Bezos beszállhat az örök fiatalság bizniszbe, Musk viccesen beszólt neki

2021 / 09 / 09 / Felkai Ádám
Bezos beszállhat az örök fiatalság bizniszbe, Musk viccesen beszólt neki
A milliárdosok között nagy a torzsalkodás, és a dolog apropóját ezúttal egy friss vállalat adja, amely nagyon komolyan veszi, hogy visszafiatalítja az embert.

Yuri Milner érdekes figura. Az orosz származású milliárdos a Facebookon és a Mail.ru-n kereste káprázatos vagyonát, és több izgalmas tudományos projektet is támogat. Milner áll például a 100 millió dolláros Breakthrough Listen projekt mögött, amely idegen civilizációk nyomait keresi rádióteleszkópokkal – amiről a lenti cikkünkben részletesen írtunk mi is:

Akár idegen civilizációra is utalhat a Proxima Centauriból érkező rádiójel A jel sok tekintetben vall arra, hogy mesterségesen, technológiai úton gerjesztették, és bár akadhat más magyarázat is, az 1977-es WOW-jel óta ez utalhat a leginkább egy idegen civilizáció tevékenységére.

Milner egy kisebb projektje idén azonban jócskán kinőtte magát, és egy olyan cég megalapításához vezetett, amely a visszafiatalodás receptjét keresi a molekuláris biológia segítségével. És hogy miért beszélünk Milnerről, egy Jeff Bezosról írt kapcsán? Azért, mert a vállalkozás annyira komolynak tűnik, hogy a szóbeszédek szerint több tech-milliárdossal karöltve Bezos is a cég befektetőinek sorát erősíti. Milner cége az Altos Labs biológiai újraprogramozás útján újítaná meg a sejteket, amely technológiát a tudósok szerint a teljes állati szervezetre is ki lehetne terjeszteni, ami végső soron az emberi élet meghosszabbítását tenné lehetővé – számol be az alapokról a vállalatról írt nagyobb lélegzetvételű cikkében az MIT Technology Review.

Az örökifjúság olyan hívószó, amely financiálisan is megvetette lábát a Szilícium-völgy nagyágyúi körében, és sorra sarjadtak elő az ebben utazó startupok: Life Biosciences, Turn Biotechnologies, AgeX Therapeutics, valamint a brit Shift Bioscience. Maga Bezos is befektetett már korábban egy hasonló cégbe, a Unity Biotechnology-ba. Sőt a Google társalapítója, Larry Page is létrehozott egy ilyen vállalatot még 2013-ban Calico Labs néven. Ami ezekben a cégekben még közös a kutatási területen kívül, hogy rendkívül kevés eredményt értek el, bármiféle technológia klinikai teszteléséig pedig egyik sem jutott el.

Az Altos Labs nagy ambiciókkal és meg nagyobb költségvetéssel indul, és ez utóbbinak köszönhetően az USA-ban és az Egyesült Királyságban bejegyzett vállalat álomfizetésekkel csábít magához vezető egyetemi kutatókat: a fáma havi egymillió dolláros vagy még ennél is magasabb bérezésről szól, az egyik kutató például úgy nyilatkozott, hogy tízszer annyit keres itt, mint korábban. A csapatot erősítik például olyan nevek, mint Steve Horvath, aki az életkor rendkívül pontos mérésére alkalmas biológiai órát fejlesztette ki, míg a Nobel-díjas Jamanaka Sinja pedig az egyik vezető tudós lesz (bérezés nélkül), és egyben ő lesz az elnöke a cég tudományos tanácsadó testületének. Jamanaka az őssejtkutatásban ért el áttörést, amikor is az úgynevezett transzkripciós faktorok segítségével differenciálódott sejteket kapcsolt vissza őssejt-állapotba. 2016-ban a transzkripciós faktorokra épülő eljárást egy labor élő egereken is kipróbálta, és ezzel – bizonyos jelek alapján – sikerült az állatot visszafiatalítani.

