Befutott 2020 eddigi leglátványosabb űrfelvétele

2020 / 01 / 09 / Perei Dóra
Befutott 2020 eddigi leglátványosabb űrfelvétele
Páratlan szerencse érte a NASA negyvenéves asztronautáját, a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) ugyanis rendkívüli látványt nyújtott az északi félgömb felé tartó meteorzápor.

Koch Twitter bejegyzését a CNN osztotta meg elsőként, melyen a Quadrantidák elnevezésű meteorraj látható a világűrből. A meteorraj kifejezés az üstökösökről vagy aszteroidákról leváló apró darabkákat jelöli; valahányszor bolygónk keresztezi a törmelékek útját, a szemcsék elégnek a légkörben, az eredmény pedig egy káprázatos meteorhullás. Ez látszik a jelenlegi felvételen is, a látványt pedig a zöld színben pompázó északi fény csak tovább fokozza.

Christina H Koch on Twitter

Can you see shooting starts from space? Turns out, yes! The first meteor shower of the decade and we were lucky enough to catch it from the @Space_Station along with the northern lights. This is a composite image of a few of the #quadrantids as they blazed into the atmosphere.

Érdekesség, hogy bár a Quadrantidákat a leglátványosabb meteorrajok között tartják számon, azokat mégsem ismerik túl sokan. Ennek oka alighanem januári felbukkanásuk, ami a földi éghajlat miatt nem éppen kedvező a meteormegfigyeléshez. Pedig 2020. január negyedikén a szerencsésebbek mintegy hat órán keresztül gyönyörködhettek bennük az égbolton. A Quadrantidák további különlegessége, hogy alapvetően elég halványak, ugyanakkor nem ritka, hogy látványos tűzgömbként bukkannak fel, majd égnek el.

Ami pedig Christina Kochot illeti, ő az a rekorder női asztronauta, akiről korábban mi is beszámoltunk, és aki elviekben idén februárban visszatér a Földre. Amennyiben missziója teljes idejét kitölti, megközelítheti az amerikai Scott Kelly rekordját, aki háromszáznegyven napot töltött az ISS fedélzetén.

(Fotó: Christina Koch-Twitter)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Rakétákkal szállítaná ki a csomagokat a világ egyik legnagyobb webáruháza
Rakétákkal szállítaná ki a csomagokat a világ egyik legnagyobb webáruháza
Az Alibaba ígéretei szerint a formabontó megoldással akár egy autót is ki tudnak szállítani egy napon belül a világ bármely pontjára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.