Beperelték a lekövethetetlen, otthon összerakható fegyvereket áruló webshopot

2021 / 02 / 21 / Pőcze Balázs
Beperelték a lekövethetetlen, otthon összerakható fegyvereket áruló webshopot
Los Angeles város pert indított a Polymer80 nevű cég ellen, akik a vád szerint elárasztották Amerikát percek alatt összeszerelhető fegyverekkel - amiken semmilyen azonosító nem szerepel.

A vádirat szerint az Egyesült Államokban 2019-ben 1475 "szellemfegyvert" foglaltak le, és ebből 1278-at a Polymer80 gyártott - írja a Gizmodo. Tavaly egyedül Los Angelesben legalább tizenhétszer hajtottak végre vagy kíséreltek meg gyilkosságot ilyen eszközökkel. A cég jelenleg is működő weboldalán az szerepel, hogy "innovatív fegyvereket és alkatrészeket" terveznek és gyártanak, amelyekkel a vásárlóik

"részt vehetnek az összeszerelés folyamatában és élnek a fegyverviselés jogával", ami "szórakoztató tanuláshoz és nagyobb büszkeséghez" vezet.

A Polymer80 több mint ötvenezer csomagot küldött szét az USÁ-ban, nem egyet elítélt bűnözőknek; ebből ezerötszáz "megveszed, összerakod, lősz" készlet volt. Az engedélyük arra vonatkozott, hogy össze nem szerelt tokokat árusítsanak, utóbbi termékükkel viszont az illetékes hatóság szerint valójában fegyvereket postáztak ki a vásárlóiknak - amit a törvények szerint nem tehetnek meg. A Polymer80 termékei és üzleti modellje európai szemmel még úgy is ijesztőek, hogy Amerikán kívülre nem szállítanak, és a céget legalább meg lehet találni és perbe lehet fogni.

A 3D-nyomtatott fegyverekkel viszont még nehezebb a helyzet.

A Slate cikke szerint tavaly márciusban osztották meg először online az FGC-9 nevű félautomata, otthon elkészíthető fegyver terveit. A név beszédes: az FGC a "fuck gun control" rövidítése; a tervező célja az volt, hogy egyetlen olyan alkatrészre se legyen hozzá szükség, amelyet az európai törvények tiltanak vagy szabályoznak. Az online közösségekben egy nagyjából százezer forintos nyomtatót ajánlanak hozzá, és újabb hetvenezer forint kell ahhoz, hogy a nem nyomtatható, viszont barkácsüzletekben beszerezhető kellékekhez hozzájusson, aki ilyet akar építeni. Az egész művelet tapasztaltaknak egy hetükbe kerül, de a Slate szerint bárki építhet magának egy FGC-9-et néhány hét alatt. Ez ugyan illegális az EU-ban, de a hatóságok már 2013-ban aggódtak az otthon elkészíthető fegyverek miatt. Valószínűleg most sem nyugodtabbak.

(Fotó: Timothy Dykes/Unsplash, Polymer80)

További cikkek a témában:

Az amerikai hadseregnek van egy fegyvere, amitől úgy érzed, mintha lángolna a bőröd A “fájdalomsugár” állítólag a világ leghatásosabb tömegoszlató fegyvere, de hivatalosan soha nem használták élesben.

A robottankok már itt vannak, de önállóan még nem gyilkolhatnak Az észt Milrem Robotics a napokban mutatta be a Type X nevű harckocsiját, ami új szintet képvisel az ember nélküli fegyverek sorában.

Csapatokban támadó kamikáze drónokat tesztel Kína A drónok rajokban repülnek, és távirányítással semmisítik meg a célpontot.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
Daniel Ek vezérigazgató tegnap jelentette be a leépítéseket, amelyek várhatóan mintegy 1500 embert érintenek a vállalatnál.
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
Egyre több olyan cég áll elő emberszerű robotokkal, amelyek fő profilját hagyományosan nem a humanoidok tervezése jelenti.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.