Ugyanakkor ez a technológia egyelőre nem az örök élet elixírje, hiszen a kísérleti egerek egy részénél embrionális tumorok jelentek meg. Jamanaka mindezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy még elég sok az elhárítandó akadály, de a technológia hatalmas potenciált rejt. És épp ez a potenciál jelenti a kulcsot – ugyan mind Milner, mind Bezos az ötvenes éveinek végét tapossa, és ezért érthetően izgathatja őket egy ilyen eljárás, maga a technológia, ha egyszer működik, iszonyatos pénzeket fialó biznisszé nőheti ki magát. Miként az egyik szakértő fogalmazott: jelenleg ez egy hatalmas szerencsejáték, vagyis ha a technológia felhasználható lesz az emberi terápiában, az a szabadalmat birtoklónak többet ér majd, mint egy aranybánya.

És bár valóban rengeteg az akadály, és nem kevés az elvetélt próbálkozások száma sem, a biológiai újraprogramozás sikere mellé is be lehet húzni egy masszív érvet: a módszer nem csak megismételhető, de – bizonyos szempontból – valószínűleg ez a világon a legtöbbször sikeresen megismételt "tudományos kísérlet", hiszen az állatok reprodukciója is erre épül, tehát az a folyamat, hogy a differenciálódott petesejt a megtermékenyülése után embrióvá válik, és ekkor jelennek meg az embrionális őssejtek is -- a folyamat vége pedig egy teljesen fiatal szervezett: egy újszülött csecsemő.

Az MIT Technology Review egyébként az értesülés kapcsán megkereste Bezos befektetési irodáját, a Bezos Expeditions-t, de ők nem kommentálták a hírt.

Akad viszont egy másik milliárdos, akinek a leírtak túlságosan is magas labdát jelentettek, és képtelen volt azt nem lecsapni a közösségi média egyik leggyilkosabb arénájában, a Twitteren. Nyilván nem nehéz kitalálni, hogy Elon Muskról van szó. Musk és Bezos csörtéi egyre magasabb fordulatszámon pörögnek, mióta az előbbi cége, a SpaceX nyerte el a NASA holdkomp-fejlesztési projektjét Bezos cége elől – akit érdekel a jogi csetepaté, az az alábbi, a legutóbbi fejleményről írt cikkünkbők tájékozódhat. A lényeg röviden annyi, hogy Bezos az elbukott projekt miatt már panasszal is élt, majd nyílt levelet fogalmazott az űrhivatal vezetőjének, legutóbb pedig a bíróságra ment.

Jeff Bezos cége beperli a NASA-t a holdkomp miatt A Blue Origin abban reménykedett, hogy a SpaceX mellett ők is kapnak megbízást az amerikai űrügynökségtől az Artemis-program leszállóegységének az elkészítésére, de nem így lett, így most az Amerikai Szövetségi Törvényszéken támadják meg a döntést.

Ennyi pereskedés után pedig Musk annyival reagálta le a hírt Bezos legújabb befektetéséről, hogy ha az örök fiatalság végül mégsem működne, akkor az Amazon alapítója legfeljebb majd beperli a halált.

További cikkek a témában:

Egy új kutatás szerint nem lehet megállítani az öregedést Az öregedésgátlás (közkedvelt nevén antiaging) napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő kutatási területe, iparága, és bár az emberi életkor alaposan kitolódott az elmúlt évtizedekhez viszonyítva, egy friss tanulmány szerint az öregedés és az elmúlás továbbra is holtbiztos.

Lehet, hogy az örök fiatalság forrása nem csak legendákban létezik - a vérplazma kutatások nem várt eredményre vezettek Az ifjú élőlények vére megfiatalitja az idősebbeket a kutatások szerint, és a kétezres évek elején levezényelt egérkísérletek reménykeltő felfedezésekhez vezettek. Vajon a fiatalok vérplazmájának transzfúziója vagy a vér felhígítása lesz a befutó módszer az emberiség álmának beteljesítésében?

Az embriók visszafordíthatják az öregedést A kutatók feltárták azokat a mechanizmusokat, melyek lehetővé teszik az embriók számára az öregedés biológiai folyamatának megfordítását, fiatalabbá téve őket annál a megtermékenyített petesejtnél is, melyből kifejlődtek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
A férfi két évvel ezelőtt kezdte el az emberi arcokat szörnypofáknak látni – mindennek hátterében egy bizarr betegség áll.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.