Beperelték a lekövethetetlen, otthon összerakható fegyvereket áruló webshopot

2021 / 02 / 21 / Pőcze Balázs
Beperelték a lekövethetetlen, otthon összerakható fegyvereket áruló webshopot
Los Angeles város pert indított a Polymer80 nevű cég ellen, akik a vád szerint elárasztották Amerikát percek alatt összeszerelhető fegyverekkel - amiken semmilyen azonosító nem szerepel.

A vádirat szerint az Egyesült Államokban 2019-ben 1475 "szellemfegyvert" foglaltak le, és ebből 1278-at a Polymer80 gyártott - írja a Gizmodo. Tavaly egyedül Los Angelesben legalább tizenhétszer hajtottak végre vagy kíséreltek meg gyilkosságot ilyen eszközökkel. A cég jelenleg is működő weboldalán az szerepel, hogy "innovatív fegyvereket és alkatrészeket" terveznek és gyártanak, amelyekkel a vásárlóik

"részt vehetnek az összeszerelés folyamatában és élnek a fegyverviselés jogával", ami "szórakoztató tanuláshoz és nagyobb büszkeséghez" vezet.

A Polymer80 több mint ötvenezer csomagot küldött szét az USÁ-ban, nem egyet elítélt bűnözőknek; ebből ezerötszáz "megveszed, összerakod, lősz" készlet volt. Az engedélyük arra vonatkozott, hogy össze nem szerelt tokokat árusítsanak, utóbbi termékükkel viszont az illetékes hatóság szerint valójában fegyvereket postáztak ki a vásárlóiknak - amit a törvények szerint nem tehetnek meg. A Polymer80 termékei és üzleti modellje európai szemmel még úgy is ijesztőek, hogy Amerikán kívülre nem szállítanak, és a céget legalább meg lehet találni és perbe lehet fogni.

A 3D-nyomtatott fegyverekkel viszont még nehezebb a helyzet.

A Slate cikke szerint tavaly márciusban osztották meg először online az FGC-9 nevű félautomata, otthon elkészíthető fegyver terveit. A név beszédes: az FGC a "fuck gun control" rövidítése; a tervező célja az volt, hogy egyetlen olyan alkatrészre se legyen hozzá szükség, amelyet az európai törvények tiltanak vagy szabályoznak. Az online közösségekben egy nagyjából százezer forintos nyomtatót ajánlanak hozzá, és újabb hetvenezer forint kell ahhoz, hogy a nem nyomtatható, viszont barkácsüzletekben beszerezhető kellékekhez hozzájusson, aki ilyet akar építeni. Az egész művelet tapasztaltaknak egy hetükbe kerül, de a Slate szerint bárki építhet magának egy FGC-9-et néhány hét alatt. Ez ugyan illegális az EU-ban, de a hatóságok már 2013-ban aggódtak az otthon elkészíthető fegyverek miatt. Valószínűleg most sem nyugodtabbak.

(Fotó: Timothy Dykes/Unsplash, Polymer80)

További cikkek a témában:

Az amerikai hadseregnek van egy fegyvere, amitől úgy érzed, mintha lángolna a bőröd A “fájdalomsugár” állítólag a világ leghatásosabb tömegoszlató fegyvere, de hivatalosan soha nem használták élesben.

A robottankok már itt vannak, de önállóan még nem gyilkolhatnak Az észt Milrem Robotics a napokban mutatta be a Type X nevű harckocsiját, ami új szintet képvisel az ember nélküli fegyverek sorában.

Csapatokban támadó kamikáze drónokat tesztel Kína A drónok rajokban repülnek, és távirányítással semmisítik meg a célpontot.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.