Biden elnök az év legfontosabb beszédében intézett frontális támadást a technológiai nagyvállalatok ellen

2023 / 02 / 09 / Pőcze Balázs
Biden elnök az év legfontosabb beszédében intézett frontális támadást a technológiai nagyvállalatok ellen
Joe Biden amerikai elnök az unió helyzetét értékelve kiemelten foglalkozott a tech szektor óriásaival: szerinte a tinédzsereket és a gazdasági versenyt is veszélybe sodorják.

"Hozzunk mindkét párt által támogatott törvényeket, hogy erősítsük a monopóliumellenes fellépésünket, és meggátoljuk abban a nagy online platformokat, hogy tisztességtelen előnyhöz jussanak. (...) Itt az ideje a kétpárti törvényeknek, amelyekkel véget vetünk annak, hogy a Big Tech (a technológiai nagyvállalatok) adatokat gyűjt a gyerekekről és a tinédzserekről online; betiltjuk a gyerekekre célzott hirdetéseket; és szigorúbban korlátozzuk, ahogyan ezek a cégek személyes adatokat gyűjtenek mindannyiunkról". Joe Biden az amerikai elnökök szokásos évértékelőjén, a State of the Union-ön igen határozott szavakkal esett neki a technológiai szektor legnagyobb szereplőinek, persze konkrét vállalatok említése nélkül - idézi fel az eseményt a The Verge.

A demokrata Bidennek tehát két nagy problémája van ezekkel a cégekkel: túl nagyra nőttek és nem bánnak tisztességesen a rájuk bízott adatokkal. És ebben javarészt a republikánusok is egyetértenek vele.

A Wired beszámolója ugyanis kiemeli: utóbbi párt képviselői bekiabálásokkal, fújolással fogadták az elnök több gondolatát, ám amikor azt mondta, hogy "végre felelősségre kell vonnunk a közösségi média vállalatokat, mert haszonért kísérleteznek a gyerekeinkkel", még a republikánus házelnök is állva tapsolt. A platformokkal szemben megfogalmazott kifogások közül a gyermekvédelmet a legtöbb helyi politikus támogatja. Folyamatosan születnek törvényjavaslatok, például a kiskorúak online regisztrációjának megnehezítéséről, de előfordult, hogy egy képviselő a végtelen görgetés ellen szeretett volna jogszabályt alkotni. Igaz, törvényi erőre egy ilyen javaslat sem emelkedett.

Ezen felül a demokraták jellemzően az adatgyűjtési gyakorlatok körüli hiányosságokra fókuszálnak, míg a republikánusok a vélt vagy valós politikai cenzúra ellen üzentek hadat. A monopóliumokkal kapcsolatos aggályok már sokkal megosztóbbak: "A hangulat ugyan megvan, de nehezen tudjuk rávenni a republikánusokat, hogy támogassák a törvényjavaslatokat ezen a téren" - fogalmazott Brian Schatz, Hawaii egyik szenátora. Amerikai elnök egyébként évértékelőn legutóbb 1979-ben ejtette ki az "antitröszt" szót, Joe Biden több mint negyvenéves csendet tört meg a kérdésben.

Gyakran felmerül, hogy míg a globális technológiai nagyvállalatok java amerikai, mégis az Európai Unió szabályozza szigorúbban azokat, gondoljunk csak a digitális piacokat és szolgáltatásokat szűkebb keretek közé szorító csomagokra, de akár a Google-t, az Amazont vagy a Metát sújtó büntetésekre. Kérdés, hogy a megosztott, vagyis nem tisztán a demokraták által irányított amerikai Kongresszusban képesek lesznek-e ehhez hasonló törvényeket hozni, vagy megmaradnak a vezérigazgatók bizottságok elé citálásánál, és az el nem fogadott törvényjavaslatoknál.

(Borítókép: Jonathan Newton/The Washington Post via Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Ne használj mesterséges intelligenciát, ha nincs szükség mesterséges intelligenciára - javasolja Szertics Gergely - de nagyon sok esetben szükség van rá. Mit jelent a mesterséges intelligencia, miért fontos a gépi tanulás és mikor érdemes használni az ipari szereplőknek? Ezekre a kérdésekre kaphattunk választ a Smart Factory ConnAction Konferencián.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.