Befutott 2020 eddigi leglátványosabb űrfelvétele

2020 / 01 / 09 / Perei Dóra
Befutott 2020 eddigi leglátványosabb űrfelvétele
Páratlan szerencse érte a NASA negyvenéves asztronautáját, a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) ugyanis rendkívüli látványt nyújtott az északi félgömb felé tartó meteorzápor.

Koch Twitter bejegyzését a CNN osztotta meg elsőként, melyen a Quadrantidák elnevezésű meteorraj látható a világűrből. A meteorraj kifejezés az üstökösökről vagy aszteroidákról leváló apró darabkákat jelöli; valahányszor bolygónk keresztezi a törmelékek útját, a szemcsék elégnek a légkörben, az eredmény pedig egy káprázatos meteorhullás. Ez látszik a jelenlegi felvételen is, a látványt pedig a zöld színben pompázó északi fény csak tovább fokozza.

Christina H Koch on Twitter

Can you see shooting starts from space? Turns out, yes! The first meteor shower of the decade and we were lucky enough to catch it from the @Space_Station along with the northern lights. This is a composite image of a few of the #quadrantids as they blazed into the atmosphere.

Érdekesség, hogy bár a Quadrantidákat a leglátványosabb meteorrajok között tartják számon, azokat mégsem ismerik túl sokan. Ennek oka alighanem januári felbukkanásuk, ami a földi éghajlat miatt nem éppen kedvező a meteormegfigyeléshez. Pedig 2020. január negyedikén a szerencsésebbek mintegy hat órán keresztül gyönyörködhettek bennük az égbolton. A Quadrantidák további különlegessége, hogy alapvetően elég halványak, ugyanakkor nem ritka, hogy látványos tűzgömbként bukkannak fel, majd égnek el.

Ami pedig Christina Kochot illeti, ő az a rekorder női asztronauta, akiről korábban mi is beszámoltunk, és aki elviekben idén februárban visszatér a Földre. Amennyiben missziója teljes idejét kitölti, megközelítheti az amerikai Scott Kelly rekordját, aki háromszáznegyven napot töltött az ISS fedélzetén.

(Fotó: Christina Koch-Twitter)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.