Borzasztó higiéniai körülmények közt készülnek az iPhone-ok Indiában, vizsgálódik az Apple

2022 / 01 / 03 / Pőcze Balázs
Borzasztó higiéniai körülmények közt készülnek az iPhone-ok Indiában, vizsgálódik az Apple
Vizsgálatot indított az Apple és "próbaidőre helyezte" egyik indiai üzemét, miután aggasztó hírek érkeztek arról, hogy az ott dolgozó nők milyen higiéniai körülmények között kell, hogy éljenek.

Az Apple talán legfontosabb beszállítója, a Foxconn 2019-ben nyitotta meg sriperumbuduri gyárát, azzal az ígérettel, hogy huszonötezer új állást fog teremteni egy olyan területen, ahol már a Samsung és a Daimler is jelen van - írja a Reuters. A tajvani óriás további egymilliárd dollárt tervez itt befektetni, mert az Apple számára valószínűleg nem fenntartható, ha túlságosan Kínára hagyatkozik a termékei összeszerelésekor. Most azonban úgy tűnik, hogy az indiai üzemnek

túl gyorsan kellett felpörgetnie a termelést, és ezt a munkavállalói kárára tette.

Ugyan Tamilnádu állam megköveteli, hogy egy munkásra legalább tizenegy négyzetméternyi lakóterület jusson, a higiéniai és a tűzvédelmi előírások betartása mellett, ám december közepén mégis tüntettek a dolgozók, akik közül a Reuters most többekkel tudott beszélni. Beszámolóik szerint kétszázötvenen betegedtek meg valamilyen fertőzött étel miatt, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy az ezt követő egészségügyi ellenőrzéskor patkányokat találtak a konyhában és a csatornázást sem ítélték megfelelőnek. A munkások, javarészt nők, a szobáikban a földön alszanak, hattól harminc fős helyiségekben. Egyikük szerint ugyan korábban is voltak megbetegedések, de "nem csináltak belőle nagy ügyet", mert abban bíztak, hogy "majd megoldják azokat". A tömeges ételmérgezés azonban betette a kaput, és december 17-én már kétezren tüntettek a borzasztó állapotok miatt, bár olyan zavargásokról nem érkeztek hírek, mint tavaly Bangalore-ból.

Próbaidő

Az Apple szóvivője azt nyilatkozta, hogy "együttműködnek a beszállítójukkal, hogy gyorsan, átfogó változásokat foganatosítsanak", míg a Foxconn a helyi vezetőség "átstrukturálásáról" és "azonnali fejlesztésekről" beszél. Amíg ez megtörténik, és az üzem áll, a tizenhétezer dolgozó továbbra is megkapja a fizetését, ami a Reuters információi szerint átlagon felüli: nagyjából havi negyvenötezer forintnak megfelelő rúpia.

(Borítókép: Ceng Shou Yi/NurPhoto via Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.