Egy Facebook moderátor hivatalos vallomása szenvedéséről az ír parlamenti bizottság előtt

2021 / 06 / 29 / Justin Viktor
Egy Facebook moderátor hivatalos vallomása szenvedéséről az ír parlamenti bizottság előtt
A moderátor egy ír parlamenti bizottságának számolt be arról, hogy akár napi nyolc órában kell a nyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat nézniük, és ennek komoly pszichés terheit elviselniük.

Erőszak, gyermekbántalmazás, öngyilkosság

A vallomást tevő 26 éves Isabella Plunkett már két esztendeje dolgozik Facebook tartalom-moderátorként a Covalen nevű cégnél, mely a Facebook egyik legnagyobb írországi parterne. A napi munkája során felül kell vizsgálnia az olyan posztokat, melyek erőszakkal, kizsákmányolással, szélsőségekkel, gyermekekkel kapcsolatos visszaélésekkel, bántalmazással és öngyilkossággal kapcsolatosak. A munka közben tapasztaltakról ráadásul senkivel sem beszélhet egy szigorú titoktartási megállapodás (NDA) miatt, amelyet a szerződésével együtt írt alá.

A fiatal nő a BBC-nek elmondta: "Kiálltam, hogy elmondjam a történetemet, de valójában azt sem tudom feltétlenül eldönteni, hogy mit szabad jogosan elmondanom és mit nem. Mindig egyértelmű volt, hogy nem beszélhetünk a munkánkról, nem beszélhetünk a munkánkról a barátoknak, a családnak. Ez mindenképpen titoktartó munkahelynek számít. Két évig végeztem ezt a munkát, és nem hiszem, hogy sokkal tovább tudnám végezni, mert a mentális megterhelés már kikezdte az egészségemet." 

Facebook: Nincs itt semmi látnivaló

A Facebook válasza szerint 24 órás támogatást nyújtanak az alkalmazottaknak, és a titoktartási nyilatkozatok is szokásos gyakorlatnak számítanak, valamint és a moderátorok a munkájuk bármely aspektusát megvitathatják a vállalat orvosaival és tanácsadóival. 

Isabella a napi munkája során akár százszor is találkozhatott a videók, képek vagy szöveges bejegyzések formájában megjelenő felkavaró tartalommal.

"Ez nem olyan, mint egy normális munka, ahol elmehetsz dolgozni, hazamehetsz, és megfeledkezhetsz róla, a látott dolgok beleégnek az elmédbe. Minden nap rémálom volt, a nyújtott támogatás pedig elégtelen."

- mondta el Isabella, aki nem dolgozhatott otthonról a Facebook által közvetlenül alkalmazott, ugyanilyen munkát végző  munkavállalókkal szemben.  A vállalat által hivatkozott támogatást wellness coachok adták, nem pedig képesített pszichiáterek, a moderátorokkal ráadásul szerződésben fogadtatták el, hogy poszttraumatikus stressz-szindrómájuk (PTSD) lehet a munkától.

„Találkoztam a wellness csapattal, de nem éreztem úgy, hogy megkaptam a szükséges támogatást. Nem mondhatom, hogy megkönnyebbülten távoztam a munkából, vagy tudtam, hogy hazamehetek és jól alhatok - ez nem volt lehetséges. Hazavittem a dolgot. Ültem otthon, néztem a tévét és folyton beugrott valamelyik igazán szörnyű, kendőzetlen borzalom, amit láttam."- tette hozzá a moderátor.

Izabellának szerződése szerint heti 1,5 óra "wellness" idő járt a coachokkal beszélni vagy sétálni. "Ez nem volt elég. Álmomban most is látom a munkámban megtekintett tartalmakat. Emlékszem rá, újra átélem és borzalmas. Soha nem tudhatod, mi fog következni, (a megtekintett tartalomban) és végig kell nézned, mert előfordulhat, hogy valahol szabályt sért."

Vitatott fejlesztések 

A Facebook szóvivője szerint: "Mindenki, aki a Facebookon megjelenő tartalmakat ellenőrzi, mélyreható képzési programon megy keresztül a Facebook közösségi normáiról, és hozzáférése van pszichológiai támogatáshoz, hogy jólétét biztosítsa. Elkötelezettek vagyunk, hogy partnereinkkel együttműködve támogatást nyújtsunk tartalomellenőreinknek, mivel elismerjük, hogy bizonyos típusú tartalmak felülvizsgálata néha nehéz lehet. Műszaki megoldásokat is alkalmazunk annak érdekében, hogy a lehető legjobban korlátozzuk a potenciálisan felkavaró anyagoknak való kitettségüket. Ez egy fontos kérdés, és elkötelezettek vagyunk ennek érdekében."

A "műszaki megoldások" a Facebooknál gépi tanulási algoritmusokat jelent melyet a vállalat állításai szerint emberi moderátorok munkájával kombinálva alkalmaznak a tartalom felülvizsgálatához,

Isabella szerint azonban ez csupán egy Facebook "fantázia", mivel ezek a rendszerek "még a színpad közelében sincsenek".

(Forrás: BBC Kép: Unsplash, Pixabay)

Ez is érdekelhet:

A Facebook megkérdez majd saját hírfolyamunkról, több kontrollt kaphatunk Facebook hírfolyamunk kezelése hosszú évek óta nincs igazán a kezünkben, és a vállalat most azt ígéri, hogy változtat ezen a minimum megkérdőjelezhető gyakorlaton.

A Facebook részt szeretne a Clubhouse sikeréből az új Live Audio Rooms szolgáltatással A Clubhouse 2021-ben vált megkerülhetetlen kulturális jelenséggé, magához vonzotta magához a hírességeket, és becslések szerint elérte az egymilliárd dolláros értéket. A Facebook eddig volt képes tétlenül nézni az app térhódítását.

Itt az új Facebook botrány, manipulatív kormányok és egy lehetőség a platformon, amivel visszaélnek A Facebook története botrányok története. Hosszú nyomozás után hétfőn szenzációs leleplezést közölt a brit The Guardian a Facebook közösségi portál által eltűrt, az állami manipuláció széles körét megengedő gyakorlatról.


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.