Az Európa Tanács is rábólintott az EU digitális piacokról szóló törvényére

2022 / 03 / 26 / Bobák Áron
Az Európa Tanács is rábólintott az EU digitális piacokról szóló törvényére
Az Európai Bizottság 2020 decemberében terjesztette be a két törvényt, ami alapjaiban határozhatja meg a következő évtizedek digitális viszonyait az EU-ban.

Ezek közül a digitális piacokról szóló jogszabály már csak karnyújtásnyira van attól, hogy érvénybe lépjen az EU összes tagországában. Ahogy azt az Unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács közleménye írja, a szervezetnek sikerült ideiglenes megállapodásra jutnia a javaslatot már korábban elfogadó Európai Parlamenttel, így mindössze a szöveg véglegesítése van hátra, mielőtt a jogszabály életbe léphetne.

A jogszabály lényegét az Európai Tanács így foglalja össze: "A digitális piacokról szóló jogszabály világos szabályokat határoz meg a nagy online platformokra vonatkozóan. Célja annak biztosítása, hogy a nagy számú felhasználóval szemben „kapuőri” pozícióban lévő nagy online platformok ne élhessenek vissza ezzel a helyzettel az e felhasználókhoz hozzáférni kívánó vállalkozások kárára."

Mely platformok minősülnek kapuőrnek?

A Tanács és az Európai Parlament egyetértett abban, hogy egy platform abban az esetben minősüljön kapuőrnek („gatekeeper”), ha egyrészről az elmúlt három évben legalább 7,5 milliárd EUR éves forgalmat bonyolított az Európai Unión (EU) belül vagy a tőkepiaci értéke legalább 75 milliárd EUR, másrészről pedig havonta legalább 45 millió végfelhasználóval és legalább 10 000 üzleti felhasználóval rendelkezik az EU-ban.

Az Apple-nek egyáltalán nincs ínyére, ahogyan az EU a nagy technológiai cégeket szabályozná Ezt Craig Federighi, a vállalat szoftverfejlesztésért felelős alelnöke tette nyilvánvalóvá egy a héten elhangzott beszédében.

Emellett a platformnak legalább három tagállamban kell ellenőrzést gyakorolnia egy vagy több alapvető platformszolgáltatás („core platform service”) felett. Ezek az alapvető platformszolgáltatások magukban foglalják a piactereket és az alkalmazás-áruházakat, a keresőmotorokat, a közösségi hálózatokat, a felhőalapú szolgáltatásokat, a hirdetési szolgáltatásokat, a hangasszisztenseket és a webböngészőket.

A rendeletben megállapított szabályok arányosságának biztosítása érdekében a kkv-k – a kivételes esetektől eltekintve – nem minősíthetők kapuőrnek. A kötelezettségek progresszív jellegének biztosítása érdekében létrejön az „új kapuőr” kategóriája is: ez lehetővé teszi majd a Bizottság számára, hogy bizonyos kötelezettségeket rójon azokra a vállalatokra, amelyek versenyhelyzete bizonyított, de még nem fenntartható.

A kapuőröknek:

 • biztosítaniuk kell a felhasználók ahhoz való jogát, hogy a feliratkozási feltételekhez hasonló feltételek mellett leiratkozhassanak az alapvető platformszolgáltatásokról
 • a legfontosabb szoftverek (pl. a webböngészők) esetében: tilos az operációs rendszer telepítésekor alapértelmezettként kötelezővé tenniük e szoftverek használatát
 • biztosítaniuk kell azonnali üzenetküldő szolgáltatásaik alapvető funkcióinak interoperabilitását
 • lehetővé kell tenniük az alkalmazásfejlesztők számára, hogy tisztességes feltételek mellett hozzáférjenek az okostelefonok kiegészítő funkcióihoz (pl. NFC csip)
 • hozzáférést kell biztosítaniuk az eladók számára a platformon nyújtott marketing-, illetve hirdetési teljesítményükre vonatkozó adatokhoz
 • tájékoztatniuk kell az Európai Bizottságot az általuk végrehajtott felvásárlásokról és egyesülésekről

