Beszélgetőtárs helyett valódi asszisztens lehet a ChatGPT-re épülő Auto-GPT

2023 / 04 / 24 / Pőcze Balázs
Beszélgetőtárs helyett valódi asszisztens lehet a ChatGPT-re épülő Auto-GPT
Az elmúlt időszakban megszokhattuk, hogy a generatív, azaz szöveget, képet előállító mesterséges intelligenciák hosszabb-rövidebb "beszélgetések" során, lépésről lépésre teszik meg, amit kérünk azoktól. A nemrég megjelent Auto-GPT azonban változást hozhat ezen a téren.

Amikor néhány hete arról számoltunk be a Rakétán, hogy egy férfi vállalkozást indított a ChatGPT nevű mesterséges intelligencia (MI) segítségével, a vállalkozó és a rendszer közti interakciókat alapvetően párbeszéd formájában, kérdés-válasz párokban tudtuk elképzelni. Jackson Greathouse Fall folyamatosan kérdezett a szoftvertől, ami lépésről lépésre irányította a férfit egészen addig, amíg létre nem hoztak egy primitív, de egy kevés pénzt így is termelő weboldalt. A Lifehackeren olvasható cikk szerint azonban lehetséges, hogy a jövőben csak alaposan el kell magyaráznunk az MI-knek, hogy mi a feladatuk, és már hagyhatjuk is dolgozni azokat.

"Végezz kutatást a különböző, a piacon elérhető fejhallgatók között. Válaszd ki a legjobb ötöt, a pro és a kontra érvekkel együtt. Keresd meg az árukat és mentsd el az elemzést. Ha végeztél, állj le." - Egy Twitter-felhasználó ezt az utasítást adta az Auto-GPT nevű rendszernek, és az gond nélkül, önállóan teljesítette a kérését. A szoftver ugyanis képes aktuális információkért az internetre csatlakozni, amire a ChatGPT ingyenes verziói nem alkalmasak, emellett ki tud alakítani rövid- és hosszútávú memóriát, illetve a ChatGPT, valamint az újabb modell, a GPT-4 segítségével generál szöveget, illetve foglal össze tanulságokat. A végeredmény egy szépen rendszerezett lista lett, ami persze nem veszi figyelembe, hogy mennyi a pénzünk, milyen fülhallgatót tartunk kényelmesnek, vagy mit gondolunk szépnek, hiszen ezeket nem árultuk el, de abban egészen biztosan segít, hogy merre érdemes elkezdenünk a keresgélést.

Nem nehéz elképzelni, hogy a következő olvasmányunkról, egy nyári úti célról vagy épp a hétvégi programokról a jövőben egy ilyen rendszert kérdezünk meg, hogy ne a nulláról kezdjük a tájékozódást - mindezt a több szoftver összehangolásának köszönhetően egyetlen, részletes utasítás segítségével.

A cikk kiemeli, hogy akad kutató, aki szerint az Auto-GPT még nem több egy izgalmas kísérletnél, és a valóban sikeres kutatásai mellett sok valószínűleg kevésbé sül el ilyen jól. Ugyanakkor a program arra biztosan jó, hogy miközben épp kezdjük megszokni, hogy milyen érdekes, hasznos, helyenként persze használhatatlan válaszokat kaphatunk egy generatív MI-től, már azt is látjuk, hogy a jövőben mire lehetnek képesek az ilyen rendszerek.

(Borítókép: Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.