Borzasztó higiéniai körülmények közt készülnek az iPhone-ok Indiában, vizsgálódik az Apple

2022 / 01 / 03 / Pőcze Balázs
Borzasztó higiéniai körülmények közt készülnek az iPhone-ok Indiában, vizsgálódik az Apple
Vizsgálatot indított az Apple és "próbaidőre helyezte" egyik indiai üzemét, miután aggasztó hírek érkeztek arról, hogy az ott dolgozó nők milyen higiéniai körülmények között kell, hogy éljenek.

Az Apple talán legfontosabb beszállítója, a Foxconn 2019-ben nyitotta meg sriperumbuduri gyárát, azzal az ígérettel, hogy huszonötezer új állást fog teremteni egy olyan területen, ahol már a Samsung és a Daimler is jelen van - írja a Reuters. A tajvani óriás további egymilliárd dollárt tervez itt befektetni, mert az Apple számára valószínűleg nem fenntartható, ha túlságosan Kínára hagyatkozik a termékei összeszerelésekor. Most azonban úgy tűnik, hogy az indiai üzemnek

túl gyorsan kellett felpörgetnie a termelést, és ezt a munkavállalói kárára tette.

Ugyan Tamilnádu állam megköveteli, hogy egy munkásra legalább tizenegy négyzetméternyi lakóterület jusson, a higiéniai és a tűzvédelmi előírások betartása mellett, ám december közepén mégis tüntettek a dolgozók, akik közül a Reuters most többekkel tudott beszélni. Beszámolóik szerint kétszázötvenen betegedtek meg valamilyen fertőzött étel miatt, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy az ezt követő egészségügyi ellenőrzéskor patkányokat találtak a konyhában és a csatornázást sem ítélték megfelelőnek. A munkások, javarészt nők, a szobáikban a földön alszanak, hattól harminc fős helyiségekben. Egyikük szerint ugyan korábban is voltak megbetegedések, de "nem csináltak belőle nagy ügyet", mert abban bíztak, hogy "majd megoldják azokat". A tömeges ételmérgezés azonban betette a kaput, és december 17-én már kétezren tüntettek a borzasztó állapotok miatt, bár olyan zavargásokról nem érkeztek hírek, mint tavaly Bangalore-ból.

Próbaidő

Az Apple szóvivője azt nyilatkozta, hogy "együttműködnek a beszállítójukkal, hogy gyorsan, átfogó változásokat foganatosítsanak", míg a Foxconn a helyi vezetőség "átstrukturálásáról" és "azonnali fejlesztésekről" beszél. Amíg ez megtörténik, és az üzem áll, a tizenhétezer dolgozó továbbra is megkapja a fizetését, ami a Reuters információi szerint átlagon felüli: nagyjából havi negyvenötezer forintnak megfelelő rúpia.

(Borítókép: Ceng Shou Yi/NurPhoto via Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.