Biden amerikai elnök 72 pontos utasítás-, és ajánláscsomaggal ment neki a bigtech vállalatoknak

2021 / 07 / 10 / Justin Viktor
Biden amerikai elnök 72 pontos utasítás-, és ajánláscsomaggal ment neki a bigtech vállalatoknak
Joe Biden elhatározta hogy visszavezeti a szabad versenyt az USA technológiai piacának kapitalizmusába, melyet a Szilícium-völgyi technológiai nagyvállalatok a megítélése szerint egyre közelebb tolnak a monopolpiaci helyzethez, és mára minimum egyfajta oligopóliumot teremtettek.

Biden 72 pontja

Biden pénteken egy 72 pontból álló konkrét intézkedéseket és ajánlásokat is tartalmazó átfogó végrehajtási utasítást írt alá az amerikai gazdaság versenyképességének előmozdítása érdekében. Az intézkedések értelmében tíz különböző szövetségi ügynökség léphet majd fel - és automatikusan fel is kell majd lépnie - a versenykorlátozó, monopolisztikus törekvések ellen. 

Az intézkedés főképp a Big Tech és az internet szolgáltatók által alkalmazott kifogásolható gyakorlatokat érinti, és a nyomában tilalmassá válnak majd az olyan versenykorlátozó megállapodások, melyek a Fehér Ház szerint akadályozzák a gazdasági mobilitást.

"Ma hamarosan aláírom a végrehajtási utasítást, ami elősegíti a versenyt az árak alacsonyabbá tétele, a bérek emelése és egy mindenki számára megfelelő gazdaság felé tett újabb kritikus lépés megtétele érdekében. Az amerikai kapitalizmus szíve egy egyszerű ötlet: nyílt és tisztességes verseny. Ez azt jelenti, hogy ha a cégei nyerni akarnak az üzleti versenyben, akkor neki kell állniuk és javítaniuk kell azon, amit csinálnak" - mondta péntek délelőtt Biden a Fehér Házban.

"Hadd fogalmazzam meg ezt most nagyon egyértelműen: A kapitalizmus verseny nélkül nem kapitalizmus. Csak kizsákmányolás" - mondta Biden.

Rossz kompromisszumok

"Az egészséges verseny nélkül a nagy játékosok úgy, és azon változtathatnak amin csak akarnak, annyit kérnek érte amennyit nem szégyellnek, és úgy bánhatnak bárkivel, ahogy csak akarnak. Ez túl sok amerikai számára jelenti azt, hogy rossz kompromisszumokba kell belemenniük az olyan dolgokért, melyek szükségesek az élethez. Tudjuk, hogy itt van ez a probléma, egy nagy probléma. Ugyanakkor ez hihetetlen lehetőség is" - tette hozzá Biden.

Történelmi jelentőségű lépésként Biden felülírta a Donald Trump által az internetsemlegességet megszüntető rendelkezést,

felszólítva az FCC-t, hogy állítsa vissza az ügynökség hálózatsemlegességi szabályait a szélessávú internetszolgáltatók vonatkozásában, melyek újfent megtiltják majd a számukra a weboldalak szelektív blokkolását, lassítását vagy felgyorsítását.

Az Amazon, az Apple, a Google és a Facebook vállalatok által fémjelzett nagy technológiai vállalatok erősebb szabályozását egy olyan, a közigazgatás egészére kiterjedő direktíva hozhatja közelebb, mely a cégösszeolvadások (köztük a már lezajlott egyesülésekkel) fokozottabb felülvizsgálatára szólít fel. Ez a jövőben megnehezítheti az úgynevezett gyilkos felvásárlásokat, amit a Facebook az Instagram vagy a WhatsApp megszerzésénél alkalmazott.

Arányosabb gazdaságszerkezet

"Vissza kell térnünk egy alulról felfelé és középen növekedő gazdasághoz. A végrehajtási utasítás, amelyet hamarosan alá fogok írni, a szövetségi kormányt a monopóliumellenes törvények teljes és agresszív végrehajtására kötelezi. Nincs több tolerancia a monopóliumok által elkövetett visszaélésekkel szemben, nincs többé rossz összeolvadás, amely tömeges elbocsátásokhoz, magasabb árakhoz, kevesebb lehetőséghez vezet a munkavállalók és a fogyasztók számára egyaránt" - mondta Biden délelőtt.

Biden rendelete az adatgyűjtést, és az online piactereken folyó tisztességtelen versenyt is szabályozza. Szerepel benne a "javításhoz való jog" is, mely megtiltaná a technológiai gyártóknak, a független szervizek perbe fogását, vagy a fogyasztók megakadályozását saját eszközeik megjavításában. 

"A tisztességes verseny tette Amerikát a történelem leggazdagabb, leginnovatívabb nemzetévé. Ezért jönnek ide az emberek, hogy kitaláljanak dolgokat és új vállalkozásokat alapítsanak. A Kínával és a XXI. század más nemzeteivel folytatott versenyben mutassuk meg, hogy az amerikai demokrácia és az amerikai nép valóban képes bárkit lehagyni, mert tudom, hogy ha csak minimális esélyt kap rá, az amerikai nép soha, de soha nem hagyja cserben az országát" - summázta a minden bizonnyal még sok vitát kiváltó rendeletcsomagot Biden.

(Forrás: TheWhiteHouse, CNBC, Reuters Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

https://raketa.hu/itt-az-uj-facebook-botrany-manipulativ-kormanyok-es-egy-direkt-nekik-szant-res-a-rendszerben

Egy Facebook moderátor hivatalos vallomása szenvedéséről az ír parlamenti bizottság előtt A moderátor egy ír parlamenti bizottságának számolt be arról, hogy akár napi nyolc órában kell a nyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat nézniük, és ennek komoly pszichés terheit elviselniük.

A szerzői jog EU-s reformja nyomán tényleg vége a szabad internetnek? Heves viták után változott a szerzői jog az EU-ban, 2021 június 1-én, módosult a magyar szerzői jogi törvény is, a tét a szabad internet fennmaradása, a mémek, és még annyi minden más volt, ami nélkül kevésbé lenne vidám hely a világháló.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.