Bizonyítékot találtak rá, hogy az idő múlása “visszafordítható” az üvegben

2024 / 02 / 02 / Felkai Ádám
Bizonyítékot találtak rá, hogy az idő múlása “visszafordítható” az üvegben
Német és dán kutatók olyan fizikai bizonyítékokat fedeztek fel, amelyek alapján az idő visszafordítható bizonyos anyagokban, köztük az üvegben. Ezek alapján az olyan nem kristályos anyagok, mint például tehát az üveg, másként öregszenek és változnak az idő múlásával, ellentétben az olyan visszafordíthatatlan folyamatokkal, mint a rozsdásodás vagy a bomlás. Az üveg molekuláris szintű megfigyelésére használt fejlett technológiák segítségével a kutatók bizonyítékokat találtak a reverzibilis időre, ami azt jelenti, hogy a részecskék oly módon rendeződnek át, hogy “ellenszegüljenek” az idő tipikus, az entrópia által kijelölt irányának.

A németországi Darmstadti Műszaki Egyetem és a dán Roskilde Egyetem fizikusainak a meglepő felfedezése alapján az idő nem mindig egyetlen, visszafordíthatatlan irányba halad. Az üveggel és más hasonló anyagokkal végzett kísérletek alapján ugyanis ezekben az idő visszafordítható – számol be róla a Science Alert.

Hagyományosan a fizika törvényeit közömbösnek kezeljük az idő irányával szemben. Például az egyenletek megfordíthatók egy objektum múltbeli pályájának nyomon követéséhez – ami egy elméleti fogalomhoz, az idő reverzibilitásához vezet. Más kérdés az általunk érzékelt valóság: az univerzum sorsát a növekvő rendetlenség vagy entrópia szabályozza, összhangban a termodinamika második főtételével.

Az entrópia alapvetően azt jelenti, hogy egy rendszer a teljes rendezettségből tart a teljes rendezetlenség irányába – hasonlatként fel lehet hozni a tejbegrízt, amire kakaót szórunk: ahogy elkeverjük, a kakaó és a massza lassanként visszavonhatatlanul összevegyül a porral – eggyé válik vele, vagyis működésbe lép az entrópia. Mindez azonban nem csak a tejbegrízre igaz, hanem a teljes univerzumra, amely a fizikusok szerint hasonlóan tart az alacsony entrópiától a magas fokozatú entrópia felé betartva tehát a termodinamika második főtételét, amely azt diktálja, hogy az entrópia csak növekszik egy rendszerben, ami megmagyarázza az idő előrehaladását: emiatt nem lehet ugyanis a már összekevert tejbegrízt szétválasztani ismét kakaóra és üres darára.

Az emberi öntudat talán csak az entrópia forrongó, kaotikus mellékterméke Képzeljük el, hogy az agyunk, akárcsak az Univerzum, a rendezettségből tart a rendezetlenség felé – ha pedig ez így van, akkor ennek a folyamatnak lehet a mellékterméke az, amit mi emberi öntudatnak nevezünk.

A most szóban forgó tanulmány alapján azonban az üveg és más hasonló anyagok nem úgy változnak az idő múlásával, mint a legtöbb anyag, tehát sem a bomlás, sem a rozsdásodás nem jellemző ezekre. Az üveg bizonyos polimerekkel és amorf szilárd anyagokkal együtt a nem kristályos anyagok csoportjába tartozik – és ezek az anyagok tipikusan rendezetlen részecskékből állnak, és hajlamosak a belső entrópiájuk által vezérelt stabil állapot felé haladni.

Az “anyagidő” fogalma az 1970-es évek óta vitatéma, és eszerint az anyagok belső folyamataik szerint öregszenek, külső tényezőktől függetlenül. Ezt a koncepciót a Tool–Narayanaswamy formalizmus segítségével tárták fel, de empirikusan eddig nem igazolták.

Az igazolás eddigi hiánya nem is a véletlen műve, a Till Böhmer, a kondenzált anyagok fizikusa által vezetett kutatócsoport jelentős kihívásokkal nézett szembe, csak hogy egy olyan hétköznapinak látszó dolgot elvégezzen, mint az üveg öregedésének a megfigyelése. A kísérlethez nagyon érzékeny videokamerát alkalmaztak az üvegmintákról szórt lézerfény rögzítésére. Az így létrejövő interferencia-mintázatok lehetővé tették a kutatók számára, hogy megfigyeljék és értelmezzék az üveg molekuláris szintű ingadozásait, empirikus betekintést nyerve az anyagidőbe a tudomány történetében először.

A megfigyelések alapján pedig molekuláris szinten az idő visszafordíthatónak tűnt az üvegben. Látható volt, hogy az üvegben lévő részecskék átrendeződnek oly módon, hogy szembeszálltak az entrópia által vezérelt idő szokásos irányával – ez a visszafordíthatóság ráadásul annyira mély volt, hogy ha a megfigyelt folyamatokat visszatekernénk, lehetetlen lenne megállapítani, hogy a felvétel előre vagy hátra játszódik-e le.

Böhmer azonban tisztázta, hogy ez nem jelenti az anyagöregedés tágabb értelemben vett megfordulását, mivel a teljes rendszernek még mindig el kell érnie az entrópia által megszabott egyensúlyi állapotot. Mégis, molekuláris szinten a részecskék egyfajta függetlenséget mutatnak, és úgy oszcillálnak, hogy látszólag figyelmen kívül hagyják az entrópia irányát kijelölő nagyobb erőket.

(Kép: Pixabay/FunkyFocus)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Probléma: a matematikusok szerint nem egyértelmű, mit jelent az “egyenlőségjel”
Probléma: a matematikusok szerint nem egyértelmű, mit jelent az “egyenlőségjel”
Az “egyenlőségnek” a matematikusok számára több definíciója is létezik, ami sokáig nem okozott problémát, de a számítógépes bizonyításellenőrzés során már gondot jelent. Ennek megoldása a matematika alapjainak az újragondolását is igényelheti.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.