Mindazonáltal a kapuőrök:

 • nem sorolhatják előbbre saját termékeiket vagy szolgáltatásaikat más piaci szereplőkéinél (önpreferencia)
 • a valamely szolgáltatás során gyűjtött személyes adatokat nem használhatják fel más szolgáltatás céljára
 • nem állapíthatnak meg tisztességtelen feltételeket az üzleti felhasználók számára
  nem telepíthetnek elő bizonyos szoftveralkalmazásokat
 • nem írhatják elő az alkalmazásfejlesztők számára, hogy az alkalmazásoknak az alkalmazás-áruházakban való
 • szerepeltetése feltételeként bizonyos szolgáltatásokat (pl. fizetési rendszer vagy azonosítási szolgáltatás) vegyenek igénybe

Mi történik, ha a kapuőr nem felel meg a szabályoknak?

Ha a kapuőr megsérti a jogszabályban meghatározott szabályokat, azt kockáztatja, hogy évi teljes globális árbevételének 10%-áig terjedő mértékű pénzbírságot kell fizetnie. Visszaesés esetén pedig az évi teljes globális árbevétel 20%-áig terjedő mértékű bírság is kiszabható.

Abban az esetben, ha a kapuőr rendszeresen megsérti a digitális piacokról szóló jogszabályt, azaz nyolc év alatt legalább háromszor nem felel meg a szabályoknak, az Európai Bizottság piaci vizsgálatot indíthat, és szükség esetén magatartásbefolyásoló vagy szerkezeti korrekciós intézkedéseket rendelhet el.

"Ami illegális offline, annak illegálisnak kell lennie online is" - egységes törvényekkel nyirbálja meg az EU a nagy tech cégek hatalmát A várhatóan jövő héten bemutatásra kerülő Digitális Szolgáltatások Törvény döntő hatással lesz az Európai unió digitális működésére, elsősorban a nagy technológiai platformok kötelezettségeinek szabályozásában.

Mi történik, ha a platform nem ért egyet a kapuőrnek minősítésével?

Ha egy platform megalapozott érvek alapján vitatja a kapuőrnek minősítését, megtámadhatja ezt a minősítést egy olyan konkrét eljárás keretében, amely lehetővé teszi a Bizottság számára az érvek megalapozottságának ellenőrzését.

Ki biztosítja, hogy a kapuőrök betartsák a szabályokat?

A belső piac magas szintű harmonizációjának biztosítása érdekében a rendelet végrehajtásáért felelős egyedüli szerv az Európai Bizottság. A Bizottság határozhat úgy, hogy párbeszédet kezdeményez a szabályozási intézkedésekről annak biztosítása érdekében, hogy a kapuőrök egyértelműen tisztában legyenek azokkal a szabályokkal, amelyeknek meg kell felelniük, valamint szükség esetén pontosíthatja, hogy miként kell alkalmazni azokat.

Az Európai Bizottság segítése és munkájának megkönnyítése érdekében tanácsadó bizottságot és magas szintű csoportot kell létrehozni. A tagállamok felhatalmazhatják a nemzeti versenyhatóságokat, hogy az esetleges jogsértések kivizsgálása céljából vizsgálatokat indítsanak, megállapításaikat pedig továbbítsák az Európai Bizottságnak.

Annak biztosítása érdekében, hogy a kapuőrök ne sérthessék meg a digitális piacokról szóló jogszabályban foglalt szabályokat, a rendelet a szabályok kijátszása elleni rendelkezéseket is tartalmaz.

Amennyiben az ideiglenes megállapodást a Tanács és az Európai Parlament is jóváhagyja, a rendelet végrehajtását a hatálybalépését követő hat hónapon belül meg kell kezdeni.

(Európai Tanács, Borítókép: Tashana Batista/EU Council)

Küszöbön a korszakalkotó digitális törvénycsomag elfogadása az EU-ban Sötét minták, hamis áruk, érzékeny adatokkal célzott hirdetések ellen szavazott az Európai Parlament.


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.