Bepillantás a kínai illegális szervkereskedelem világába

2020 / 11 / 27 / Felkai Ádám
Bepillantás a kínai illegális szervkereskedelem világába
Hat embert, köztük több orvost is letartóztattak Kínában, mert illegálisan emeltek ki szerveket balesetek áldozataiból. Ezzel némi rápillantás nyílt egy sötét, de jól jövedelmező üzletágra az ázsiai országban.

A bűnhálózat sikereresen csapta be az áldozatok családjait, akik azt hitték, hogy hivatalos úton ajánlották fel elhunyt szeretteik szerveit. A csoport 2017 és 2018 között 11 balesetben elhunyt áldozatból operált ki májat és vesét egy Anhuj tartományban működő kórházban – számol be róla a helyi média nyomán a BBC.

A transzplantációra felajánlott szerv egyébként „hiánycikk” az ázsiai országban, aminek két oka van. Egyrészt 2015-ben Kína leállította azt a sokat és széles körben kritizált eljárást, hogy erre a célra a kivégzett rabok szerveit használják fel. Azóta tehát átültethető szerv (legális módon) kizárólag felajánlásból érkezhet. Ugyanakkor arányosan elég kevés donorról beszélhetünk az országban, ahol egymillió főre 4,4 felajánlás jut, míg például Spanyolországban 49 felajánlás történik egymillió lakosra vetítve.

Mindeközben az országban körülbelül 300 000 embernek van szüksége átültethető szervekre, ami törvényszerűen járt a feketepiac megjelenésével. A BBC 2015-ben írt egy 21 éves férfiról, aki 7000 dollárért adta el az egyik veséjét, hogy a szerencsejáték tartozását kifizethesse. A férfi online talált rá a kereskedőkre, akik egy városon kívüli farmon, egy műtővé alakított helyiségben hajtották végre a beavatkozást. (Azt ugyanakkor a BBC is hozzáteszi, hogy a nekik nyilatkozó férfi állításának valóságtartalmát nem tudták leellenőrizni.)

A mostani eset ennyire nem krimibe illő, hiszen legalább nem élő áldozatokról van szó. A most letartoztatott bandában négyen magas rangú orvosok, és többen közülük transzplantációs klinikán dolgoztak. A páciensek (jellemzően autóbalesetek áldozatai vagy menthetetlen agykárosodást szenvedett betegek) hozzátartozóit az egyik tartományi kórház intenzív osztályának az osztályvezető főorvosa cserkészte be. A családtagok ki is töltöttek egy valódinak látszó, de hamis beleegyező nyilatkozatot. Ezt követően az elhunytat kitolták éjszaka a kórházból, majd egy mentőautónak álcázott, átalakított teherautóban az orvosok eltávolították a szükséges szerveket. A szervet ezután magánszemélyeknek adták el, vagy olyan kórházaknak, ahol akadtak orvosok, akik részt vettek ezekben a bűncselekményekben.

A társaság akkor bukott le, amikor az egyik áldozat fiának feltűnt, hogy valami nincs rendben a beleegyezési nyilatkozattal. Mikor az intenzíves vezetőfőorvost szembesítette ezzel a ténnyel, az rögtön nagyobb összeget ajánlott fel neki a hallgatásáért cserébe. Az elhunyt fia a pénzt nem fogadta el, hanem értesítette a hatóságokat. A szervkereskedőket júliusban el is ítélték.

(Címlapkép/nyitókép: Flickr/kirk's)

További cikkek a Rakétán:

Minden, amit a fejátültetésről tudni érdemes Egy ellentmondásos megítélésű olasz orvos nemrég közzétette, hogy elvégezték a világ első emberi fejátültetését egy holttesten. (A cikkben műtétek során készült videók is találhatóak, melyek egyesek számára felkavaróak lehetnek!)

Orvosi felvételek százmilliói keringenek szabadon az interneten Bárki hozzáférhet a rengeteg CT, MR és hasonló felvételhez. Mi a helyzet Magyarországon?

Visszavonják a hálapénz miatt elítélt veszprémi nőgyógyász dicséretét Mintha jojózna az elmúlt időszakban Magyarországon a hálapénz megítélése. Múlt héten letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy sebészfőorvost, aki még több hálapénzt kért volna a betegeitől, egy nőgyógyászt viszont, akit életmentő műtétekért kért hálapénzek miatt jogerősen elítéltek, az idei Semmelweis-napon orvosigazgatói dicséretben részesítettek.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Amikor Nobel-díjat ért, hogy maláriával gyógyították a szifiliszt
Amikor Nobel-díjat ért, hogy maláriával gyógyították a szifiliszt
Az antibiotikum megjelenése előtt a szifilisz kezelése nem volt egyszerű – jött tehát az ötlet, hogy a malária által kiváltott láz segíthet a betegeknek. Mivel a dolog az esetek egy részében bevált, az eljárás kifejlesztése 1927-ben ért egy Nobelt.
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Az eltűnését követően 16 nappal teljesen mumifikáltan találtak rá a bolgár férfira
Egy bulgáriai férfi rejtélyes módon mumifikálódott mindössze 16 nap alatt, ami teljesen ellentétben áll a természetes mumifikációhoz szükséges szokásos feltételekkel. A szakértők sem értik, mi történhetett.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.