Börtön vagy nyolc és fél millió forintnyi pénzbírság vár azokra, akik drónt reptetnek az Egyesült Arab Emírségekben

2022 / 01 / 26 / Bobák Zsófia
Börtön vagy nyolc és fél millió forintnyi pénzbírság vár azokra, akik drónt reptetnek az Egyesült Arab Emírségekben
A kormány betiltotta a magáncélra használt drónok reptetését biztonsági kockázatra hivatkozva.

Az Egyesült Arab Emírségekben a hétvégén betiltották a drónok szabadidős tevékenységekhez, magáncélra való használatát egy új szabályozásnak megfelelően. Az ország Belügyminisztériuma szombaton jelentette be a tervezett tiltást, amelyről a légi közeledési szolgáltatások szabályozásáért felelős GACA-val (General Authority of Civil Aviation) együtt döntöttek, miután úgy ítélték meg, hogy a drónok nem megfelelő használata veszélyt jelenthet akár a lakosok életére nézve is.

A döntés előzménye az az egy héttel ezelőtti támadás volt, amely során a főváros, Abu-Dzabi egyik olajipari létesítménye és repülőtere ellen követtek el merényletet jemeni felkelők, akik a robbanószereket drónokkal szállították a helyszínre és dobták a célpontra. A támadás az épületek károsodása mellett súlyosabb következményekkel is járt: három ember az életet vesztette és hatan megsérültek a robbantások során. A húti mozgalom tagjainak nem ez volt az első akciója az Egyesült Arab Emírségek területén és drónokat is használtak már korábban, többek között Jemenben is, ahol szintén harcban állnak a kormánnyal.

A Belügyminisztérium nem említi a támadásokat a tiltás indoklásában, de az intézkedéseket szigorúan veszi: egy, az Ügyészi Hivatal által a mai napon közzétett dokumentum szerint azokra, akik nem tartják be a szabályokat, fél év és öt év közötti börtönbüntetés és/vagy súlyos pénzbírság vár, ami elérheti a százezer dirhamot is (8,7 millió forint). A filmforgatásokhoz, kereskedelmi vagy reklámcélokra használt, tehát munka elvégzése és nem szabadidős tevékenység miatt alkalmazott drónokra külön engedélyt adhatnak a hatóságok, amennyiben kérvényezi az eszköz tulajdonosa.

A potenciális dróntámadások veszélyeire már korábban is akadtak példák, szintén egy hete tették közzé például azokat a felvételeket, amelyek Mexikó egyik legbefolyásosabb bűnözői szervezetének, a Jalisco Új Nemzedék Kartellnek (Cártel de Jalisco Nueva Generación) akcióját mutatják, akik Tepalcatepec körzet lakosait bombázták drónok segítségével az El Universal beszámolója szerint. A környéken a kartell már évekkel ezelőtt is alkalmazta ezt a módszert a riválisaival való harcok során, mivel a drónok gyors és váratlan támadásra adnak lehetőséget.

Az ehhez hasonló esetek miatt, a légi offenzíva megakadályozására már léteznek módszerek, a Dedrone légvédelmi kupolája például érzékelőkkel és kamerákkal detektálja a közeledő drónokat és szükség esetén a DroneDefenderrel akár a földre is kényszerítheti az engedély nélküli eszközöket.

(The Verge Fotó: Pixabay/lukasbieri)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.