haptikus touchscreen megoldások az eredeti negyven kHz-ről lehozzák 1-300 Hz frekvenciára a kibocsátott jelet, hogy lehessen a levegőben érzékelni és lényegében érintés nélkül irányítani az eszközöket. A Touchpoint szenzor, ha forgalomba kerül, egyelőre érintéssel működik, de lehetővé teszi, hogy a jövőben elegánsan, otromba gombok és billentyűk használata nélkül, sima felületek között élhessünk, egy koppintással bezárhassuk a kocsink ajtaját, állíthassuk a fülhallgatónk hangerejét, vagy beállíthassuk a kenyérpirítónk sütési idejét. Maghsoudnia szerint az okostelefonoktól kezdve az autókon át az IoT készülékekig mindenhol alkalmazható lesz a chip, melyet a 2020-as, hamarosan kezdődő CES-en (Consumer Electronics Show) mutatnak majd be.

(Forrás: Venturebeat, Fotó: Wikimedia Commons, Pixabay, Flickr/ebayink)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.