Bemutatták a robotot, ami elvégzi az egyik legegyhangúbb munkát az emberek helyett

2023 / 08 / 30 / Bobák Zsófia
Bemutatták a robotot, ami elvégzi az egyik legegyhangúbb munkát az emberek helyett
Apollo később az űrbe is mehet, de karrierjét raktárakban kezdi.

Az Apptronik cég egy tavaly megkötött szerződés értelmében olyan humanoid robotot fejleszt a NASA számára, amely az űrbeli küldetések alatt végez majd különféle hasznos munkákat, de a gép prototípusa első körben nem a Földtől távol, hanem sokkal hétköznapibb helyszíneken segíti az embereket, mégpedig a raktárak mélyén.

Az Apptronik vezérigazgatója, Jeff Cardenas szerint az emberi külsővel felruházott robotok elsődleges funkciója, hogy utat nyissanak egy régi elképzelés megvalósítása felé - lehetővé tegyék az emberek számára a jóval kevesebb munkával járó életet azáltal, hogy átveszik a legunalmasabb, legkevesebb kreativitást igénylő feladatokat humán társaiktól, akiknek így jóval több ideje marad a magasabb szintű szellemi elfoglaltságokra. Az úgynevezett univerzális robotok számtalan ilyen repetitív feladatot oldhatnak meg az emberek helyett fáradság és fásultság nélkül, de a biztos és megfelelően gyors mozgás kivitelezése a két lábú humanoidok esetében nehezen legyőzhető akadályt jelent. Az Apptronik egyike azoknak a cégeknek, akik ennek ellenére az emberszerű formában látják a robotok jövőjét és a humanoidoknak az emberiség leendő segítőtársainak szerepét szánják.

A könnyebben elvégezhető tevékenységek között az egyik legnépszerűbb területet a humanoidokat gyártó cégek körében a rakodási munkák képviselik, amelyek kivitelezése a kevésbé finom mozdulatokra képes gépekkel is megoldható. Az Apptronik most bemutatott Apollo robotja is ennek megfelelően raktárakban kezdi karrierjét, ahol dobozok pakolása lesz a fő feladata. A nagyjából emberi paraméterekkel rendelkező, 172 centiméter magas és 72,5 kilogrammos gép maximális teherbírása 25 kilogramm, egy feltöltéssel 4 óra munkára képes egyhuzamban és a rakodás mellett gépek ellenőrzését és az árufeltöltést is rá lehet majd bízni. A gyártócég szerint a humanoid alkalmas lesz rá, hogy olyan munkaköröket töltsön be, amelyeknél a munkaerőhiány problémát jelent és olyan feladatokat végezzen, amiket az emberek nem szeretnek elvállalni, ezzel növelheti a dolgozói elégedettség szintjét.

A robotból egyelőre csak néhány példány készült el, amelyeket való életbeli körülmények között tesztelnek, később szélesítik a működési körüket és akár építési munkákra vagy idősek gondozására is alkalmazhatják őket. A gépek kereskedelmi forgalomban jövőre jelennek meg, az árukat pedig a cég viszonylag alacsonyan szeretné tartani: Cardenas szerint az 50 000 dollár (17,5 millió forint) alatti ár elérése a cél, de a humanoidok akár az autóknál is olcsóbbak lehetnek a jövőben.

(Fotó: Apptronik)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
A negyedévente megjelenő utazási és életmódmagazin, a Roadster, a Samsunggal együttműködve izgalmas kalandra vállalkozott. A kiadó Player Media Group csapata meginvitálta a dél-koreai gyártóóriást egy technológiai kihívásra, melyben arra a kérdésre keresték a választ, hogy napjaink mobiltelefonjai vajon professzionális fényképezőgépekként is megállják-e a helyüket.
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Önállóan mozgó és tájékozódó, alakváltó robotokat készítettek a kutatók a nyilvános helyek zajszűrésére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.