Biden elnök az év legfontosabb beszédében intézett frontális támadást a technológiai nagyvállalatok ellen

2023 / 02 / 09 / Pőcze Balázs
Biden elnök az év legfontosabb beszédében intézett frontális támadást a technológiai nagyvállalatok ellen
Joe Biden amerikai elnök az unió helyzetét értékelve kiemelten foglalkozott a tech szektor óriásaival: szerinte a tinédzsereket és a gazdasági versenyt is veszélybe sodorják.

"Hozzunk mindkét párt által támogatott törvényeket, hogy erősítsük a monopóliumellenes fellépésünket, és meggátoljuk abban a nagy online platformokat, hogy tisztességtelen előnyhöz jussanak. (...) Itt az ideje a kétpárti törvényeknek, amelyekkel véget vetünk annak, hogy a Big Tech (a technológiai nagyvállalatok) adatokat gyűjt a gyerekekről és a tinédzserekről online; betiltjuk a gyerekekre célzott hirdetéseket; és szigorúbban korlátozzuk, ahogyan ezek a cégek személyes adatokat gyűjtenek mindannyiunkról". Joe Biden az amerikai elnökök szokásos évértékelőjén, a State of the Union-ön igen határozott szavakkal esett neki a technológiai szektor legnagyobb szereplőinek, persze konkrét vállalatok említése nélkül - idézi fel az eseményt a The Verge.

A demokrata Bidennek tehát két nagy problémája van ezekkel a cégekkel: túl nagyra nőttek és nem bánnak tisztességesen a rájuk bízott adatokkal. És ebben javarészt a republikánusok is egyetértenek vele.

A Wired beszámolója ugyanis kiemeli: utóbbi párt képviselői bekiabálásokkal, fújolással fogadták az elnök több gondolatát, ám amikor azt mondta, hogy "végre felelősségre kell vonnunk a közösségi média vállalatokat, mert haszonért kísérleteznek a gyerekeinkkel", még a republikánus házelnök is állva tapsolt. A platformokkal szemben megfogalmazott kifogások közül a gyermekvédelmet a legtöbb helyi politikus támogatja. Folyamatosan születnek törvényjavaslatok, például a kiskorúak online regisztrációjának megnehezítéséről, de előfordult, hogy egy képviselő a végtelen görgetés ellen szeretett volna jogszabályt alkotni. Igaz, törvényi erőre egy ilyen javaslat sem emelkedett.

Ezen felül a demokraták jellemzően az adatgyűjtési gyakorlatok körüli hiányosságokra fókuszálnak, míg a republikánusok a vélt vagy valós politikai cenzúra ellen üzentek hadat. A monopóliumokkal kapcsolatos aggályok már sokkal megosztóbbak: "A hangulat ugyan megvan, de nehezen tudjuk rávenni a republikánusokat, hogy támogassák a törvényjavaslatokat ezen a téren" - fogalmazott Brian Schatz, Hawaii egyik szenátora. Amerikai elnök egyébként évértékelőn legutóbb 1979-ben ejtette ki az "antitröszt" szót, Joe Biden több mint negyvenéves csendet tört meg a kérdésben.

Gyakran felmerül, hogy míg a globális technológiai nagyvállalatok java amerikai, mégis az Európai Unió szabályozza szigorúbban azokat, gondoljunk csak a digitális piacokat és szolgáltatásokat szűkebb keretek közé szorító csomagokra, de akár a Google-t, az Amazont vagy a Metát sújtó büntetésekre. Kérdés, hogy a megosztott, vagyis nem tisztán a demokraták által irányított amerikai Kongresszusban képesek lesznek-e ehhez hasonló törvényeket hozni, vagy megmaradnak a vezérigazgatók bizottságok elé citálásánál, és az el nem fogadott törvényjavaslatoknál.

(Borítókép: Jonathan Newton/The Washington Post via Getty Images)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Példátlan összefogásra készülnek a világ legnagyobb technológiai cégei a küszöbön álló európai és amerikai választások előtt
Példátlan összefogásra készülnek a világ legnagyobb technológiai cégei a küszöbön álló európai és amerikai választások előtt
A többek között a Meta, a Google, a Microsoft és az Amazon által is aláírt egyezmény azt hivatott megelőzni, hogy a mesterséges intelligenciát a választók félrevezetésére használják fel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.